1225
Duurzaam klussen: Houd van hout
Gepubliceerd: 09-11-2021

Bij bijna elke klus wordt het wel gebruikt; Hout. Kortom, wij houden van hout. Of het nu in zijn natuurlijke staat is of geverfd, het doet het altijd goed en het is altijd mooi. En het fijne is, omdat het een natuurproduct betreft is het ook goed voor het milieu. Mits je natuurlijk de juiste keuze maakt. Wij leggen je uit hoe je een verantwoorde keuze maakt wat betreft hout.

Niet op een houtje bijten

Het allerbeste wat betreft het gebruik van hout, is het gebruik van gerecycled of tweedehands hout. Hiermee zorg je ervoor dat er geen ‘verse’ bomen gekapt hoeven te worden voor jouw creatie. Waar het gaat om gerecycled hout is het goed om te letten op het FSC keurmerk. Hierbij weet je zeker dat 85% van het hout gerecycled is.

Daarnaast is het goed om vooraf te bepalen hoeveel hout je werkelijk nodig gaat hebben, dit valt of staat met een goed ontwerp. Heb je dit niet, dan ga je waarschijnlijk veel hout verspillen. Super zonde.

Ga je voor hard of zacht?

Mocht je toch voor nieuw hout gaan, bepaal dan welke soort hout voor jouw klus geschikt is. Grofweg kun je zeggen dat hardhout voor buiten geschikt is en zachtere soorten voor binnen. Deze krijgen namelijk minder te verduren waar het gaat om weersomstandigheden. Zachte houtsoorten komen vaak uit de regio en zijn daarmee minder belastend voor het milieu.

Bij hardhout is het goed om te letten of dit uit Europa komt en voorzien is van een keurmerk. Koop alleen hout uit duurzaam beheerde bossen, dit herken je aan het FSC of PEFC keurmerk. Mocht je toch voor tropisch hardhout gaan, ook dan gelden deze keurmerken.

Leg de basis

Wanneer je in een tuin gewoon hout gebruikt zonder dat je dit bewerkt of al voor je bewerkt is, dan is de kans groot dat het snel gaat rotten. Het is daarom goed om hier iets aan te doen alvorens je het hout gaat gebruiken. Zo kan verduurzaamd hout beter tegen weersinvloeden zoals regen.

Als je hierbij kiest voor gemodificeerd hout, zit je goed. Dat is verduurzaamd zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een andere optie is geïmpregneerd hout, let hierbij op het KOMO keurmerk. Hierbij zijn verantwoorde middelen gebruikt die verrotting tegengaan.

Nog een laatste tip om ervoor te zorgen dat jij straks met een lekker gevoel onder je nieuwe houten veranda zit; Mocht je zelf niet zo handig zijn om deze in elkaar te klussen, vraag dan een aannemer voor de klus maar vraag hem dan ook meteen om op een bewuste manier voor hout te kiezen. Zoals we al zeiden; Wij houden namelijk van hout (en bos!)

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide