15212
Alles over wasmachines en drogers
Gepubliceerd: 28-12-2018

Ze behoren misschien wel tot de fijnste uitvindingen allertijden: de wasmachine en de wasdroger. Wat schelen deze machines ons veel werk en tijd! Maar welke wasmachine en wasdroger passen het beste bij jouw behoeftes en leefstijl? Wij helpen je op weg bij de keuze voor de juiste apparaten.

 Wat heb je nodig?

Welke apparaten je goed kunt gebruiken, is geheel afhankelijk van jouw huishouden. Was je veel kleding, maar ook lakens en handdoeken? Dan zijn zowel een wasmachine als wasdroger erg prettig. Maar een éénpersoonshuishouden redt het vaak met alleen een wasmachine en een droogrek. Ook een wasdroogcombinatie is dan een optie.

inspiratiebrochures1.png

Wasmachine
Wasmachines vind je in verschillende soorten en maten. Welke wasmachine jij nodig hebt, hangt bijvoorbeeld af van hoeveel was je te verwerken hebt. Kijk daarom naar de grootte van de trommel, maar ook naar het toerental om te bepalen hoe vochtig de was uit de machine komt. Denk bovendien goed na over de plaats waar je de wasmachine gebruikt voor het formaat, het geluidsniveau, en of je een boven- of voorlader kiest.

Wasdroger
Een wasdroger wordt ook wel een droger of droogtrommel genoemd. Je hebt verschillende soorten:

  • Een luchtafvoerdroger is relatief betaalbaar en effectief, maar niet heel zuinig. Ze maken gebruik van een ventilator en voeren de warme en vochtige lucht naar buiten met behulp van een grote slang. Let dus op dat de luchtafvoerdroger alleen een goede keuze is als de slang in je washok naar buiten kan worden gehangen!
  • De condensdrogeris net als de luchtafvoerdroger betaalbaar, maar niet zuinig. Het vocht dat uit de was wordt gehaald vangt de condensdroger op in een speciale bak, of het voert dit vocht af naar het riool.
  • De warmtepompdroger is eigenlijk ook een type condensdroger, maar dan een stuk zuiniger. Dit komt omdat de warmtepompdroger haar warmte hergebruikt en zo al gauw 60% energie bespaart. Het vocht voert de droger af naar het riool. Dit type droger is veel milieubewuster en dus goedkoper in gebruik, maar wel duurder in aanschaf en langzamer in drogen.
  • En dan is er nog de gasdroger: snel en zuinig, maar wel minder praktisch. Je moet namelijk niet alleen een slang naar buiten kunnen hangen, maar ook een gasaansluiting hebben.

Wasdroogcombinatie
Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en droger ineen. Een handig apparaat wanneer je ruimte tekort hebt voor zowel een wasmachine als een droger. Nadelen heeft de wasdroogcombinatie echter ook. Omdat de wascapaciteit groter is dan de mogelijkheid tot drogen, moet je eigenlijk altijd eerst wat was uit de machine halen en ophangen voordat je de droger gebruikt. Er bestaat ook een non-stop wasdroogfunctie, maar dan moet je de trommel minder vol stoppen met wasgoed: dat betekent méér wasjes draaien en dus meer verbruikskosten. Een wasdroogcombinatie droogt over het algemeen minder snel dan een aparte droger, maar je hebt weinig dagelijks onderhoud aan de machine. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Vulgewicht
Hoe hoger het vulgewicht, hoe meer kleding erin past. Maar dit is alleen zinvol als je ook echt veel wast: je verbruikt gemiddeld meer energie wanneer je vaak kleine wasjes in een grote trommel draait. Kies voor een vulgewicht vanaf 8 kilo wanneer je een huishouden met vier personen hebt.

Toerental
Hoe belangrijk is het voor jou dat de was relatief droog uit de machine komt? Dit kan erg handig zijn als je de was vaak of altijd ophangt in plaats van in de droger stopt. Hoe hoger het toerental, hoe sterker de was gecentrifugeerd wordt en het vocht ‘eruit slingert’.

Energieverbruik
Het energielabel geeft aan hoeveel energie een wasmachine gebruikt. Gemiddeld kost een wasmachine 4 procent van het energieverbruik per jaar. De energieklasse loopt van D (niet zuinig) tot A (zuinig). A+++ is 30% zuiniger dan A, en A+++-50% is 50% zuiniger dan A+++.

Formaat
Dit hangt helemaal af van jouw woning. Houdt bij de keuze voor een formaat ook rekening met ruimte voor afvoerslangen en het stopcontact!

Voor- of bovenlader
Bij een voorlader zit de deur aan de voorkant van de wasmachine. Dit is handig bij inbouwmachines, en gemiddeld hebben voorladers meer laadcapaciteit dan bovenladers. Maar de deur bovenop de machine kan juist fijn zijn, als je bijvoorbeeld last van je rug hebt met bukken. Ook zijn bovenladers vaak smaller en passen daardoor op meer plekken.

Geluid
Waar komt je wasmachine te staan? Naast de slaapkamer, of ver weggestopt in een hoekje op zolder? Een wasmachine met een geluidsniveau van 73 decibel of minder is relatief stil tijdens het centrifugeren. Daarna gaat het hard: drie decibel erbij staat gelijk aan twee keer zoveel geluid.

Wasprogramma’s
Méér programma’s is niet altijd beter- in elk geval niet altijd nodig. Kijk goed welke programma’s jij graag zou gebruiken. Katoen op 40 en 60 graden; synthetisch op 40 graden; fijne (wol) was op 30 graden… Ook is het fijn als je kunt kiezen voor de optie om de programmaduur te verkorten. Startuitstel is vaak een handige optiemogelijkheid, en een display met de resterende tijdsduur is vaak ook aanwezig.

Hotfill wasmachine
Een hotfill wasmachine sluit je direct aan op de warmwaterleiding: daarmee bespaar je algauw 10 tot wel 40 % aan energiekosten!

Koolborstelloze motor
Een wasmachine met een koolborstelloze motor gaat langer mee en is gemiddeld energiezuiniger: de motor slijt namelijk minder snel indien er geen koolborstels nodig zijn om de motor aan te drijven. Een belangrijke reden voor veel mensen om dit type wasmachine te kiezen is dat deze ook minder trillingen en geluid geeft!

Gebruiksgemak
Kijk ook goed naar het gebruiksgemak en wat daarvan voor jou belangrijk is. Hoe is de bediening van het display, en zit de deur in de weg wanneer je de was uit de machine haalt? Hoeveel onderhoud heeft de wasmachine nodig? Welke waarschuwing krijg je als de was klaar is? 

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasdroger?

Vulgewicht
Net als bij een wasmachine is een vulgewicht van 8 kilo een mooie hoeveelheid voor een huishouden met 4 personen. Maar dit hangt wel van jullie wasgewoonten af: hangen jullie veel was te drogen aan een wasrek? Dan volstaat een kleinere droger. Of misschien was je het liefste twee wassen achter elkaar en doe je die samen in de droger!

Geluid
Een wasdroger maakt gemiddeld minder lawaai dan een wasmachine: een stille droger heeft dan ook een geluidsniveau van maximaal 64 decibel. Let toch altijd goed op waar je de droger gebruikt om te bepalen hoe belangrijk het geluidsniveau voor jullie is!

Energieverbruik
Wasdrogers zijn meestal echte energievreters. Dit is wel sterk afhankelijk van het type droger: een warmtepompdroger is een stuk energiezuiniger dan een condensdroger. De energieklasse loopt van D (niet zuinig) tot A (zuinig). A+++ is 30% zuiniger dan A.

Vochtuitstoot
De hoeveelheid vochtuitstoot is afhankelijk van het type wasdroger. Soms gaat dit via de condensbak, soms via de afvoerslang, maar bijna altijd komt er wat vocht je kamer binnen via de deur van de droogtrommel. Als je de droger in een kleine ruimte wil gebruiken, kun je het beste kiezen voor een vochtuitstoot van maximaal 5%.

Programma’s
Vaak kun je kiezen uit verschillende programma’s voor katoen en synthetische was. Extra droog, kastdroog en strijkdroog zijn meestal een optie. Ook het anti-kreukprogramma is handig. Kijk goed wat jij nodig hebt!

Vochtsensor
Een handige functie is de vochtsensor; het droogprogramma stopt dan wanneer de inhoud van de droogtrommel onder een bepaalde vochtigheidsgraad komt. Zo slijt je kleding niet onnodig, is de droger sneller klaar en verbruikt deze minder energie! De meeste moderne wasdrogers beschikken over een vochtsensor.

Afkoelcyclus
Ook dit is een fijne functie. Nadat de wasdroger klaar is, blijft de droger nog wel een tijdje in beweging. Dit voorkomt kreukels in je kleding en helpt bij het ‘nadrogen’.

Gebruiksgemak
Kijk ook goed naar het gebruiksgemak en wat daarvan voor jou belangrijk is. Hoe is de bediening van het display, en draait de deur de goede kant op? Hoe vaak moet je de filters schoonmaken en gaat dit gemakkelijk?

Aansluiting op capaciteit wasmachine
Een handige overweging bij de aanschaf van je wasmachine en wasdroger is om de capaciteit op elkaar aan te laten sluiten. Als je alle was in de droger doet, kun je het beste zorgen dat de vulcapaciteit gelijk is; maar het kan ook juist handig zijn om de droger een kleinere of juist grotere capaciteit te geven. Zo kun je de fijne was er eerst uithalen en dan de droger aanzetten, of juist twee wassen draaien en die tegelijkertijd drogen!

Lees ook: Alles over de was doen

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide