2840
Wij beloven; Met deze tips heb jij snel een schone oven!

Het is in weinig huishoudens een favoriet klusje, het schoonmaken van de oven. Alle lekkere gerechten die er uit tevoorschijn zijn getoverd laten wel hun sporen na. En om nou je afbakbroodjes te combineren met een oude pizzalucht levert waarschijnlijk geen culinair hoogtepunt op. Kortom, het moet af en toe gebeuren en wij gaan je helpen dit snel en effectief te fixen. Of het nou een hetelucht- of combioven gaat, dat maakt voor deze tips niet uit!

Natuurlijk beter?

Vroeger, je weet wel ‘die tijd toen alles beter was’, waren er nog geen zeer effectieve maar ook chemische oplossingen voor viezigheid in de oven. Toch werden ovens toen ook schoongemaakt. Enzoals in zoveel gevallen weet ook hier oma raad. Wij verklappen je graag de meest effectieve en retro oplossingen, zonder heftige toxische stoffen.

Citroen

Er zijn weinige mensen die vrijwillig een citroen oppeuzelen, dit komt door het zuur in deze vrucht. Deze eigenschap van de citroen kun je wat betreft schoonmaken juist effectief gebruiken, zo ook voor je oven- of combimagnetron. Het is zeer eenvoudig, snijd de citroen in schijfjes en leg deze in een ovenschaaltje in een voorverwarmde oven (200 C) gedurende een kwartiertje. Je zult zien, hierna haal je met een gewoon doekje vuil eenvoudig weg!

Bakingsoda& schoonmaakazijn

Twee goede en goedkope goedjes die eigenlijk niet in een keuken mogen ontbreken, baking soda en schoonmaakazijn. Het is voor vele zaken bruikbaar, zo ook voor het schoonmaken van je oven. Hierbij is het een kwestie van twee stappen; Ten eerste even de oven goed insmeren met een mengsel van baking soda of azijn en water, laten intrekken en dan tenslotte met een schone doek al het vuil verwijderen. Hoe langer je het laat intrekken, hoe eenvoudiger het gaat. Een bakje met het mengsel laten verdampen in de oven is ook een optie, maar duurt wel iets langer.

Olijfolie

Het ligt aan het soort vuil, maar vele vlekken verdwijnen met een beetje olie. Zeker vlekken op het glas die lastig weggaan na een reiniging met citroen of azijn. Kwestie van een drup olie op een doek en wrijven maar. Wil je hierna de vettigheid weer verwijderen? Dan biedt een beetje afwasmiddel of groene zeep uitkomst.

Het grovere geschut

Mochten bovenstaande oplossingen geen uitkomst bieden of heb je hier het geduld niet voor, dan zijn er nog andere opties. Hieronder een aantal effectieve tips;

Specifieke ovenreiniger

In bijna elke supermarkt en online zijn ze wel te vinden, speciale ovenreinigers van de bekende merken. Werken vaak goed maar kosten ook het nodige. Lees de verpakking goed, soms staan hier zeer specifieke gebruiksaanwijzingen op omdat er heftige chemicaliën worden gebruikt.

Ammonia

Goedkoop en effectief om hardnekkige viezigheid te doen verdwijnen. Zorg ervoor dat je het goed verdunt voor je het gebruikt en dat je het niet diep inademt. Na verdunning is het een kwestie van insmeren, inwerken en weer afnemen. Een stap die je zeker niet moet vergeten is het schoonmaken met water na de tijd, een ovenschotel met een vleugje ammonia is geen aanrader.

BBQ spray

Schoonmaken van de oven vervelend? Het kan altijd erger, wat dacht je van het rooster van de barbecue. Hiervoor zijn sprays ontwikkeld die dit zeer hardnekkige vuil effectief aanpakken. Deze zijn ook goed bruikbaar voor de oven, maar ook hier geldt; Na gebruik wel goed nareinigen. Dergelijke sprays zijn vaak ook redelijk kostbaar, maar in de herfst gaan deze producten vaak in de uitverkoop. Sla dan je slag!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er vele manieren om je oven schoon te maken en wellicht hoef je er niet eens voor naar de winkel. Ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen. Veel viezigheid kun je voor zijn met het gebruik van speciaal bakpapier, dit voorkomt een vies rooster en het lekken op de bodem.

En onthoud wanneer je staat te boenen; Je culinaire hoogstandjes gaan er wel bij vieren, succes!

Lees ook: oven, magnetron of combi? Wat moet je kiezen?


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide