64481
De woontrends door de jaren heen - van 2007 tot heden
Gepubliceerd: 24-12-2020 Laatste update: 02-05-2024

Elk jaar trekken nieuwe trends door de woonwereld, klaar om huis-en-haard in vuur en vlam te zetten met nieuwe designs, bijzondere kleurencombinaties of gezellige printjes. Ben jij benieuwd welke woontrends de afgelopen jaren de revue al zijn gepasseerd? Misschien doe je nog inspiratie op voor je eigen mix van trendy & retro! Kijk gauw mee naar de woontrends van 2007 tot nu.

Woontrends 2024

woontrends-2024-005.png

In woontrends van 2024 zien we een voorkeur voor natuurlijke materialen zoals hout en steen in interieurs, gecombineerd met veel planten voor rust. De jaren '70 herleven met felle kleuren en vintage meubels in een moderne draai. Strakke lijnen en neutrale kleuren kenmerken de minimalistische luxe, met 'Zijdeachtig Lavendel' als kleur van het jaar voor een rustgevende sfeer. Technologische innovaties maken huizen slimmer, zoals geavanceerde koelsystemen en slimme spiegels. Keukens worden multifunctioneel met eilanden die dienen als werkplekken en badkamers worden spa-achtige ruimtes. Vloeren van duurzame materialen en ergonomische meubels in thuiskantoren verhogen het comfort en de productiviteit.

inspiratiebrochures1.png

Woontrends 2023

woontrends-2023-300.png

Waar we bij de woontrends van 2022 al de duurzame weg waren ingeslagen, gaat deze woontrend een centrale rol spelen in 2023. Van letterlijk tot figuurlijk groen, duurzaamheid is in ieder opzicht een thema. Ook worden de kleuren en materialen nog uitgesprokener en diverser. Van goud, marmer tot nieuwe soorten hout; we laten de wereld weer zien dat we er zijn. Binnen wordt naar buiten gehaald en andersom. En een huis wordt voor meer gebruikt dan alleen wonen! We sporten, werken en loungen in ons eigen huis. En dat zie je terug. Luxe en kwaliteit staan daarom binnen de woontrends 2023 boven kwantiteit en prijs.

Woontrends 2022

woontrends-2022-300.png

De woontrends van 2022 kenmerken zich door de tijd waarin we leven, en helaas is in 2022 polarisatie en maatschappelijke onrust actueler dan ooit. Dit vertaalt zich ook terug in de woontrends2022. Thuis willen we tot rust komen, overzicht houden en ons veilig voelen. Met lichte kleuren die perfect bij elkaar passen en fijne stoffen, voelen we ons gezien én geborgen thuis. Dit gecombineerd met een vleugje nostalgie naar de tijd van toen, komen we tot een kleurrijk maar vertrouwd geheel.

Woontrends 2021

woontrends-2021-001.png

Een gezellig en mooi interieur is in 2021, na een turbulent 2020, belangrijker dan ooit. We besteden meer aandacht aan comfort, sfeer en design! Onze veranderende wereld heeft ook veel invloed op de woontrends 2021. We krijgen steeds meer oog voor duurzaamheid en het verhaal achter een product. Op het gebied van wonen vertaalt zich dat in aardse kleuren, gerecyclede materialen en veel natuur. Tegelijkertijd willen we meer dan ooit laten zien wie we zijn, waar we voor staan. Dit is de kern van de stijltrend ‘Recentered stage’; met krachtige vormgeving en uitgesproken kleuren. Alsof alles op het podium staat!

Woontrends 2020

woontrends-2020-01.jpg

Duurzaamheid, romantisch wonen en veel kleur: dit zijn de kernwoorden voor dé woontrends van 2020. De urban jungle is ook dit jaar weer populair – hoe kleuriger de planten, hoe beter (of kies voor een kek bloemenbehangetje als je geen groene vingers hebt). Daarbij gaan we massaal op jacht naar toffe tweedehands vondsten, want duurzaamheid is helemaal hip. Rotan, bamboe en marmer zijn veelgebruikte groene materialen. Maar ook romantisch wonen is één van de woontrends van 2020: ga voor prachtige warme kleuren en zware materialen als fluweel – en voeg er een beetje goud aan toe voor dat luxe gevoel. De kleuren op je muur voor 2020? Speels: ga bijvoorbeeld voor dieprood met roze of ga voor een meer rustige kleur als groen of petrol.

Woontrends 2019

woontrends-2019-uitgelicht.jpg

“SpicedHoney” is dé kleur van 2019, die je terugvindt in vier verschillende kleurenpaletten: THINK, LOVE, ACT & DREAM. Heb jij al een favoriet? Ook PVC vloeren kom je in 2019 steeds vaker tegen, en visgraatvloeren zijn weer helemaal terug. In de keuken zie je een mix van RawRituals (hout, metaal, natuursteen) en New Classic (koper, messing en donkere kleuren). Is dat niet jouw smaak? Er doet in 2019 nog een andere keukentrend zijn intrede, namelijk Arctic Blue met veel wit en ijsblauw: voor een lichte keuken. Tot slot vind je onder de woontrends van 2019 ook bijzondere, artistieke muurbekleding terug.

Woontrends 2018

woontrends-2018-uitgelicht.jpg

Het thema van 2018: je huis is een veilige haven, om bij te komen van de hectische en prikkelrijke buitenwereld. Daar past de grijsroze kleurtint “Heart Wood” heel mooi bij. Eén van de meest populaire woontrends in 2018 is de Industriële woonstijl, die zich dit jaar kenmerkt door een mix van stoere materialen met strakke designs. “Haal de natuur in huis” is ook in 2018 nog heel actueel, waarbij veel planten én natuurlijke materialen als riet en bamboe het goed doen in je interieur. Ook kun je in 2018 niet meer om de trend “Less is More”: als tegenhanger van de volle wereld en consumptiemaatschappij willen we nu minimalisme en rust. Tot slot past “Wonen in Harmonie” helemaal bij deze tijd!

Woontrends 2017

woontrends-2017-uitgelicht.jpg

Een mix van rust en emoties: dat is het interieurbeeld van 2017. ‘Haal de natuur in huis’ begon in 2017 echt tot de woonwereld door te dringen, met kleuren als mosgroen, lavendel en blauwgrijs. Een van de vier andere woontrends van 2017 laat een compleet ander beeld zien: Colorblocking. Dat is knallen met felle kleuren. Lef tonen. Contrast creëren met strakke meubels, een witte basis en opvallende kleuren die je echt tegemoet springen! Andere woontrends van 2017 waren Luxe Ambacht (luxe materialen & comfort), Zachte Poedertinten (natuurlijke en warme tonen) en De Eighties (kleur in combinatie met zwart en enkele jaren ‘50/’60 details).

Woontrends 2016

woontrends-2016-uitgelicht.jpg

Een opvallende woontrend uit 2016 is “Dark & Light”. Sinds de invoering van Earth Hour, waarin miljoenen mensen wereldwijd een uur het licht uitzetten, is er aandacht voor lichtvervuiling en de invloed op onze nachtrust en energie. In het interieur zie je dit terug door een contrast van donker en licht (veelal donkerblauw en geel), met vaak een mooie overloop, zoals de gouden gloed bij zonsopkomst. Ook Back to the Seventies vormde één van de woontrends van 2016 met warme, aardse kleuren en rijke stoffen als fluweel of suède.

Woontrends 2015

woontrends-2015-uitgelicht.jpg

Ken jij de “Monochroom stijl” nog? Dat was één van de meest populaire woontrends in 2015. Een zwart-wit kleurenpalet in combinatie met zachte en fijne materialen: hier begon de trend van véél kussentjes, plaids en vloerkleden die nog jaren lang heeft doorgezet. “Monochroom” vormt een sterk contrast met één van de populaire tuintrends van 2015: Mexicaanse Fiësta! Een gezellige tuin vol kleurrijke decoraties, waarin je met elkaar kunt loungen, eten en feesten. In huis zag je deze vrolijke kleurtjes in 2015 ook nogal eens, met de Tutti Colori woontrend die een frisse energie bracht.

Woontrends 2014

woontrends-2014-uitgelicht.jpg

2014 was een jaar vol bijzondere woontrends in uiteenlopende stijlen. “Urban Astronaut” bijvoorbeeld: less is more, maar dan in de zin van kleuren en dessins. Een plek om heerlijk rustig in thuis te komen! Ook Scandinavisch Design was een van de woontrends van 2014, met haar mix van minimalisme, functionaliteit en natuurlijke sfeer. Toch mocht kleur er best zijn in 2014, zoals de trends “Zomer aan zee” en “Rainbow Romance” bewijzen. Maar daar waar “Zomer aan zee” nog steeds rust uitstraalde met een zacht kleurenpalet, was “Rainbow Romance” er voor de creatievelingen: spelen met kleuren en dessins!

Woontrends 2013

woontrends-2013-uitgelicht.jpg

De woontrends van 2013 laten zien dat we nogal eens geïnspireerd raken door culturen van over de hele wereld. Zo was de “Eurasian” trend populair (een mix van Aziatische en Westerse invloeden), en deed ook “Modern Nomad” het goed (met kleuren en materialen die je in Nederland niet zomaar tegenkomt). Met de “Into the Wild” woontrend in je woonkamer voel je de energie letterlijk stromen: panterprintjes en diervormige meubels zorgen voor een bijzonder geheel.

Woontrends 2012

woontrends-2012-uitgelicht.jpg

Een heerlijke, zwoele woontrend deed zijn intrede in 2012: “Bonjour Brigitte”. Het Parijs en de Provence van de jaren vijftig en zestig, in de jaren van Brigitte Bardot, met zwoel rood en roze in een knusse en speelse setting. De jaren vijftig zien we ook terug in andere woontrends in 2012, met pastelkleuren en vooral ook de elegantie en verfijning van deze jaren.

Woontrends 2011

woontrends-2011-uitgelicht.jpg

Groen, geel en oranje. Deze kleuren overheersen de woontrends van 2011; soms in combinatie met elkaar, soms als kleuraccent in een wit interieur. Maar zo rond de wintertijd van 2011 deed een andere, meer stoere woontrend zijn intrede: “Metal Worker”. Een mix van duurzaamheid en functionaliteit, met metaal als basis en geometrische patronen als speelse sfeermaker.

Woontrends 2010

woontrends-2010-uitgelicht.jpg

De kleur van het jaar 2010 was turquoise, een kleur die je meeneemt naar het paradijs en waarmee je even kunt ontsnappen aan de drukke tijden. Een passende kleur, na de economische crisis in 2009. Ook de natuur speelt een belangrijke rol in de woontrends van 2010, maar ditmaal middels exotische kleuren en vormen. Daarnaast zag je in 2010 veel glazen meubels in een geometrische vorm.

Woontrends 2009

woontrend-2009-artistic.jpg

In tijden van crisis zijn we genoodzaakt creatief te zijn, en daarom is de woontrend “Artistic” zo kenmerkend voor 2009. Zélf initiatief nemen voor een Happy Lifestyle en zo met vintage meubels, stoere materialen en zelfgemaakte accessoires een gezellig huis maken. De woontrends van 2009 zijn zo gek nog niet!

Woontrends 2008

woontrends-2008-uitgelicht.jpg

In 2008 sijpelden respect voor het milieu, recycling en duurzame materialen langzaam de woonwereld in. Maar ook kwaliteit en stijl bleven hoog in het vaandel staan. “Spannend wit” was een van de belangrijkste woontrends van 2008, net als “Catwalk”: haute couture voor in huis.

Woontrends 2007

  woontrends-2007-uitgelicht.jpg

De woontrends van 2007zijn grofweg onder te verdelen in vier stijlen. Met “Greenhouse” haal je buiten naar binnen, en binnen naar buiten! “Crystal Palace” is heel anders, met veel wit en zilver in een luxueuze, sexy woontrend. De “Desert” woonstijl is juist warm; geïnspireerd op Oosterse culturen en wildlife. Tot slot kon je in 2007 ook kiezen voor één van de hipste en vrolijkste trends van de laatste decennia: Circus!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide