6922
Onmisbaar in je woning: de koelkast
Gepubliceerd: 13-09-2020 Laatste update: 17-04-2022

Een koelkast houdt je eten koel, zodat het niet over datum gaat, en dat was het. Niets is minder waar, want een goede koelkast kan zo veel meer dan dat! Wat dacht je van slimme koelkasten met een speciaal vak om je vlees zo vers mogelijk te houden, koelapparaten met een koud water dispenser of koelkasten met een no frost functie? De perfecte koelkast is echt onmisbaar in je interieur. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n cruciaal apparaat? In dit artikel vertellen we je alles over de koelkast.

Dit moet je weten over koelkasten

Op het gebied van koelkasten heb je echt genoeg te kiezen. Van vrijstaande koelkasten tot koel-vriescombinaties, van enorme Amerikaanse koelkasten tot superzuinige apparaten: er is echt van alles op de markt. Dat is fijn als je een nieuwe koelkast zoekt, maar dat kan je keuze wel een stuk moeilijker maken. Hoe vind je nu de perfecte koelkast? Je leest hier alles over de verschillende koelkasten en de bijbehorende functies, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Vrijstaand of inbouw?

Allereerst kijk je naar het soort koelkast dat je wilt aanschaffen. Dat begint met de ruimte: wil je een koelkast die in je keukenkast past, of ga je voor een vrijstaande koelkast? Die laatste kun je overal plaatsen waar je wilt: in je keuken, maar ook in je schuur, bijvoorbeeld. Geen gedoe met keukenkastjes die te klein zijn – het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact. Een inbouwkoelkast heeft natuurlijk als groot voordeel dat je hem niet ziet: de koelkast is vakkundig weggewerkt en zo echt onderdeel van je keuken. Als je voor een inbouwkoelkast gaat, moet je vanzelfsprekend wel met je meetlint aan de slag: gelukkig zijn er koelkasten in alle soorten en maten. Let ook op het type deurscharnier, zodat de deur wel aan dezelfde kant als je keukenkast opengaat. Je hebt ook nog de keuze tussen een onderbouwmodel koelkast, die precies onder je aanrecht past, of een groter model, die in een langere keukenkast past. Waar ga jij voor?

Big & beautiful: de Amerikaanse koelkast

Je hebt ze vast voorbij zien komen in series of films: die enorme Amerikaanse koelkasten vol met heerlijk verse producten. Zo’n apparaat is echt niet alleen voor inwoners van de Verenigde Staten weggelegd, want ook jij kunt in Nederland gewoon een Amerikaanse koelkast kopen. Een Amerikaanse koelkast heeft twee openslaande deuren - in plaats van de naar één kant openslaande deur die wij gewend zijn bij onze koelkast – en heeft soms aan de ene kant een vriesgedeelte en aan de andere kant een koelgedeelte. Soms is het apparaat ook zo ingedeeld dat de bovenste deuren voor de koeling zijn, en het onderste gedeelte voor het vriezen. Ook fijn: deze modellen hebben vaak ook een dispenser, waar je ijsblokjes uit kunt halen of heerlijk koud water uit tapt. Het grote voordeel van de Amerikaanse koelkast is natuurlijk de bijna oneindige ruimte: fijn als je een groot gezin hebt en je veel voeding koel moeten houden. Helaas komt bij die vele ruimte ook een groot apparaat – en die moet je maar net kwijt kunnen in je woning. De koelkast is groot en heeft ook voldoende ruimte nodig voor ventilatie.

Verschillende koelkasten, verschillende functies

Naast de afmetingen van de koelkast, heeft dit apparaat natuurlijk ook per merk verschillende functies en kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar de koelkwaliteit: dit toont aan hoe lang jij je producten vers kunt houden in de koelkast. Via Coolblue kun je gemakkelijk koelkasten filteren op verschillende klassen: basisklassie, middenklasse en topklasse. Fijn, als je dit belangrijk vindt. Ook hebben sommige koelkasten een speciaal vak voor vlees of groenten, waar je producten door de speciaal ingestelde temperatuur in dit vak nog langer vers blijven. Daarbij is een handige functie van tegenwoordig de No Frost functie: zo hoef jij je nooit druk te maken over ijsvorming in je koelkast. Handig!

Ook belangrijk: het energielabel

De koelkast is een essentieel huishoudelijk apparaat. Hij staat dag en nacht aan om je voedsel vers te houden. Maar dat kost toch wat aan energie - daarom is het fijn om ook goed naar het energielabel te kijken bij de aanschaf van een koelkast. Een A+++ koelkast is de meest zuinige koelkast op de markt, en A+ koelkast verbruikt het meeste stroom. Zeker meenemen dat energielabel, dus, in de zoektocht naar een nieuwe koelkast.

Liever huren?

Als je liever niet in één keer een koelkast koopt, kun je er ook voor kiezen om er eentje te huren bij Coolblue. Zo betaal je een vast bedrag per maand en ben je van alle gemakken voorzien. Gaat je koelkast kapot? Dan krijg je binnen 48 uur een nieuwe apparaat. Die wordt dan gewoon thuisbezorgd. Ook fijn: als je gaat verhuizen, helpt Coolblue je de koelkast meeverhuizen. Als de koelkast je na de minimale looptijd van de huurperiode zo goed bevalt dat hij mag blijven, kun je het apparaat voor een mooi prijsje kopen. Alleen maar voordelen, dus!

De keuze is reuze: zo kies je

Nu je alles over de verschillende soorten en maten koelkasten weet, kun jij door het opschrijven van je wensen al gauw filteren welke koelkast je keuze geniet. Dat maakt de zoektocht naar die perfecte koelkast toch weer een stuk gemakkelijker.

Lees ook: WEES VERRAST, MET DEZE TIPS EENVOUDIG EEN SCHONE KOELKAST!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide