681
Duurzaam wonen; Shop bewust

Winkels, zowel online als offline; Wij zijn er dol op! Of het nu om de supermarkt of een warenhuis gaat, wij kunnen uren spenderen aan het lekker rondstruinen tussen allerlei moois en lekkers. Maar al dat geconsumeer, dat is natuurlijk niet altijd heel milieubewust. Toch hoef je niet per direct hiermee te stoppen om toch duurzaam bezig te zijn. Wij geven je een aantal opties waarmee jij bewust je aankopen kan doen.  

Go Vintage!

Superhip én vaak erg leuk! Van kleding tot meubels, alles is tegenwoordig ‘tweedehands’ verkrijgbaar. Tweedehands suggereert vaak dat het versleten en oud is. Maar wie bij de kringloopwinkels komt, ziet dat dit tegenwoordig niet meer het geval is. Ze zijn mooi en overzichtelijk ingericht en voorzien van de leukste spulletjes. Soms komt er wat creativiteit bij kijken zoals het schilderen van een kastje of het vermaken van een jurkje. Maar werkelijk; Er zitten pareltjes tussen!

Let op labels

Een shirtje wat voor vier euro is gemaakt in Bangladesh. Een verleidelijk aanbod maar realiseer je dat dit eigenlijk gewoon niet kan. De kwaliteit is van zodanig niveau dat je het wellicht een paar keer draagt en dan weggooit. Vermijd dit soort fast fashion en investeer liever je geld in duurzame(en kwalitatief!) goede spullen. Dit geldt ook voor meubels en prijsstunters; Too good to be true? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Let dus op keurmerken en labels. Deze geven vaak vermelding van de oorsprong.

Materialen

Hierbij is het goed om te letten op twee zaken; De gebruikte materialen van het product zelf én van de verpakking. Dit laatste geldt vooral in de supermarkt. Overbodige plasticjes, laat deze links liggen en neem altijd je eigen tas mee. Daarnaast zit er veel verschil in materiaalkeuze, ga voor duurzaam geproduceerd hout bij meubels en eerlijk gemaakte stoffen voor gordijnen. Die trek je toch net met een lekkerder gevoel dicht‘s avonds.

On- of offline

Dit vinden wij een lastige want hier lopen de meningen nog wel eens uiteen. Laat je je boodschappen bezorgen door een bedrijf wat elektrische auto’s gebruikt? Tsja, dan is dit beter dan wanneer je zelf gaat met je vervuilende diesel auto. Maar ga je lopend naar de super? Je snapt hem, dit is een complexe.

Wel kun je bewust online shoppen door zaken te combineren. Laat de bezorger, al is het gratis, niet voor elk klein dingetje apart komen. Zorg er daarnaast voor dat hij niet voor een dichte deur staat zodat hij niet onnodig opnieuw naar je huis hoeft te rijden.

Kortom, allemaal kleine stapjes die ervoor kunnen zorgen dat jij met een goedgevoel op pad kunt om mooie nieuwe pareltjes voor jezelf of je huis aan te schaffen.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide