1104
Duurzaam klussen: Verantwoord de vloer op
Gepubliceerd: 09-11-2021

Een nieuwe vloer in je huis aanleggen is een ingrijpende onderneming, immers álles moet aan de kant om een mooi en strak geheel te krijgen. Als je dit aspect van je interieur gaat aanpakken wil je dit natuurlijk voor langere tijd gaan doen. Wij gaan je uitleggen hoe het investeren in een duurzame vloer nú maar ook in de toekomst iets gaat opleveren. Zowel voor jou maar ook voor je omgeving, lees snel verder.

Kan hij nog een ronde mee?

Wij van Wonenonline doen ook graag mee aan de beweging van bewustwording. Daarom komen in veel artikelen de vraag terug; Is vervanging écht nodig? Met een beetje creatief kunst en vliegwerk is soms een hele nieuwe vloer te creëren. Zo kan parket opgeschuurd en opnieuw gelakt worden. Zelfs een andere kleur is daarbij mogelijk wat meteen voor een hele andere look zorgt.

Ook het (plaatselijk) vervangen van (tapijt)tegels kan ervoor zorgen dat niet de hele ruimte nieuwe nodige heeft. Denk ook aan zaken als nieuwe vloerkleden en karpetten, dit kan ook een frisse impuls aan je interieur geven.

WIN-VLOERKLEED.png

Begin bij het begin

Wanneer je toch met de vloer bezig bent, is het raadzaam om erover na te denken of vloerverwarming iets voor jou is. Dit is een duurzame manier van verwarmen die ook nog eens heel comfortabel is. Daarnaast kan isolatie, ook onder de vloer, enorm schelen bij je energierekening. Vraag de professional wat geschikt is in jouw situatie. Dit hangt ook weer samen met de ondergrond én welke soort vloer je mooi vindt.  Vloerverwarming combineert bijvoorbeeld goed met tegels, maar minder met tapijt of massief hout.

Kies bewust

Als je een keuze hebt gemaakt welke soort vloer je wilt is het goed te focussen op de gebruikte producten om de vloer aan te leggen. Zo zijn de diverse opties voorzien van verschillende keurmerken, bij parket speelt natuurlijk de keuze voor een verantwoorde houtsoort.

Ook zit er verschil bij de keuze voor natuursteen, verdiep je in de afkomst en het transport. Want naast milieuvriendelijk wil je natuurlijk ook niet bijdragen aan erbarmelijke werkomstandigheden in mijnen. Ook het onderhoud is een focuspunt, PIT-logo’s kunnen je daarbij helpen. Zo kun je vooraf een bewuste keuze maken en de voors- en tegens tegen elkaar afwegen.

De bijproducten

De basiskeuzes heb je gemaakt, maar dan komen er nog een aantal randzaken aan het licht zoals de keuze voor lijm. Vraag de leverancier om een verantwoorde optie zonder al te veel chemische middelen. Ventileer desalniettemin nog wel heel goed na het leggen van de vloer. Ook het goed onderhouden van je vloer is vervolgens een belangrijke zaak. Dit zorgt ervoor dat de vloer langer meegaat en in betere staat blijft. Denk hierbij aan het gebruik van viltjes onder meubels en het periodiek oliën van houten vloeren.

En je oude vloer? Daarvoor verwijzen we je naar de eerste paragraaf, deze kun je ook gewoon weer hergebruiken. Is het niet door jezelf, dan wel door iemand anders!

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide