1395
Eerlijk & duurzaam zullen we alles delen
Gepubliceerd: 24-02-2022 Laatste update: 11-03-2022

Als kind konden we het riedeltje dromen; Eerlijk zullen we alles delen. Op de één of andere manier wordt dit steeds minder vanzelfsprekend naar mate we ouder worden. ‘Een eigen huis, een plek onder de zon’ wordt dan meer het geval. Maar wist je dat je met het delen van producten je vaak veel goedkoper, duurzamer en bewuster bezig bent?

In het begin kan het een beetje spannend zijn. Zeker wanneer het een product is wat je met je zuurverdiende centjes helemaal zelf hebt gekocht. Toch zijn er manieren waarop het delen van producten heel vertrouwd is en je een ander ook nog eens blij maakt. Wij leggen ze uit.

Een eigen huis?

Hiermee bedoelen we niet dat je meteen je huis op Marktplaats moet gooien voor een habbekrats. Maar velen van ons zijn zeker een aantal keer per jaar voor langere of kortere tijd niet thuis. Het laten leegstaan van je huis is eigenlijk best zonde, zeker wanneer je er iemand anders blij mee kunt maken.

brochure-2025banner.png

Nu zijn er verschillende opties denkbaar. Je kunt er een leuk extra zakcentje mee verdienen door het aan te bieden op Airbnb. Realiseer je wel dat je dan ook een kwalitatief goede tegenprestatie moet leveren. Dit kan wat tijd kosten, zoals schoonmaken en opruimen. Maar de opbrengsten kunnen zeker interessant zijn én je laat je huis niet onnodig leegstaan.

Van ruilen komt…

Een huizenruil wordt steeds populairder en ook hiermee kun je veel geld besparen én ben je bewust bezig. Je laat je eigen huis niet leegstaan en jij gaat niet investeren in dure vakantiewoningen. Want waarom zou een woning alleen voor vakantie zijn?

Laten we deze ruimte liever gebruiken voor mensen die geen permanente woning kunnen vinden of liever nog; Laat de natuur zijn gang gaan! Door middel van Facebookgroepen en speciale sites worden de meest uiteenlopende huizen en plaatsen aangeboden om te ruilen. Enorm inspirerend en verassend!

Deel de auto

Staat jouw auto een groot gedeelte van de week stil? Gebruik deze dan om een leuk extra zakcentje te verdienen. Tevens zorg jij ervoor dat andere een auto kunnen gebruiken wanneer ze deze nodig hebben, maar niet per se een nieuwe hoeven te kopen. Super duurzaam dus.

Twijfel je doordat je zaken als verzekeringen en brandstofprijzen lastig vindt? Gebruik dan speciale platformen zoals SnappCar. Het is heel eenvoudig hier je auto aan te melden en zij nemen al veel van je zorgen weg. Zodra de lener jouw auto start, is de verzekering gedekt door het platform. En de betaling? Ook die regelen zij, je krijgt gegarandeerd je betaling binnen enkele dagen via SnappCar, niet rechtstreeks van de huurder.

Deel ál je vervoer

Ook als je zelf niks te delen hebt, kun je wel gebruik maken van deze duurzame gewoonte om iets van een ander te lenen. Af en toe een langer ritje op de planning dan geschikt is voor de fiets? Daarvoor hoef je tegenwoordig niet meer een scooter aan te schaffen.

Verdiep je in de verschillende deelconcepten in jouw stad of regio. Vaak zijn dit ook nog elektrische scooters waardoor jij je duurzaam door de stad beweegt en zonder grote investeringen te doen. Ook het delen van fietsen en zelfs buurtauto’s is in opkomst. Kortom, kijk eerst wat er gedeeld kan worden voordat je iets koopt.

Deel álles

Naja, alles? Wij houden onze partner (meestal) het liefste voor onszelf. Maar toen we ons in het duurzaam delen van producten verdiepten stuitten wij op zóveel initiatieven dat we er helemaal blij van werden. Van de kledingbibliotheek tot het uitlenen van gereedschap via Peerby. Overal zijn tegenwoordig platformen voor. Zo zorg jij ervoor dat de plastic soup snel vermindert en we niet altijd maar aan het consumeren zijn.

We kunnen door het geld wat we zo besparen kiezen voor kwalitatief goede spullen, spullen die je met een vertrouwd hart kan uitlenen. Zoek het dus vooral in de eigen buurt. De app Nextdoor en Facebook zijn hiervoor ontzettend goede bronnen. De behulpzaamheid zul je verstelt van staan. En zoals we weten, beter een goede buur…

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide