1110
Duurzaam verbouwen: Een verantwoorde aan- of uitbouw
Gepubliceerd: 09-11-2021 Laatste update: 10-11-2021

Dat een nieuw huis kopen momenteel súperduur is, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Dat je voor je eigen woning ook een prima prijs krijgt is dan weer het grote voordeel ervan. Maar deze oververhitting van de huizenmarkt zorgt er wel vaak voor dat het zoeken en verhuizen een enorme bron van stress kan zijn. Daarom gaan wij momenteel liever voor het alternatief; Verbouwen. En dan vooral voor het creëren van meer ruimte door middel van een aanbouw. En hoe je dit duurzaam doet? Lees snel verder.

Maak een plan en plan

Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Wanneer je vooraf een goed plan maakt, kun je al veel duurzame opties meenemen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen hoe je de ruimte goed kunt isoleren. Ook kan het op termijn schelen in je vaste lasten wanneer je meteen zaken als een warmtepomp en/of zonnepanelen plaatst. Die laatste kun je dan weer combineren met een zonneboiler. Dit is helemaal handig wanneer er in je uitbouw een keuken komt, dan kan de keukeninstallateur hier meteen het water op aansluiten.

Leg de basis (of niet)

Wanneer je bij een uitbouw gaat voor een lichte constructie zoals een serre is een hele diepe fundering vaak niet eens nodig. Dit scheelt enorm in de kosten voor de aanleg en het gebruik van materiaal. Zorg er natuurlijk wel voor dat het stevig genoeg is, zeker bij het gebruik van zaken als zonnepanelen moet het niet zijn dat je uitbouw te zwaar belast is. Ook het aanleggen van een groen dak is een milieuvriendelijke optie, dit weegt vaak ook wat zwaarder door het gebruik van alle natuurlijke en isoleren producten. Maar de besparing aan stroom weegt dan weer op tegen de aanlegkosten van een stevigere fundering.

Wat ga je doen?

Wanneer de uitbouw een werkkamer wordt heb je andere zaken nodig dan wanneer het een nieuwe badkamer wordt. Lees daarom ook vooral onze artikelen over het maken van een duurzame keuken, woonkamer, badkamer, werkkamer etc. voor specifieke tips.

Een aantal zaken kun je standaard meenemen voor een duurzaam verbouwplan. Zo is in elke ruimte goede ventilatie belangrijk, deze kun je vaak meenemen bij de keuze voor ramen en kozijnen. Ook hier hebben wij al eens een specifiek artikel over geschreven, zo is het gebruik van triple glas een aanrader. Sowieso zorgt het gebruik van veel glas voor veel natuurlijk licht, dit scheelt weer in de kosten voor lampen.

Mocht je niet over de luxe beschikken om naar buiten toe uit te bouwen dan is het wellicht een optie om een aparte ruimte te creëren door het plaatsen van een extra wand. Zo kan een grote slaapkamer uitkomst bieden voor een aparte werkkamer. Naast dat dit fijner werkt scheelt het ook in de stookkosten omdat je overdag minder ruimte hoeft te verwarmen. En ook hier; Isoleren kun je leren! Dan gaat de besparing dubbelop.

En ook bij een aan- of uitbouw geldt; Vintage blijft hip en recycle waar kan. Dus wellicht heb je al veel spullen in huis of biedt de kringloop uitkomst. Nog voordelig ook.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide