10226
Een stofzuiger kopen: hier moet je op letten

Hoe ziet jouw huis eruit als de stofzuiger het heeft begeven? Eigenlijk is dit slimme apparaat gewoon onmisbaar in onze huishoudens. Maar als het tijd is om een nieuwe uit te kiezen, zie je door de bomen het bos niet meer: welke stofzuiger is voor jouw huishouden nu het beste? Wij helpen je graag op weg.

Soorten stofzuigers

Sledestofzuiger (met of zonder zak)
De meest gebruikte stofzuiger is de sledestofzuiger ofwel cylinderstofzuiger. Onder het karretje dat je meetrekt zitten nu wielen; vroeger waren dit sledes, vandaar de naam. Dit is een echte huishoudstofzuiger: ideaal voor stof en vuil, maar je moet er geen bouwstof of water mee opzuigen. Het stof wordt opgevangen in een stofzak die je eens in de zoveel tijd weggooit, of in een stofreservoir dat je leeg gooit. Gemiddeld hebben sledestofzuigers met zak iets meer zuigkracht en meer plaats voor stof, maar je moet wel aparte stofzuigerzakken aanschaffen.

Steelstofzuiger
Steelstofzuigers zijn draadloos en dus heel gemakkelijk in gebruik. Je beweegt de stofzuiger vooruit en hoeft geen karretje mee te trekken. Dit is een hele fijne stofzuiger voor als je even snel wil schoonmaken, want ze zijn compact en je hebt geen gedoe met snoeren. Maar de accu maakt dat de gebruiksduur beperkt is, en in de stofbak is ook beperkt ruimte.  

Robotstofzuiger
Ben je na al die jaren het stofzuigen wel zat? Dan kun je het werk overlaten aan een robot. Deze rijdt zelfs door het huis wanneer je niet thuis bent. Als je dat zo geprogrammeerd hebt, tenminste. Er bestaan verschillende varianten, maar over het algemeen kun je de robotstofzuiger het beste zien als een extra hulpmiddel naast een gewone stofzuiger. Daarmee doe je het grondige werk, en de robot zorgt dat het ergste vuil de rest van de week verdwijnt!

Waterstofzuiger/bouwstofzuiger
Als je aan het klussen of verbouwen bent is het niet verstandig je gewone stofzuiger te gebruiken voor gruis of natte rommel! Gebruik daar een bouwstofzuiger voor, ook wel een waterstofzuiger of multizuiger genoemd. Van stof tot water en van glas tot gruis; deze stofzuiger kan het allemaal aan.

Kruimeldief
Een handig stofzuigertje om erbij te hebben: de kruimeldief. Ze werken op accu zonder zak, dus je kunt het stofreservoir zo nu en dan leeggooien. Vooral in een huishouden met kinderen, honden of katten is de kruimeldief fijn!

Eigenschappen om op te letten

Vermogen
Hoe meer vermogen (wattage) een stofzuiger heeft, hoe meer energie deze verbruikt. Dat wil echter niet zeggen dat je stofzuiger meer zuigkracht heeft! Dit is namelijk vooral afhankelijk van de mate waarin de luchtstroom afgesloten is en welk opzetstuk je gebruikt. Tests geven je een betere indruk over de zuigkracht van een bepaald type stofzuiger. Let ook op de stofopname van een apparaat: op een harde vloer hoort dit minimaal 98% te zijn, en op tapijt minimaal 75%.

Energielabel
Begin 2019 werd het stofzuiger- energielabel ongeldig verklaard; er wordt naar nieuwe regelgeving gezocht om te beoordelen hoe zuinig een stofzuiger is. Helaas moet je tijdelijk dus afgaan op tests van bijvoorbeeld de consumentenbond voor het stroomverbruik en de kwaliteit. 

Filter
Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan is het slim om extra aandacht te besteden aan de zuigkracht en mate van stofuitstoot. Gelukkig filteren de meeste stofzuigers prima. Kies bij allergie liever voor een stofzuiger met zak, zodat je minder in aanraking hoeft te komen met het stof. Ook kun je kiezen voor een stofzuiger met een HEPA filter met een hoog getal, dat de lucht die weer uitgeblazen wordt ook filtert.

Mondstukken
Behalve het standaard mondstuk krijg je vaak extra opzetstukken. Een turboborstel is handig bij een huishouden met dieren; daarmee krijg je de haren vaak gemakkelijker van het tapijt. De parketborstel beschermt je mooie vloer tegen krassen. En met een kierenzuigmond kun je zelfs in de kleinste kiertjes van je auto komen.

Waar kun je verder nog op letten?
Als je eenmaal hebt besloten welk type stofzuiger bij jouw woonsituatie past en naar de belangrijkste eigenschappen hebt gekeken, ben je al een heel eind. Maar er zijn nog meer punten van aandacht. Die hebben vooral te maken met het gebruiksgemak: wat vind je fijn? Wil je dat de stofzuiger licht in gewicht is, of betaal je liever wat extra voor een stille stofzuiger? Wij zetten nog een paar aandachtspunten voor je op een rijtje:

  • Gewicht: dit heeft invloed op de wendbaarheid, maar is ook belangrijk als je op meerdere verdiepingen moet zuigen, of de stofzuiger op wil tillen om bovenop de kast schoon te maken. Het gewicht varieert gemiddeld van 4-10 kg. Let op of de accessoires hierbij meegerekend zijn! 
  • Formaat: een compacte stofzuiger berg je gemakkelijk op, maar het stofreservoir is kleiner: je zult vaker de zak moeten vervangen of de bak leegmaken. 
  • Bediening: is de stofzuiger gemakkelijk aan en uit te zetten? Hoe rolt het snoer op? Kun je de zuigkracht bedienen? 
  • Geluid: met het aantal decibel wordt aangegeven hoeveel geluid een stofzuiger maakt. Boven de 80 dB is tegenwoordig verboden; gemiddeld zijn ze 75 dB. Let op: ook de toonhoogte speelt mee in geluidsongemak! 
  • Onderhoudsgemak: hoe gemakkelijk is het om de stofzuigerzak te vervangen, of het filter te reinigen? Hoe hygiënisch is dit werk? 
  • Werkbereik: hoe groot is de actieradius? Dit is de afstand van het stopcontact tot de stofzuigermond, en bepaalt hoe groot je werkbereik is. Hier zit variatie in van 7,5 tot 15 meter; gemiddeld is 10 meter. 
  • Wendbaarheid: beweegt de stofzuiger gemakkelijk over de vloer? Let daarbij op de wendbaarheid van de wielen, maar ook of het mondstuk soepel over de grond glijdt. 
  • Lengte van de zuigbuis: als je lang bent, kun je het beste een lange telescopische (verstelbare) buis kopen met een hoge handgreep. Let ook op hoe gemakkelijk de buis te verstellen is.

Lees ook: 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide