1406
Duurzaam klussen: Ga verantwoord het dak(kapel) op
Gepubliceerd: 09-11-2021

Je denkt er misschien niet één, twee, drie aan maar vaak gaat er veel warmte verloren via het dak. Zeker in oude huizen is het isoleren en vervangen van je dak iets waar je niet te lang mee moet wachten, voor je het weet komt er een goede storm op je bovenetage en ben je dakloos.

Naast het opknappen van je dak kan er nog een reden zijn om iets aan je dak te doen, namelijk het plaatsen van een uitbouw zoals een dakkapel. Dit kan verassend veel ruimte opleveren voor bijvoorbeeld een extra badkamer. Hoe je dit verantwoord doet? Lees snel verder.

Nu we toch bezig zijn..

Wanneer je hebt besloten om je zolder en/of dak te gaan verbouwen, vergeet dan niet om meteen ook de isolatie van de binnenkant mee te pakken. Warmte stijgt immers naar boven, het isoleren van je dak kan al snel enorm schelen op je energierekening. Meer weten over isoleren? Wij hebben al eens iets geschreven over hoe je dit kunt leren.

inspiratiebrochures1.png

Plak vervolgens niet alles potdicht, want ook hier is ventilatie belangrijk. Het geheel vervangen van je dak is een klus voor professionals, zij kunnen je ook adviseren over het optimaal behouden van je binnenklimaat.

Geef appèl; Ga voor een kapel

Bij het uitbreiden van je huis kan het enorm lonen om een dakkapel te plaatsen. Zorg er wel meteen voor dat dit niet een tochtig hoekje wordt. Kies daarom voor een kapel met zeer goede isolatie aan de binnenzijde, isolerende kozijnen en triple glas. Mocht je hout gebruiken voor de installatie? Dan is het raadzaam om hardhout te gebruiken, maar ga dan wel voor de variant met een keurmerk.

Ook voor overige aanvullende zaken zoals verlichting en verwarming in de dakkapel is het goed om bewuste keuzes te maken. Alles in het kader van; Nu we toch bezig zijn, meteen doorpakken.

Kant-en-klaar

Over doorpakken gesproken, er zijn ook dakkapellen maar ook hele daken prefab verkrijgbaar. Hierbij weet je zeker dat er geen materialen verspild worden, want ze worden als het ware kant-en-klaar geleverd. Scheelt ook enorm in installatietijd, daar worden we sowieso dus blij van. Deze bedrijven komen bij je thuis alles nauwkeurig opmeten en bekijken en gaan vervolgens in de fabriek aan de slag. Naast dat het daardoor duurzamer geproduceerd kan plaatsen scheelt het ook maandenlang verbouwen. Maanden waarin jij met gaten in je dak zit, en dus scheelt het extra stookkosten. 

Zet hem in het zonnetje

Zonnepanelen, we zien ze overal en steeds meer. Zeker nu er interessante voordeeltjes zoals subsidies mee te verkrijgen zijn. Een dakkapel is zeer geschikt om van zonnepanelen te voorzien.

Ook wanneer je geen dakkapel gaat plaatsen kan bij het opknappen en/of isoleren van je dak de installatie van zonnepanelen enorm lonen. Pak meteen door en zet ze op de juiste manier in het zonnetje dit verhoogt namelijk het rendement ontzettend.

En ook bij de aanpak van het dak geldt; De meerwaarde van een vakman is er zeker, de meerwaarde van een duurzame vakman is nog veel fijner. Geef je voorkeur expliciet aan!

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide