757
Duurzaam wonen: subsidies en leningen

Door het verduurzamen van je huis ben je goed bezig voor onze planeet, maar waar we allemaal stiekem toch óók wel heel blij van worden is dat het ook echt geld gaat besparen. Je zult al snel zien dat je maandelijkse energie-, gas- en waterrekening behoorlijk gaat dalen.

Maar wist je dat er ook aan de andere kant (de kant van de uitgaven) veel winst te behalen valt? Er zijn echt talloze subsidies en supervoordelige leningen op het verduurzamen voor je huis. Wij gaan hier de meest gebruikte opties bij langs.

Potjes en fondsen; Pak je subsidie

De overheid wil graag dat mensen overgaan tot het verduurzamen van hun huis. Daarom investeren ze in het stimuleren van deze vergroening. Vaak is het de gemeente waar je de meest recente info krijgt over subsidies. Wat betreft veelvoorkomende subsidies, deze zijn er momenteel actief;

- Subsidie op (hybride) warmtepompen

- Een bijdrage voor negen veelgebruikte isolatiemaatregelen

- Subsidie voor een investering in een zonneboiler

- Financiële hulp bij wanneer je je wilt aansluiten op het warmtenet

Meer details vind je eenvoudig online, zoals op de Energiesubsidiewijzer en op de site van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren). Er gelden namelijk nog wel wat kleine lettertjes. Zo moet je per se je de woning zelf bewonen en bepaalde erkende manieren van isoleren gebruiken.

Verduurzamen bijbenen met lenen

Lenen klink misschien ingrijpend, maar wie de voorwaarden ziet voor een lening op het gebied van verduurzamen zal daar snel anders over denken. Hiervoor is de zogenaamde Energie bespaarlening geschikt. Vaak geldt er helemaal geen rente en zijn de voorwaarden voor het terugbetalen zeer gunstig. Ondertussen bespaar jij wel al op je rekeningen, dus aan het einde van de rit zit jij goed.

Gebruik je hypotheek

Veel mensen nemen de overwaarde van hun woning op wanneer de prijzen gunstig zijn en de rentes laag. Zij kopen hier vervolgens een auto van of gaan op vakantie. Een logische keuze! Maar of dit heel slim is, dat betwijfelen wij. Wij gaan liever voor een duurzame investering wanneer we besluiten de hypotheek te verhogen.

Een voorbeeld hiervan is de overwaarde gebruiken om je huis te verduurzamen. Dat de bank dit ook een goed idee vindt, dat blijkt wel uit de speciale maatregelen waar het aankomt op het verduurzamen van je huis met een hypotheek. Zo mag je soms zelfs méér lenen dan de woningwaarde van je huis. Dit klinkt riskant, maar wanneer je je realiseert dat je hierdoor gaat besparen leert een rekensom al snel dat jij voordelig uit bent. Een investering met rendement!

Keer je spaarvarken om

De rente op spaarrekeningen is al een tijdje erg laag, sparen levert je bijna niets extra’s meer op. Het geld gebruiken voor investeren in verduurzamen is dan ook een veel beter idee. Misschien kun je het zelfs wel combineren met subsidies. Geeft toch meer voldoening dan keer op keer geld te moeten inleveren op je zuurverdiende spaarcentjes!