1965
Duurzaam verbouwen: De verantwoorde keuken
Gepubliceerd: 09-11-2021 Laatste update: 27-12-2021

Een nieuwe keuken uitzoeken, misschien wel één van de leukste keuzes waar het aankomt op het gebied van wonen. Maar ook meteen één van de lastigste keuzes. Het is er namelijk een keuze die je niet voor een paar jaar maar soms wel voor decennia maakt. Je wilt natuurlijk dat hij stijlvol en trendy maar toch tijdloos is. Ook moet hij functioneel zijn zonder héél praktisch te ogen.

Sinds enkele jaren komt daar nog een vereiste bij, hij moet namelijk ook verantwoord zijn. En dan bedoelen wij niet dat je alleen maar verantwoorde salades tevoorschijn tovert. Nee, verantwoord in het kader van duurzaamheid. Hoe je in je huidige keuken je een beetje milieuvriendelijk gedraagt hebben we al eens uitgelegd. Hierbij tref je de bewuste keuzes, niet ín maar vóór de keuken.

De bewuste keuken

Om écht bewust bezig te zijn, kun je jezelf de vraag stellen; Is een nieuwe keuken écht nodig. Een make-over van je huidige keuken kan namelijk soms echt verbluffende resultaten geven. Schilder de kastjes of vervang de frontjes. Tover een nieuwe keukenblad tevoorschijn en combineer dit meteen met een nieuw (elektrisch!) fornuis. Nieuwe kranen en grepen en hopsa; Je herkent hem niet meer terug. En het fijne? Scheelt énorm in de kosten.

inspiratiebrochures1.png

De verse keuken

Toch voor een nieuwe keuken gekozen? Snappen wij ook heel goed. Vaak is een nieuwe opstelling gewoon mooier of het oude exemplaar écht gaar. Zoals bij veel verbouwplannen is het hier ook raadzaam te focussen op een goede voorbereiding. Wanneer je keuken over standaardmaten beschikt kun je voor geprefabriceerde producten gaan. Dit scheelt in afval en ook weer in de kosten. Wanneer je keuken van hout gemaakt wordt, let dan op de keurmerken die gelden voor hout. Ook loont het om te investeren in hout wat duurzaam is, dit voorkomt snel slijtage.

Techniek is alles

Naast de uiterlijke zaken zit er ook een hele technische kant aan een keuken. Zo moet je kiezen op welke wijze je gaat koken. Ga in ieder geval voor elektrisch en maak zelf vervolgens de afweging of inductie of keramisch meer bij jou past. Het kan zijn dat je hier in de meterkast maatregelen voor moet treffen. Denk dan alvast verder en neem de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen hierbij mee.

Dat ook het gebruik van een combi-kokendwaterkraan een goede keuze is hebben wij eerder al eens over geschreven. Kies hierbij een optie met goede isolatie, scheel je weer in je energiekosten. Ook een goede afzuiging is essentieel, vraag bij de leverancier naar verantwoorde opties.

Wordt er niet warm of koud van

Bijna alle elektrische apparaten, van koelkasten tot ovens, hebben tegenwoordig een vorm van een energielabel. Let hierop bij de aanschaf van een keuken. De allerbeste optie is een apparaat met de kleurcode donkergroen. Zeker bij bijvoorbeeld de vriezer kan dit verschil in verbruik van stroom aardig oplopen.

Dus laat je licht nog eens goed over de diverse zaken schijnen voordat je een keuken koopt. En over licht gesproken; Lampen zijn natuurlijk van LED kwaliteit, toch?

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide