1406
Kook ook duurzaam, ga voor elektrisch

In 2050 moeten we allemaal van het gas af, dit klinkt als ver weg en dat is het eigenlijk ook wel. Maar nu de gasprijzen oplopen en verduurzamen nooit genoeg kan plaatsvinden hebben wij toch wel besloten die ouderwetse gaspitten om te ruilen voor zo’n mooie glimmende kookplaat. Wanneer je besluit over te gaan op elektrisch zijn er twee opties; Ga je voor inductie of voor keramisch? Wij leggen de verschillen, voor- en nadelen uit.

Keramisch versus inductie

Keramisch

Om maar meteen met het grootste verschil te beginnen, dit is de manier van het verwarmen. Om een klein beetje technisch te zijn; Een keramische kookplaat bestaat uit diverse spiralen waaroverheen een glazen plaat is gelegd. Op deze plaat zijn cirkels gemaakt wat de kookzones aangeeft.

Zodra de plaat op temperatuur is, wordt dit rood. Dit duurt ongeveer een minuut of twee maar wordt steeds sneller. Het makkelijke aan keramisch is dan weer dat je geen andere pannen hoeft aan te schaffen, scheelt weer in de kosten. Daarnaast is de aankoop van een keramische plaat ook goedkoper dan inductie.

Inductie

Nu zul je denken; Wat is dan het voordeel van inductie? Nou, dat heeft wel even uitleg nodig want dit is een zeer innovatief systeem. Een inductieplaat maakt dus geen gebruik van een warmtebron maar van een magnetisch veld. Dit wordt pas heet wanneer je er een geschikte pan op zet, die reageert op dat magnetische veld.

Dit zorgt ervoor dat wanneer je de pan weer van het ‘vuur’ haalt, de plaat direct weer afkoelt. Geen gevaar dat je je dus brandt aan een afkoelende plaats. Inductie is de meest duurzame optie, omdat het verlies van energie minimaal is door de directe wijze van verwarmen. Dit verschil is zo’n 20 procent, dus je verbruikt een stuk minder stroom dan keramisch.

We bekennen; Het is wennen

Of je voor keramisch of inductie gaat, dat is dus even de voors en tegens tegen elkaar afwegen. Heb je net een dure designer pannenset gekocht? Dan is dit wel een extra dure kostenpost om voor een inductieplaat aan te schaffen. Maar voor dit soort dingen hebben we natuurlijk ook nog altijd Marktplaats! Misschien vind je wel een leuke tweedehands set en verkoop jij jouw pannen meteen. Scheelt weer in kosten én nog duurzaam ook.

Duurzaam onder de pannen
Naast het feit dat je tweedehands pannen kunt aanschaffen zijn er ook duurzame(re) opties te koop. Bijvoorbeeld van gerecycled aluminium en zonder chemische antiaanbaklaag. Ook zijn er bedrijven die hun pannen duurzamer en milieuvriendelijker produceren dan de ouderwetse merken.

Van het gas af kan daarom ook een excuus zijn om eindelijk die prachtige stijlvolle set te kopen. En nog een (groot!) voordeel van elektrisch boven gas? Het schoonmaken! Doekje erover en klaar, kind kan de was doen. 

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide