680
Duurzaam wonen: Slaap zacht in de groene slaapkamer

Dat planten en bloemen gezond zijn in de slaapkamer, dat weten we inmiddels. Het zorgt ervoor dat er veel zuurstof in de lucht zit en we in een optimale diepe slaap terechtkomen. Deze manier van ‘groen doen’ in de slaapkamer bedoelen we dan ook niet.

Wij hebben het over bewuster zijn voor het milieu, maar dan in de slaapkamer. Want ook dit is een ruimte, waar je handige foefjes kunt uithalen om de rekening naar beneden te krijgen en ervoor te zorgen dat je met een nóg lekkerder gevoel in slaap dommelt.

Kruip er lekker in

Naast dat het gezond is om te slapen in een letterlijk groene omgeving is het ook gezond om te slapen in een koele omgeving. Zet de verwarming dan ook niet te hoog (of helemaal niet) aan in de slaapkamer. Daarnaast is ventilatie zeer belangrijk. Deze twee combineren gaat dan weer niet zo lekker.

Dus wanneer je wel even de verwarming aanzet, doe dan het raam dicht en visa versa. Daarnaast is het voor de echte koukleumen aan te raden om een duurzaam warmtedeken aan te schaffen. Het is dan even doorbijten wanneer je naar je bed gaat, maar als je dan eenmaal ligt…

Kies de kamer

De meeste huizen zijn voorzien van centrale verwarming, ideaal overdag. Maar waar het gaat om ’s nachts is het soms zonde om het hele huis te verwarmen wanneer je alleen maar in je bed ligt. Daarom kan het lonen om een energiezuinige elektrische of infraroodverwarming aan te schaffen.

Uiteindelijk ga je deze kosten snel terugverdienen. Net als in de woonkamer is isoleren ook cruciaal in de slaapkamer, dichte én donkere gordijnen zorgen ervoor dat je goed én duurzaam slaapt.

Lekker dekje

Een goed ademend dekbed is niet alleen heerlijk, maar werkt ook isolerend wanneer het buiten koud is. Dekbedden zijn er net zoals kleding in diverse soorten en maten. De duurzaam geproduceerde opties worden steeds groter en let daarop bij de aanschaf van een lekker dekbed.

En om je zo goed mogelijk aan te passen aan de verschillende seizoenen in ons land, is het aan te raden voor een vierseizoenen optie te gaan. Hiermee voorkom je dat het in de winter te koud wordt en je dus toch de verwarming een graadje hoger zet. En dat duurzame, dat geldt uiteraard ook voor het beddengoed. Je zult zien dat organische stoffen langer meegaan.

Licht uit..

Verlichting is in de slaapkamer minder belangrijk dan in andere ruimtes, als het goed is gaat het licht natuurlijk vrij snel uit. Toch kan het lonen om de lampjes op het nachtkastje om te wisselen voor duurzamere varianten. Want ook in de slaapkamer geldt; Alle beetjes helpen!