1088
Duurzaam wonen: De groene werkkamer
Gepubliceerd: 22-10-2021 Laatste update: 24-10-2021

Een groene werkkamer, best een goed idee. Of dit nu in de vorm is van veel groene planten, groene muren of duurzame groene ideeën. Lekker doen zouden wij zeggen! In dit artikel focussen wij ons op de duurzaamheid.

Want je denkt bij de werkkamer niet meteen aan duurzame innovaties, maar toch zijn deze er volop. Al is het alleen maar om het feit dat je in de werkkamer bij een reguliere werkweek meer tijd doorbrengt dan in andere ruimtes zoals de keuken en woonkamer. Een kleine verandering daar kan al groot resultaat bieden op jaarbasis. Aangenaam en duurzaam werken, dat gaat hand in hand.

De juiste temperatuur

Het is misschien erg verleidelijk om die thermostaat comfortabel een graadje hoger te draaien, zeker in de winter. Maar je lichaam went aan deze hogere temperaturen en wordt er zelfs een beetje lui van. Een iets koelere omgeving houdt je alert en scherp en zorgt daarnaast voor een hogere verbranding. Dat laatste, dat ga je op jaarbasis zeker terugzien op de weegschaal.

inspiratiebrochures1.png

Maar we waren bezig met groen doen. Uiteraard hoef je ook niet te gaan zitten koukleumen achter je bureau. De meeste kou gaat verloren via de grond; Je voeten. Een speciale voetwarmer neemt weinig stroom maar biedt heerlijk warme voeten. Daarnaast is het aanschaffen van een speciaal kacheltje voor je werkplek ook een investering die zich snel uitbetaalt. Zeker wanneer je voor een duurzame variant zoals een infraroodverwarming gaat.

Tafeltje dekje

Mocht je je werkkamer nog in gaan richten dan is het ook goed om te letten op de juiste spullen. Een ergonomisch verantwoord bureau en bijpassende stoel zijn enorm belangrijk, maar zorg ook dat deze gemaakt zijn van verantwoorde materialen zoals duurzaam hout. Het directe effect is niet onwijs groot, maar je draagt toch je steentje bij aan een groenere wereld.

Daarnaast is het soms fijn om een gordijn dicht te trekken wanneer de zon op je scherm weerkaatst (óf als het héél grijs is buiten!). De stoffen van gordijnen zijn ook echt een onderdeel wat aan grote vergroening onderhevig is. Daarnaast hebben ze een isolerende werking. Doe ze op koude dagen dan ook vroeg lekker dicht, scheelt weer een paar graden verwarming. Ditzelfde geldt voor de vloer. Goede ondervloeren zorgen ervoor dat er minder warme lucht verloren gaat.

Alle beetjes..

Naast bovenstaande, grotere, innovaties zijn er ook nog andere maatregelen die eenvoudig zijn te treffen. Zo loont het om ’s avonds en in het weekend de stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je klaar bent. Of laad je laptop op, en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Ditzelfde geldt voor het licht, moeten de lampen echt altijd aan?

Goed hydrateren is ook zoiets, dat is natuurlijk belangrijk. Maar grijp niet elke keer naar weer een nieuw plastic flesje, maar koop een duurzame fles zoals een Dopper. Mocht je nieuwe devices nodig hebben, ook hier zit verschil in het verbruik. Vraag hiernaar bij aanschaf. En is het heel heet? Grijp niet meteen naar de airco, een ventilator is veel energiezuiniger én voordeliger. Wist je dat er zelfs exemplaren zijn met een eigen zonnepaneeltje?

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide