1434
Duurzaam wonen: Isoleren kun je leren
Gepubliceerd: 15-10-2021

Vergroenen, verduurzamen, energie besparen. We horen het overal en steeds meer. We willen dit allemaal ook heel graag gaan doen, zeker wanneer er ook geld te besparen is. Toch ontstaat bij ons al snel de vraag; Hoe? Nu zijn er tegenwoordig heel veel verschillende manieren, dat is de reden dat deze guide is samengesteld.

Een heel belangrijk aspect van verduurzamen is isoleren. Want wat er aan energie niet uitgaat hoeft er tenslotte ook niet bij. Deze besparing zie je dus zeer snel terug op de rekening. Nu zijn er ook op het gebied van isolatie allemaal verschillende opties te bedenken, van de muren tot de deuren en alles er tussenin. Wij zetten de verschillende soorten isolatie voor je op een rijtje.

Het dak gaat er níet af

De grootste winst op het gebied van isoleren kun je wellicht behalen met het goed isoleren van je dak. Veel mensen gaan over tot het kopen van zonnepanelen, maar zoals we al zeiden is het goed om eerst te kijken of je de hoeveelheid benodigde energie niet omlaag kan. Dakisolatie is een goede investering.

inspiratiebrochures1.png

Het kost eerst wel wat geld maar even rekenen levert op, dat het zéker bij huizen die gebouwd zijn voor 1992, de investering binnen acht jaar is terugverdiend. Doordat warmte opstijgt blijft bij goede dakisolatie deze veel beter binnen. Maar ook in de zomer komt de warmte weer minder jouw huis binnen, minder kosten aan airco dus. Win-win situatie. Hoe je het precies aan moet pakken is wel raadzaam om na te gaan bij een goede aannemer.

De vloer op

Van het dak naar de vloer. Ook hier is goede isolatie aan te bevelen, ook wederom vooral in oude huizen. Als je een kruipruimte hebt kun je deze vullen met isolerend materiaal. Ook is het leggen van een goede ondervloer bij bijvoorbeeld parket of laminaat een winstpunt. De investering is iets lager dan bij het dak, de besparing is dan ook iets minder. Maar binnen acht jaar heb je ook hier de kosten er vaak weer uit.

Van het kastje naar de muur

Naast de boven- en onderkant van je huis is ook de zijkant een goede investering; Het isoleren van je muren. Er zijn inmiddels zoveel mogelijkheden om eenvoudig isolerend materiaal tussen je wanden te spuiten, waardoor ze veel beter kunt isoleren. Want muren zijn vaak opgebouwd uit twee wanden, daartussen zit ruimte en deze kun je dus effectief gebruiken. Als je een professioneel bedrijf laat komen, duurt zoiets niet langer dan een halve dag en vallen de kosten reuze mee. Vier jaar en alles is alweer terugverdiend.

Maak het glas helder

Dan nog de ‘gaten’ in je huis; De deuren, ramen en glazen. Ook hier is veel winst te behalen. Wanneer je ramen nog enkel glas zijn, dan is het toch echt tijd dit te veranderen. Ook bij oude huizen met glas in lood zijn hier mogelijkheden voor door het plaatsen van een extra raampje. Bij deuren en kozijnen is het kiezen voor goed materiaal cruciaal. Zeker bij deuren zijn hier veel verschillende opties voor.

Je kunt in eerste instantie voor goedkope kartonnen deuren gaan, maar dit zie je later terug op de energierekening. Het hangt natuurlijk af van de grootte van je huis, maar in 10 à 12 jaar heb jij de hele investering terug. En die is in het geval van glas en deuren best groot, dat geven we eerlijk toe.

Subsidie

Om de kosten van isoleren nog enigszins te beperken zijn er veel verschillende subsidies mogelijk. Deze worden vaak verstrekt vanuit de gemeente, ga voor de actuele voorwaarden dan ook naar je gemeente. Zij kunnen je eventueel ook vertellen wat de andere opties zijn. Daarnaast geldt bij investeringen op het gebied van verduurzaming ook een laag belastingtarief van 9%.

Hoelang en óf dit (bij het lezen van dit artikel) nog geldig is, dat is het checken waard. En ook een rondje Googelen levert vaak wat op. Er zijn superhandige sites die actuele rekentools hebben en overzichtelijk aangeven waar een besparing te halen valt.

Isoleren kun je delegeren

Waarschijnlijk ben je helemaal in de besparingsmodus geschoten door al deze innovatieve tips. Toch is het raadzaam voor bovenstaande acties een echte vakman raad te plegen. Deze weet precies wat de mogelijkheden zijn én weten vaak meer over eventuele subsidies. Nu is de ene vakman de andere niet, dus altijd eerste diverse isolatie offertes aanvragen is een tip.

En al woon je in een nieuwbouwhuis, dan nog zijn er waarschijnlijk kleine verbeterpuntjes; Radiatorfolie, goede gordijnen die isoleren of tochtstoppers. Alle beetjes helpen tenslotte.

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide