330
Duurzaam wonen: Stel het centraal in de woonkamer

De woonkamer is echt zo’n ruimte in je huis waar je heerlijk tot rust komt, ’s avonds op de bank een filmpje kijken na een drukke dag of gezellig borrelen op zondagmiddag. Dat het een ruimte is waar je ook groen kunt doen, en dan bedoelen we niet het plaatsen van veel bloemen en planten, is veel minder bekend.

Toch hebben wij behoorlijk wat tips en tricks om ook hier de energierekening naar beneden te krijgen En naast die rekening zit je natuurlijk ook met een lekkerder gevoel op de bank, wanneer je weet dat je wat goeds bijdraagt aan onze planeet.

Licht uit, spot aan

Verlichting in een woonkamer is natuurlijk belangrijk. Het kan de sfeer maken of breken. Wanneer we het over sfeer hebben, dan is het gebruiken van kaarsen natuurlijk helemaal gezellig én verantwoord. Het geeft licht én warmte, win-win situatie.

Maar ook wat betreft andere vormen van verlichting zijn er besparingen te bedenken. Zo ruilen we al enkele jaren de gloeilamp in voor led lampen en ons advies is; Ga daar ook vooral mee door! En dat dit ongezellig koud licht is, dat is zeker niet meer het geval.

Van kastje naar de muur

Verf, ook zo’n product wat niet de schoonheidsprijs verdient waar het gaat om het milieu. Maar ook hier staan de groendoeners niet stil. Zo is er tegenwoordig speciale duurzame muurverf te koop, veel beter voor het milieu en je ziet werkelijk geen verschil met andere opties. Dit is niet alleen geschikt voor muren, ook voor het oververven van dat vintage kastje zijn duurzame verfsoorten te vinden.

Graadje lager

Een koude woonkamer is natuurlijk erg ongezellig, dus we begrijpen dat je de verwarming gewoon lekker aan wilt. Maar toch pleiten wij voor een graadje lager. Wist je dat het supergezond is om een iets koudere omgeving te creëren? En voor de gezondheidsfreaks; Je lichaam gaat dan namelijk meteen iets harder werken waardoor het ook meer energie verbruikt. En meer energieverbruik = afvallen.

Mocht je het toch te koud vinden, een lekker plaid of dikke trui doen wonderen. Maar oké, het hoeft niet 10 graden binnen te zijn. Met slimme verwarmingen zoals een infraroodpaneel zorg je ervoor dat de energie- en gasrekening behoorlijk daalt en je er toch aangenaam bij zit.

Wat er niet uit gaat..

Dan nog een laatste tip waarbij je niet meteen denkt aan energiebesparing maar wat wel echt effect heeft. Dit is namelijk de juiste wijze van isoleren. Hiervoor hoef je geen eierdozen op de wand te plakken of andere gekke acties.

Door het kiezen van de juiste producten zoals isolerende raambekleding en gordijnen kun je ervoor zorgen dat warmte niet het huis verlaat. Of de vloer, wanneer je daar een goede ondervloer onderlegt gaat jouw energierekening vanzelf dalen. En ook hier geldt; Goed advies gaat zich terugverdienen, experts zien meer mogelijkheden dan jijzelf.