1015
Duurzaam wonen: scheiden die troep!
Gepubliceerd: 25-10-2021

Vroeger maakten we vaak alleen nog onderscheid tussen GFT afval en ‘gewoon’ afval. Oké, oud papier werd ook nog apart gelegd maar dat was dan vooral omdat de lokale muziekvereniging dit inzamelde en er geld voor kreeg. Maar tegenwoordig zijn er talloze manieren om bewuster met je troep om te gaan. De mensen die zeggen dat het allemaal toch op één hoop terechtkomt, die moet je vooral niet geloven. Want neem van ons aan, dat is zeker niet (meer) het geval. Wij leggen uit hoe jij je eigen rotzooi zo goed mogelijk opruimt.

Alledaagse troep

Helaas zit om veel zaken nog onnodig veel plastic, hier heb je niet altijd invloed op. Waar je wel invloed op hebt is hoe je omgaat met deze resten. Kortgezegd kun je stellen dat hoe meer je van elkaar scheidt, hoe beter het is. Verzamel plastic zoveel mogelijk apart, net als glas, karton en GFT afval. Er zijn in veel gevallen wel twijfels over wat waar in moet. Kijk daarom op milieucentraal.nl voor een handig overzichtje hoe je afval het beste scheidt.

Wist je bijvoorbeeld dat kristal dan weer niet bij glas mag? Dat soort dingen, je moet het maar net weten. Daarnaast hebben we nog de buitencategorie zoals batterijen en ander chemisch afval. Ga hier zorgvuldig mee om en lever deze apart in. Daarnaast is afval scheiden ook echt een gewoonte waarbij geldt; Jong geleerd, is oud gedaan. Leer je kinderen dit op vroege leeftijd, dan wordt het al snel een gewoonte.

inspiratiebrochures1.png

Niet iedere gemeente faciliteert helaas dat ze al het vuil apart komen ophalen. Wel zijn in elke gemeente specifieke inleverpunten. Deze zijn online te vinden. Wanneer je een speciale afvalbak voor afvalscheiding koopt, zul je zien dat je niet heel vaak hoeft te rijden omdat alles apart van elkaar niet snel heel veel is.

Stort je erop

Naast klein afval heb je ook nog groot en zogenaamd grofvuil. Dit ontstaat vooral bij een verbouwing. De gemeente biedt vaak services aan om bepaalde zaken, zoals oud witgoed, op te halen. Wanneer je veel spullen hebt af te voeren, is het handig een kar te huren en zelf op en neer te rijden naar de lokale stortplaats. Vaak mag je als particulier hier tot een bepaald maximum gratis spullen storten.

Op een stortplaats staan veel verschillende soorten afvalbakken. De mannen die hier werken zijn vaak zeer bereidwillig je te helpen en adviseren. Heb je kritieke spullen zoals asbest? Dan is het goed hier de gemeente over te informeren alvorens je overgaat tot slopen. Dit wordt apart afgevoerd door speciale bedrijven.

Kortom, met alles wat je van plan bent weg te gooien is het goed om een aantal stappen in je hoofd door te lopen; Kan iemand anders het nog gebruiken? Zo niet, hoe zorg ik ervoor dat het afgevoerd wordt zonder dat het een grote belasting voor het milieu is. Mocht je hierover twijfelen, een rondje Googelen levert vaak al veel op. Zeker wanneer je hierbij ook de site van jouw gemeente raadpleegt.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide