8656
Alles wat je moet weten over de airfryer
Gepubliceerd: 17-06-2021 Laatste update: 17-04-2022

Het is een enorm populair huishoudelijk apparaat: de airfryer. Je leest steeds meer over deze alleskunners en ziet ze ook steeds vaker bij vrienden en familie in de keuken staan. Ja, de airfryer heeft de keukens van Nederland verovert – en dat snappen we wel. Wil jij ook een airfryer aanschaffen, of ben je gewoon benieuwd waarom deze apparaten zo immens populair zijn? In dit artikel vertellen we je over alles wat je moet weten over de airfryer.

Waarom is de airfryer zo’n handig apparaat?

Een airfryer werkt met hete luchtstromen van ongeveer 200 graden Celsius. Deze luchtstroom gaat gelijkmatig door de pan, zodat je gerechten aan alle kanten even warm worden. Dat zorgt voor een heerlijk knapperig resultaat. De airfryer heeft verschillende programma's, zodat je gemakkelijk kip grilt, maar ook verschillende baksels, zoals een quiche, kunt maken. Als je nog nooit een airfryer hebt gebruikt zul je misschien denken: ik kan toch ook aan de slag met gerechten in de oven of frituurpan? Toch heeft de airfryer echt grote voordelen ten opzichte van deze apparaten. Je gebruikt namelijk nauwelijks olie – in tegenstelling tot een frituurpan – en daarom zijn je maaltijden stukken gezonder. Ook heb je geen last van die penetrante frituurgeur en is de airfryer ontzettend makkelijk schoon te maken. In de oven worden maaltijden al gauw slap, in de airfryer hartstikke knapperig. Ook is er vrijwel geen voorverwarmtijd nodig bij de airfryer. Alleen maar voordelen, dus!

De airfryer van je dromen

Wil je ook een airfryer? Omdat de keuze echt reuze is, is het goed om te kijken wat je wensen precies zijn op airfryer gebied. Zo kun je later in het proces gemakkelijk filteren en uitkomen bij de airfryer van je dromen. Kijk daarom allereerst voor hoeveel personen je de airfryer wilt gebruiken. Er zijn airfryers speciaal voor kleine(re) huishouden; dan kun je bijvoorbeeld frietjes bakken voor twee personen. Maar er zijn ook airfryers waar je gemakkelijk eten in klaarmaakt voor wel zes personen.Een kleine airfryer is gemakkelijk op te bergen, maar in een grote airfryer kun je zelfs taarten bakken. Waar ga jij het apparaat het meeste voor gebruiken? Stap één is dus het vastleggen van de grootte van de airfryer. Daarbij hebben airfryers verschillende bak technologieën. 3D Air Pulse, bijvoorbeeld, de technologie die Tefal gebruikt: door het verwarmingselement bovenin de pan in combinatie met een hete luchtstroom wordt je eten heerlijk knapperig. De RapidAir technologie van Philips heeft eenzelfde gebruik, alleen vind je op de bodem van de pan een element die de lucht gelijkmatig door de airfryer stuurt. Dat zorgt voor super krokante frietjes, lekker! Ook hebben sommige airfryers van Philips de TurboStar technologie:hierbij cirkelt de lucht ook door de airfryer, en wordt bovendien het vet dat vrijkomt bij de bereiding van je maaltijd meteen afgevoerd. Extra gezond, dus. !

wonenonline-schoonmaakguide-banner.png

Zo vergelijk je verschillende airfryers

Omdat er dus best veel verschillende airfryers zijn, kan het lastig zijn om te kiezen. Als jij hebt opgeschreven wat je precies zoekt in een airfryer - van de grootte van de bak tot de automatische programma's - is het tijd om verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Gelukkig gaat dit heel gemakkelijk: bij Bol.com kun je bijvoorbeeld verschillende filters aanzetten, waardoor je de keuze een stuk gemakkelijker maakt. Vaak blijven er één tot drie apparaten over - dat is fijner dan tientallen airfryers om uit te kiezen!

Je airfryer goed onderhouden

Eén van de grote voordelen van de airfryer is dat deze zeer gemakkelijk schoon te maken is. Dat is fijn, want hoe beter jij het apparaat kunt onderhouden, hoe langer deze mee gaat. Het schoonmaken van de airfryer is een fluitje van een cent: met warm water en een zacht sponsje maak je de verschillende onderdelen van de airfryer zo schoon. Gebruik geen harde schuurspons of chemische ontvetters, want je wilt natuurlijk de antiaanbaklaag van de airfryer niet beschadigen. Ook fijn: er zijn ook airfryers met vaatwasbestendige onderdelen, zodat je er helemaal geen omkijken naar hebt. Vergeet dan alleen niet het verwarmingselement van het apparaat met de hand (wat warm water en een sponsje) schoon te maken. Zo voorkom je etensluchtjes bij het volgende gebruik.

De lekkerste recepten uit de airfryer

Van heerlijke vis tot krokante frietjes, van malse kippenpootjes tot zelfs oliebollen: in je airfryer kun je echt van alles klaarmaken. Wel zo fijn! Ben je nu benieuwd naar de lekkerste airfryer recepten? Dat kunnen we ons wel voorstellen, want de keuze is zo groot, dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Gelukkig staat het internet echt vol met de meest heerlijke airfryer recepten, zodat jij volop inspiratie op kunt doen. Ook staat bij deze recepten meteen op hoeveel graden je airfryer ingesteld moet worden, en voor hoeveel minuten het apparaat aan moet staan. Eet smakelijk!

Lees ook: FRITUURPANNEN: DE INS & OUTS

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je huis moeiteloos schoon en stralend kunt houden? Onze schoonmaakguide van maar liefst 84 pagina's onthult alle geheimen die je nodig hebt. Van praktische tips en handige hacks tot gedetailleerde stappenplannen, je vindt hier werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken.

Wil jij deze must-have gids ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en binnen 15 minuten heb je de schoonmaakguide in je mailbox.

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide