1472
Duurzaam wonen: zonnepanelen
Gepubliceerd: 20-10-2021 Laatste update: 06-01-2022

Als er íets is wat afgelopen jaren een vlucht heeft genomen, is het wel de toename van het aantal zonnepanelen. Je kunt geen (nieuwbouw)wijk meer binnen rijden en je ziet ze aan alle kanten. Dat je wellicht door alle bomen het bos niet meer ziet, dat snappen we. Want de aanbieders zijn ook als paddenstoelen uit de grond geschoten. Wij leggen je uit dat de investering in zonnepanelen helemaal niet lastig is én het rendement erg interessant is.

Pak die zon

Zonnepanelen, het woord verklapt het eigenlijk al. Het zijn grote panelen die je op je dak plaatst. Hierdoor vangen ze zon op en zetten dit op miraculeuze wijze om in stroom. Dit resulteert erin dat jouw reguliere energierekening minder hoog wordt. Een rekening voor energie en stroom wat wellicht op minder verantwoorde wijze wordt opgewekt dan door de zon. Nu vraag je je wellicht af; Leuk die zon. Maar zo vaak zien we hem niet, werkt dat wel? Dit kunnen we alleen maar bevestigen. Wanneer de zon schijnt wordt de energie bij goed werkende systemen gewoon opgeslagen, om op een donkerder moment te worden ingezet.

Het dak op

Kan iedereen die zonnepanelen op zijn of haar dak plaatsen? Jazeker, want meestal is er wel een zonnig hoekje te vinden. Beperk je hierbij niet alleen tot je huis. Ook een garage of tuinhuis zijn geschikte plaatsen om zonnepanelen te plaatsen. Maar check wel goed de stand van je huis geschikt is, anders kan het uiteindelijke rendement behoorlijk tegenvallen.

WIN-VLOERKLEED.png

Zo is een schuin dak wel ideaal, al kunnen de panelen bij platte daken wel weer schuin worden geplaatst. Maar een beetje optimale ligging is wel fijn, zeker met de soms schaarse zon in ons landje . Anders wordt het lastig de investering er (snel) weer uit te halen.. Over die kosten? Daar zijn ook oplossingen voor!

Stekker erin en gaan

Wil je zonnepanelen maar weinig gedoe? Of zonne-energie in jouw losstaande schuur? Daarvoor stuitten wij onlangs op iets superhandigs, namelijk plug and play zonnepanelen. Voor nog geen 1000 euro kun je gewoon online zonnepanelen bestellen. Voor de mensen die géén 2 linkerhanden hebben zijn ze zelfs gewoon heel eenvoudig te installeren. Let hierbij goed op de positionering. Maar wanneer je dit slim aanpakt, is het rendement zeer interessant. Gewoon stekker erin en gaan!

Belasting is geen belasting

Waar het op zonnepanelen aankomt kun je over de investering aan het eind van het jaar de belasting terugvragen. Dit zorgt ervoor dat de prijs uiteindelijk lager ligt dan dat je in eerste instantie betaalt. Daarnaast wordt ook het overgaan op zonne-energie door de overheid gestimuleerd. Naast het belastingvoordeel zijn er meer subsidiemogelijkheden. Informeer bij je gemeente en kijk online wat de huidige subsidies in jouw geval zijn.

Heb jij meer energie nodig dan dat een plug and play paneel kan leveren? Dan is het raadzaam voor het ‘echte’ werk te gaan en te investeren in professionelere zonnepanelen. Omdat er veel aspecten spelen zoals positionering en je stroomnetwerk raden wij ook hier aan om die vakman in te schakelen. En we zeiden het al, er zijn veel professionals dus ga vooraf veel verschillende zonnepanelen offertes vergelijken.

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide