1427
Duurzaam wonen: Verwarm water anders
Gepubliceerd: 28-10-2021

We kunnen er niet meer omheen; we moeten met z’n allen van het gas af. Maar hoe zorg je er dan toch voor dat je warm water krijgt uit bijvoorbeeld de douche? Wij van Wonenonline snappen dat je best een beter milieu wilt, maar liever toch onder een warme straal je favoriete nummer staat te zingen.En naast douchen heb je natuurlijk ook gewoon warm water nodig voor koken, het wassen van je handen etc. Wij gaan je helpen hoe je én warm water krijgt én geen gas meer nodig hebt.

Warmtepompen of verzuipen

Deze is eenvoudig te combineren wanneer je ook op zoek bent naar een andere manier van het verwarmen van je hele huis en je niet al over bent gegaan tot elektrische verwarming. Dus als je ook toe bent aan een nieuwe cv-ketel, overweeg dan een warmtepomp. Deze verwarmt zowel je huis als je warme water, kortom; Geef figuurlijk een beetje gas en jij bent in één keer van het gas.

In het kort werkt een warmtepomp als volgt; het haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij energie, maar wel weer minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Een warmtepomp is te vergelijken met een omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Mocht je het gebruiken voor de verwarming van je huis dan heb je hier speciale radiatoren of vloerverwarming voor nodig. Kortom; Werk voor een expert! Deze kan dan ook de warmwaterleidingen hierop aansluiten.

WIN-VLOERKLEED.png

Elektrische boiler

Is je cv-ketel nog prima dan is een elektrische boiler een goede keuze. Deze werkt in plaats van gas op basis van elektriciteit en verwarmt water zodat jij heerlijk kunt douchen. Het nadeel is wel dat dit nog steeds grootverbruikers zijn qua elektriciteit. Investeren in zonne-energie kan hier al snel lonen. 

Na regen komt..

Dan nog een hele duurzame variant, de zonneboiler. Hiermee verwarm je op zonnige dagen je warme water op een duurzame manier. Dit is echter wel een aanvulling op een elektrische boiler want zoals wellicht bekend; De zon schijnt hier niet altijd en soms onvoldoende! Wat wel leuk is, is dat er veel mogelijkheden zijn voor subsidie. Eerder hebben we de zogenaamde wtw-douche al eens besproken. Ook dit is een systeem wat een energiezuinige aanvulling is.

Laat het stromen

Tenslotte de laatste optie voor warm water, de zogenaamde doorstroomverwarmer. In tegenstelling levert deze door middel van doorstroming van het water alleen het gevraagde water. Hij is zo ontwikkeld dat hij zorgt voor direct warm water naar de wasbak of naar de douche.

De doorstroomverwarmers werken zeer eenvoudig en zijn voorzien van een spiraalvormig buis waarin een verwarmingselement is verwerkt. Hij is daarmee zuiniger dan een kokend-waterkraan, een optie die ook geschikt is maar zich wel beperkt tot de keuken.

Kortom, de keuze is zeer divers en de opties reuze. Bij de één krijg je zelfs nog subsidie. Er zit veel verschil in energieverbruik, vermogen en mate van complexiteit. Mocht je echt voor een grote innovatie gaan zoals een warmtepomp, dan raden wij ook aan hier altijd specialistisch advies over in te winnen. Een vakman kan zichzelf terug betalen.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide