16691
De vloer van je dromen kiezen
Gepubliceerd: 07-09-2020 Laatste update: 11-05-2024

Je neemt niet zomaar een nieuwe vloer, dus de keuze van je vloer wil je goed over nadenken. Wat vind jij mooi? Wat is handig voor jou (en je gezin)? Welke keuzes heb je? We zetten verschillende vloeren voor je op een rij en geven je tips om de vloer van je dromen te kiezen.

Welke vloeren zijn er?

Hieronder vind je allerlei soorten vloerbedekking met hun belangrijkste eigenschappen.

Laminaat

Laminaat is een vloer met een kunststof bovenlaag. Het is een voordelige keuze en ziet er toch erg mooi uit. Houd er wel rekening mee dat er enorme kwaliteitsverschillen zijn. Met het goedkoopste laminaat kan je waarschijnlijk maar een paar jaartjes vooruit, terwijl laminaat van goede kwaliteit duurzaam is en vaak nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Over het algemeen geldt: hoe dikker het laminaat, hoe beter de kwaliteit. Om het nog makkelijker te maken wordt laminaat ook ingedeeld in gebruiksklassen. Zo heb je:

inspiratiebrochures1.png

  • Klasse 31 voor normaal huishoudelijk gebruik (vaak een dikte van 6 à 7 mm)
  • Klasse 32 voor intensief huishoudelijk gebruik en commercieel gebruik (vaak een dikte van 7 tot 10 mm)
  • Klasse 33 voor intensief commercieel gebruik (vaak een dikte van 12 mm) Daarnaast is er nog de AC waarde,waarmee de slijtvastheid van de toplaag wordt uitgedrukt. Denk bij laminaat trouwens niet alleen aan houtprintjes, de keuze is veel ruimer!Zo heb je bijvoorbeeld ook laminaat met tegellook of betonlook. Ook is laminaat allang niet meer enkel in smalle stroken te krijgen, er zijn ook mooie brede planken. Die geven een ruimtelijke en luxe uitstraling.

Hout

Hout is veel duurder, maar wel prachtig, sfeervol en tijdloos. De natuurlijke tekening van het hout straalt levendigheid uit en maakt iedere vloer uniek. Met de juiste zorg gaat een houten vloer bovendien jarenlang mee. Die juiste zorg is wel echt nodig, anders is je houten vloer al snel niet mooi meer. Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten, zoals eiken, grenen en teak. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende afwerkingen: lak, olie of wax. De vloer kan ook nog eens op verschillende manieren gelegd worden, waardoor je vloer nog persoonlijker wordt. Een visgraat vloer is tegenwoordig een populaire keuze. Goed om te weten: in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan een houten vloer prima samen gaan met vloerverwarming.

Lamelparket

Lamelparket is een mooi compromis tussen een houten vloer en laminaat. Hiermee heb je de prachtige uitstraling van hout, maar betaal je vaak een stuk minder. Of je met lamelparket goedkoper uit bent dan met een massief houten vloer, hangt af van de houtsoort. Bij dure houtsoorten is lamelparket goedkoper. Bij goedkopere houtsoorten kan je met een massief houten vloer juist voordeliger uit zijn. Lamelparket is een soort laminaat waarvan de bovenste laag van massief hout is. De onderste laag wordt van multiplex gemaakt. Lamelparket leggen is net zo makkelijk als laminaat leggen. Qua afwerking lijkt het weer wat meer op een houten vloer, je kan namelijk ook kiezen voor lak, olie of wax. Aangezien de bovenlaag van hout is, heeft deze ook iets meer zorg nodig dan kunststof laminaat. Uiteraard zijn er ook bij lamelparket grote kwaliteitsverschillen. Zo verschilt bijvoorbeeld de dikte van de houten bovenlaag. Hoe dikker, hoe beter. Ook de kwaliteit van het multiplex van de onderlaag en de verlijming kan enorm verschillen.

PVC

PVC is een vloer die steeds populairder wordt. Deze vloeren zijn houtvrij en worden gemaakt van kunststof.Qua looks kan je met PVC alle kanten op, er zijn veel verschillende dessins, prints en kleuren verkrijgbaar. PVC is geluiddempend, makkelijk in onderhoud en perfect voor vloerverwarming en -koeling. Het leggen is ook nog eens erg makkelijk. De vloer kan strak tegen de muur gelegd worden, waardoor je geen platte plinten nodig hebt. PVC vloeren zijn daarnaast erg sterk, ze gaan met gemak jarenlang mee. Daar staat tegenover dat ze in aanschaf duurder zijn dan laminaat. Ook is een PVC vloer erg dun. Daardoor is het belangrijk dat de ondervloer goed egaal is.

vinyl-vloer.png

Vinyl

Vinylvloeren worden gemaakt van hetzelfde materiaal als PVC. De eigenschappen komen dan ook deels overeen. Vinyl is ook geluiddempend, makkelijk schoon te maken en zeer geschikt voor vloerverwarming. Ook heb je bij vinyl een ruime keuze qua kleuren en dessins. Vinyl heeft wel een andere onderlaag dan PVC. Hierdoor is vinyl soepeler, maar ook minder sterk. Vooral goedkoop vinylraakt snel beschadigd, tot scheuren aan toe. Er zijn echter ook goede kwaliteit vinylvloeren waar je jarenlang plezier van hebt. Over het algemeen is vinyl voordelig in aanschaf, maar houd hierbij wel in gedachten dat de levensduur waarschijnlijk ook korter is.

Gietvloer

Een gietvloer is mooi strak, waterdichten duurzaam. Zoals de naam al zegt, wordt deze vloer gegoten. Hierdoor krijg je een naadloos resultaat. Makkelijk schoon te houden dus! Geen opgehoopt vuil meer in voegen. Bovendien is een gietvloer nagenoeg onderhoudsvrij. Daarnaast is deze vloer perfect om te combineren met vloerverwarming. Er zijn verschillende gietvloeren verkrijgbaar. Epoxyvloeren en polyurethaan vloeren zijn de bekendste voorbeelden. De nadelen van deze vloeren is dat er een klein risico is op scheurtjes en krasjes. Ook kunnen ze na verloop van tijd wat verkleuren. Op lichtgekleurde gietvloeren zie je daarnaast al snel strepen van donkere schoenzolen. Ook de prijs kan een nadeel zijn. Gietvloeren zijn niet de goedkoopste keuze, maar daar staat tegenover dat je heel wat jaren vooruit kan en dat ze ontzettend makkelijk zijn in onderhoud.

Tapijt

Tapijt is lekker warm, sfeervol en zacht aan je voeten. Met tapijt in de kamer voelt het meteen gezellig aan. Twee andere grote voordelen van tapijt is dat het geluiddempend en isolerend is. Vooral voor de slaapkamer is tapijt erg fijn. Voor andere ruimtes kan je er beter goed over nadenken. Het is namelijk niet makkelijk schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan een glas drinken dat omvalt. Bij een harde vloer is dit zo opgepoetst, bij een tapijt ben je wel even bezig. Ook vlekken verwijderen kan een lastig klusje zijn. Behalve wanneer je kist voor tapijttegels. Deze kan je natuurlijk wel gemakkelijk vervangen. Een ander nadeel is de stofvorming. Huisstofmijt is gek op tapijt, dus wie allergisch is, kan beter een andere vloer kiezen. Zowel de kwaliteit als de prijzen van tapijt lopen sterk uiteen. Het kan daardoor wel een erg voordelige optie zijn. Handig voor slaapkamers die verder niet intensief gebruikt worden.

Tegels

Stenen of keramische tegels zijn slijtvast en erg goed schoon te houden. De kans op hardnekkige vlekken is minimaal en ze zijn makkelijk stofvrij te houden. Ideaal voor als je allergieën hebt. In de keuken of badkamer zijn tegels extra fijn, want water is geen probleem. Voor kleine kinderen zijn ze minder geschikt. Ze zijn namelijk niet geluiddempend en erg hard bij een val. Een ander nadeel is dat tegels van zichzelf koud aanvoelen. Ze gaan wel erg goed samen met vloerverwarming. Ook de voegen zijn een minpuntje. Die slijten vaak sneller dan de tegels zelf en zijn bovendien een stuk lastiger schoon te houden. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker cementtegels. Deze geven je interieur een stoere look, maar zijn wel veel minder makkelijk in onderhoud. Ook mozaiektegels zijn heel populair!

Welke vloer kies jij?

Welke vloer perfect is voor jou is persoonlijk. Deze tips helpen je om de juiste keuze te maken: 

  • Hoe intensief wordt de ruimte gebruikt? Hoe intensiever, hoe slijtvaster de vloer moet zijn. Goedkoop laminaat en vinyl vallen dan bijvoorbeeld af.
  • Moet de vloer goed tegen vocht kunnen? In dat geval zijn tegels, een gietvloer, vinyl of PVC goede keuzes. Ook zijn er houten vloeren en laminaat die tegen vocht bestand zijn (maar zeker niet allemaal).
  • Gaat het om een kleine ruimte en/of een ruimte met weinig lichtinval? Kies dan voor een lichtgekleurde vloer. Donker laat de ruimte kleiner lijken. Kies in kleine ruimtes het liefst ook voor een rustig dessin.
  • Hoelang wil je in je woning blijven? Ga je snel verhuizen? Dan kan je beter voor een goedkope vloer kiezen of voor een vloer die je mee kan verhuizen, zoals kliklaminaat.
  • Wat is jouw woonstijl? PVC, vinyl en laminaat gaan met alles samen, doordat je allerlei dessins kan kiezen. Een gietvloer past juist vooral bij een strakke en moderne inrichting.
  • Heb je kleine kinderen? Dan wil je een vloer die geluiddempend en valvriendelijk is. Bij kinderen en/of huisdieren is het ook een must dat de vloer makkelijk schoon te houden is.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide