1596
Duurzaam wonen; Van zolder tot kelder, een totaaloverzicht!
Gepubliceerd: 22-02-2022 Laatste update: 24-02-2022

Wonen anno is écht anders dan 20 jaar geleden. Waar we ons toen nog alleen druk maakten om het gat in de ozonlaag is er tegenwoordig toch echt wel iets anders aan de hand. De opwarming van de aarde is een serieus feit en ook zichtbaar op steeds meer plekken. Als wonenonline.nl kunnen we natuurlijk niet anders dan in deze beweging meegaan. Daarom zijn wij ook gestart met het vergroenen van onze huizen. Dat je hierbij niet hoeft in te leveren op comfort, stijl en smaak tonen wij met onze duurzaamheid guide aan.

De groene beweging is afgelopen jaren zó toegenomen dat overal goede opties voor zijn te bedenken. Wij hebben dan ook een totaaloverzicht gemaakt om alle ruimtes in én om je huis te verduurzamen. Van goedkoop tot duur, van eenvoudig tot ingrijpend.

Iedere ruimte duurzaam

Iedere kamer in je huisgebruik je anders, daarom is per ruimte het ook verschillend wat de opties zijn om te verduurzamen. Van de slaapkamer, werkkamer tot de woonkamer; Voor iedere ruimte zijn slimme opties te bedenken.

inspiratiebrochures1.png

Zeker ook in ruimtes waar je veel water gebruikt zoals de badkamer en keuken is grote winst te behalen. Met slimme ingrepen zoals de installatie van duurzame manieren van water verwarmen via een zonneboiler of WTW toevoer zul je snel resultaat zien. Ook de warmtepomp is in opkomst, zeker nu daar interessante subsidies en leningen voor te krijgen zijn.

Gedraag je duurzaam

Naast dat je ruimtes kunt verduurzamen kun je ook je dagelijkse gewoontes aanpassen. Dit kan qua duurzaamheid grote verschillen maken. Van duurzaam klussen tot bewust shoppen, uiteindelijk helpen alle kleine beetjes. Ook het schoonmaken op duurzame manier is steeds meer in opkomst, geen chemische middelen maar verantwoorde producten op natuurbasis. Het afval wat je dan alsnog achterlaat is ook goed her te gebruiken, denk hierbij ook creatief aan bijvoorbeeld composteren en recyclen van spullen.

Daarnaast is afval scheiden natuurlijk belangrijk, maar helaas niet vanzelfsprekend. En wassen? Ook daarvoor zijn duurzame optieswant dat is iets wat natuurlijk áltijd doorgaat. Eigenlijk begint duurzaam leven al in de supermarkt, kies bijvoorbeeld voor duurzaam en biologisch eten. Want wat we consumeren, kunnen we maar beter duurzaam consumeren.

Geef minder gas

We kunnen er niet omheen, gas wordt alsmaar duurder en schaarser. Alternatieven zijn er gelukkig volop om minder gas te gebruiken. Het begint allemaal met goed isoleren. Vervolgens kun je kiezen voor alternatieven zoals elektrisch verwarmen. In de keuken is ook een simpel alternatief, namelijk elektrisch koken. Prima te doen al is het soms even wennen. En zoals je oma waarschijnlijk al zei; We stoken niet voor de buren. Dus mocht je lekker naar buiten gaan, sluit de deuren! Over buiten gesproken, ook daar kunnen we nog groener dan groen doen. De duurzame tuin is met een paar ingrepen eenvoudig te creëren. Wist je dat er steeds meer zonnepanelen ook in de tuin worden gebruikt? Bijvoorbeeld op een tuinhuis of schuur waar geen elektriciteit is. Super handig!

Verbouw bewust

Nu we het over het structureel veranderen van je gewoontes en keuzes naar duurzame opties hebben, kunnen we natuurlijk niet achterblijven met het duurzaam verbouwen en klussen in en rondom je huis. Door in dit stadium al voor bewuste producten als duurzaam hout en milieubewuste deuren en kozijnen te kiezen kun je in de toekomst veel energie besparen én nu al het milieu sparen. Twee vliegen in eén klap.

Van een bewuste keuze voor een dakkapel tot een verantwoorde vloer, alles draagt een steentje bij aan de duurzame van je woning. Het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje.

Ook wanneer je niet je hele woning gaat verbouwen maar een nieuw stuk gaat aanbouwen, kies dan voor een duurzame uitbouw. Ongeacht of de rest van je huis al helemaal verduurzaamt is, ieder stukje van je huis wat duurzaam is helpt.

En last but notleast, wij raden je zeker aan bij een verbouwing van een nieuwe badkamer of keuken goed de nadruk te leggen op duurzaamheid. In deze ruimtes verbruik je over het algemeen de meeste energie en water. Zaken die je aan het eind van de maand op de rekening terugziet en die tevens niet goed zijn om veel van te gebruiken. Blijf jezelf trouw en wees ook bewust bij een op- aan- of uitbouw!

Kortom, geen hoekje in je huis én tuin wordt door ons met rust gelaten om je huis te verduurzamen en tegelijkertijd euro's te besparen. Jij bent straks geen groentje meer op het gebied van duurzaamheid. Want of het nu gaat om je kind bewust op te voeden op het gebied van geld en duurzaamheid of je eigen gewoontes aan te passen, er zijn altijd nog zaken die je kunt bijleren. Eerlijk zullen we alles delen, wanneer we dit maar goed onthouden leidt dit vanzelf tot een duurzame én voordeligere samenleving. Wordt de wereld blij van en je maandelijkse vaste lasten uiteindelijk ook.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide