1801
Wonenonline geeft minder gas

Schrok jij je even een hoedje toen je deze titel las? Was je bang dat wij van Wonenonline het rustiger aan gaan doen? Dan kunnen wij je gerust gaan stellen, dit is namelijk níet het geval. Waar we het wel rustiger mee gaan aandoen is met ons gasverbruik.

Niet alleen omdat de prijzen hiervoor de pan uit rijzen maar ook omdat het gewoon écht niet goed is voor de wereld waar we op leven. Maar het klinkt zo eenvoudig; Van het gas af. Maar hoe doe je dat? Iets minder gas geven. Wij leggen het je uit aan de hand van vijf concrete tips.

1. De hr-ketel inwisselen

Misschien wel dé grootverbruiker in je huis waar het gaat om gas, is de cv-ketel. Wanneer deze ouder is dan 15 jaar gebruikt deze waarschijnlijk onnodig veel gas. Ruil je deze in voor een zuinigere optie dan bespaar je al snel 15 tot 20 procent.

Maar nóg beter is om deze in te ruilen voor een elektrische boiler. Deze zijn qua verbruik vaak nog wel iets duurder, maar als de gasprijs hoog blijft staan verandert dit snel. Ook de zonneboiler is een goede optie, hiermee gebruik je zonne-energie om water op te warmen. Super slim systeem maar kost wel de nodige installatie werkzaamheden.

2. Isoleren die boel

Ga je toch voor een elektrische boiler, zorg er dan voor dat je het energieverbruik beperkt. Dit kun je doen door middel van het isoleren van de cv-leidingen, de materialen hiervoor zijn gewoon in de bouwmarkt verkrijgbaar. Ook radiatorfolie is ideaal, dit scheelt ook weer in het verlies van warmte. Ook het lager zetten van de thermostaat loont natuurlijk. Daarnaast is het goed om fundamentele zaken zoals het dak en de muren aan te pakken qua isolatie. Want wat er niet uitgaat aan warmte, hoeft er tenslotte ook niet meer in.

3. Kook anders

Het gasfornuis is natuurlijk een verbruiker van gas. Deze kun je tegenwoordig eenvoudig inwisselen voor het koken op inductie of op een keramische kookplaat. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Een inductie kookplaat is sneller, veiliger doordat hij niet heel heet wordt en energiezuiniger dan een keramische optie. Het voordeel van een keramische kookplaat is dan weer dat je geen speciale pannen nodig hebt om te koken.

4. Verwarm anders

Vloerverwarming, infrarood panelen en elektrische verwarming. Dat zijn de alternatieven voor de oude vertrouwde radiatoren op gas. Deze opties zijn tegenwoordig superstrak vormgegeven en energiezuiniger gemaakt. Je energierekening gaat er echter wel van omhoog, maar dit kun je dan wellicht oplossen met de volgende tip.

5. We kunnen het niet genoeg delen; Zonnepanelen

Doordat door het overschakelen op elektrische opties je meer energie gaat kosten, kun je ook besluiten over te stappen op zonnepanelen. Zeker met het gebruik van subsidies is dit een slim plan, want de kosten heb je er vermoedelijk snel alweer uit.

Bovenstaande tips zijn lang niet alle manier om gas te besparen of het gebruik zelfs helemaal te stoppen. Maar het gaat er zeker voor zorgen dat jouw rekening naar beneden gaat. En realiseer je wel; Je hoeft niet in één keer rigoureus van het gas af. Het kan ook in stappen.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide