895
Duurzaam wonen; Niet weggooien maar wassen!
Gepubliceerd: 26-10-2021

In het kader van duurzaamheid hebben we al veel dingen benoemd die je eenvoudig kunt doen om uiteindelijk een groot resultaat te realiseren. Maar ook hier kan zich wel eens een bomen-bos-kwestie voordoen, het gevoel van ‘Waar begin ik?’ overheerst.

Daarom hier een aantal tips overzichtelijk op een rijtje op het gebied van de grote wisseltruc. De switch van plastic naar een wasbare variant. Wist je dat we jaarlijks in Nederland 8,5 miljard kilogram aan huishoudelijk afval weggooien? Dat kan dus een stuk minder met deze alternatieven. En omdat het om ‘babysteps’ gaat, beginnen we in de kamer van de kleinste telg. 

De badkamer, de (watten)schijf van vijf

Wattenschijfjes. Jaarlijks gebruiken we gemiddeld zo’n 1500 wattenschijfjes. Door deze eenvoudig om te wisselen van wegwerp naar wasbaar heb je meteen een groot effect te pakken. De wasbare varianten zijn plasticvrij en vaak gemaakt van bamboe of katoen. Voor een setje van 10 betaal je tussen de 10 en 15 euro en deze kun je kéér op kéér gebruiken. Dus uiteindelijk is het nog voordeliger ook!

inspiratiebrochures1.png

En of je die kleine schijfjes niet kwijtraakt in de was? Ook daar is aan gedacht, er wordt vaak een zakje bijgeleverd waarin je ze kunt wassen. Naast de schijf is het wattenstaafje ook een vaste gast in elke badkamer. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde concept dan voor het schijfje; Zo vaak te gebruiken als je wilt. Ze zijn gemaakt van duurzaam siliconen waardoor je ze eenvoudig na gebruik afspoelt. Weet je zeker dat je uitgelopen mascara snel weer bijgewerkt is. Altijd handig om in je handtas te hebben dus.

De verantwoorde keuken

Dat niet alleen wij maar de hele wereld aan het veranderen is, dat is een feit. Zo is Albert Heijn gestopt met het aanbieden van plastic zakjes. Klanten kunnen alleen gebruik maken van wasbare verszakjes. Deze gaan keer op keer weer mee, waardoor we samen 130 miljoen plastic zakjes per jaar besparen. Hier kunnen zeer diverse producten in, van appels en peren tot verse croissants. En over brood gesproken, er bestaan ook echt wasbare broodzakken. Neem deze mee naar de bakker en vries bij thuiskomst het brood direct in. Of eet het meteen op, niks lekkerder dan een krakend verse boterham met kaas.

Wil je je restjes niet weggooien? Heel goed! Deze kun je bijvoorbeeld verantwoord bewaren in zogenaamde wraps van bijenwas. Een goed alternatief voor vershoudfolie. op een andere manier bewaren? Deze bijenwas wraps zijn een duurzaam alternatief voor plastic vershoudfolie, En gebruik je altijd bakpapier in de oven? Ook hier zijn afspoelbare opties voor, gewoon vaatwasser bestendig en scheelt je weer keer op keer weggooien van papier.

En over die vaat gesproken, maak hier ook een eenvoudige switch. Ruil de gewone schuurspons in voor een siliconen variant. Deze kan na gebruik gewoon in de vaatwasser en komt er weer als nieuw uit. Hij gaat langer mee dan een normale schuurspons en laat tevens geen kleine microdeeltjes los. Deze komen vervolgens in het water en zijn erg slecht voor de natuur. Naast deze siliconen opties zijn er ook nog biologisch afbreekbare varianten. Bijvoorbeeld opties die gemaakt zijn van de Loofah plant en van kokosvezels. Deze gaan erg lang mee en kunnen daarna gecomposteerd worden. Voor al deze sponsjes betaal je ongeveer 3 à 10 euro.

Dat wegwerpservies niet duurzaam is, dat is een inkoppertje. Maar na een diner wordt er vaak nog veel meer onnodig weggegooid. Neem bijvoorbeeld wegwerp servetten: ze zijn ontzettend handig en stijlvol, maar worden na 1 keer gebruiken vaak al weggegooid. Met wasbare servetten ben je voordeliger uit wanneer je ze regelmatig gebruikt en ben je dus ook nog eens goed bezig voor de wereld. En deze staan misschien nog wel chiquer dan de papieren opties! Ook hier hoef je niet diep in de buidel te tasten. De meeste kosten een paar euro per stuk, of rond de 15 euro voor een set van 6.

Eerder hebben we hem ook al eens genoemd; Het rietje. In de horeca zie je ze bijna al niet meer en worden ze omgeruild voor een houten of bamboe. Deze zijn duurzamer maar worden nog steeds na één keer weggegooid. Een roestvrijstalen opties is nog beter, deze kun je gewoon afwassen en weer gebruiken. Niet kapot te krijgen. Ook hier ben je voor een paar euro klaar.

Jong geleerd is oud gedaan; De babykamer

Ze zijn nog maar klein maar produceren al heel wat troep. Ook hier zijn veel goede wasbare alternatieven te verzinnen. En het leuke is, deze zijn vaak ook nog stukken voordeliger. Even een paar feitjes; Jaarlijks dragen  530.000 baby’s en peuters in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 140 miljoen kilo aan afval. Per kindje is dat zo’n 260 kilo per jaar, kleine stinkerds!

Wasbare luiers zijn daarom veel beter voor het milieu, zelfs als je het wassen meetelt. Ten opzichte van wegwerp levert wasbaar 44% besparing in afval op en dat is dan weer tot 49% in CO2-uitstoot. Je kunt geheel overstappen op wasbare luiers, maar ook als je deels gebruik maakt van wasbare luiers zorg je voor minder afval. Alle beetjes helpen.Ook hier is de keuze uit verschillende opties, van (eco)katoen, bamboe tot kunstvezel.

En de investering is in het begin even best groot, maar met wasbare luiers bespaar je zo’n 500 euro bij je eerste kindje. Als je de wasbare luiers vervolgens gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, loopt het bedrag nog verder op.

Dat het kleine stinkerds zijn, dat is dus inmiddels wel duidelijk. Dus ook voor billendoekjes bestaat een herbruikbaar alternatief. Gewoon doekjes van 100% katoen of microvezel, net zo zacht als de wegwerpers en wanneer je ze op 40-60 graden wast in mum van tijd weer schoon. En is de kleine in de gelegenheid zijn eigen billetjes te vegen? Dan doen ze het ook heel goed als verwijderdoekje voor restjes make-up.

Maak de switch!

Kortom, de switch van wegwerp naar wasbaar is supereenvoudig. En over dat wassen? Naast dat je voor verantwoorde zeep kunt gaan is er nog een must-have op dit gebied, namelijk een duurzame EcoEgg Wasbal. Keer op keer te gebruiken en je was wordt er heerlijk schoon van.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide