Gepubliceerd: 09-11-2021 08:52
1513
Duurzaam klussen: Kies bewust je deur en kozijn

Of je nu een nieuw huis gaat bouwen of je huidige huis gaat verbouwen, de deuren en ramen (inclusief kozijnen) zijn een grote kostenpost. Toch kan het lonen om hier flink in te investeren, niet alleen omdat kwaliteit zich op de lange termijn uitbetaalt doordat het veel langer meegaat. Ook omdat dit je verschil gaat opleveren qua energierekening. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe deuren en kozijnen.

Sluit de juiste deur

Om te beginnen met de deuren: Deuren moeten natuurlijk mooi en passend zijn in je interieur. Daarnaast zijn er nog een paar vereisten, maar vergeet op je wensenlijstje ook zeker niet de isolerende werking ervan. Hoe je goed isoleert hebben we eerder al eens iets over geschreven, maar dit geldt ook zeker bij deuren. Naast dat het geluid tegenhoudt, wat met al dat thuiswerken erg fijn is, houdt het ook al de warmte binnenskamers.

Wanneer je deuren aanschaft is het daarom goed om op de U-waarde te letten. Deze geeft de mate van isolatie aan. Daarnaast is het goed om voor dubbele kierdichting en meerpuntssluiting te gaan. Hiermee voorkom je dat het erg tochtig wordt in je huis.

Een goed kozijn is fijn

Om te beginnen, bij de aanschaf van kozijnen speelt ook de U-waarde een rol. Lekker overzichtelijk, dezelfde waarde om in de gaten te houden dus. Bij kozijnen die open en dicht kunnen, is ook de dubbele kierdichting mogelijk en ook hier zeker een aanrader. Daarnaast is het goed om voor triple glas te gaan in nieuwe kozijnen, dit isoleert 35 procent beter dan het gebruikelijke HR++ glas.

Ook is ventilatie in een huis zeer belangrijk, dus vergeet deze niet in je kozijn te laten plaatsen. Ga hierbij voor winddrukgeregelde ventilatieroosters en in bijvoorbeeld ruimtes als een werk- en woonkamer voor een ventilatie-unit die warmte terugwint. Genoeg zuurstof binnenskamers is voor ons allemaal prettig.

Vintage is hip

Eigenlijk bijna te laat om hier pas te noemen in het artikel, maar ook hier geldt weer; Vraag je eerst af of nieuwe deuren echt nodig zijn? Oude deuren opknappen kan verassende effecten geven, dus een ritje naar de kringloopwinkel kan ook hier lonen. Mochten hier mooie tweedehands opties zijn, dan kun je ze vervolgens opknappen en ophangen maar dit is wel een klusje voor de ervaren klusser.

Meer over klussen weten? Ook hierover heeft Wonenonline al eens een leuk artikel geschreven. En mocht er dan toch nog een tochtrandje blijven? Dan zijn de oude vertrouwde tochtstrippen altijd nog een optie. Kortom, elke deur die je sluit opent weer een nieuwe mogelijkheid naar een nog duurzamere deur.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide