3286
De gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Gepubliceerd: 27-04-2021 Laatste update: 16-05-2021

De gootsteen is een van de belangrijkste onderdelen van je keuken. Het wordt ook wel een spoelbak genoemd. Dit plekje is echter niet alleen praktisch, het is ook een heerlijke plaats voor bacteriën en schimmels. Je gootsteen goed schoonhouden is dan ook een must. Maar hoe doe je dat precies en waar moet je op letten? Wij geven je een aantal tips.

Dagelijks je gootsteen schoonmaken

De gootsteen heeft in ieder geval dagelijks een schoonmaakbeurt nodig. Dit kun je doen met een sponsje en wat afwasmiddel. Heb je een RVS-wasbak? Gebruik dan de zachte kant van het schuursponsje, om krassen te voorkomen. Blijf dagelijks ook voorzichtig met bestek of zware pannen in de gootsteen. Wanneer je hier te ruw mee omgaat, kunnen er deuken of krassen ontstaan.

Wat gebruik je bij het schoonmaken van je gootsteen?

Bij het schoonmaken van je gootsteen of spoelbak gebruik je dus bij voorkeur een zacht sponsje. Maar wat voor schoonmaakmiddel heb je nodig? Voor de dagelijkse beurt kun je gewoon afwasmiddel gebruiken. Maar soms zal er meer nodig zijn om de gootsteen schoon te krijgen. Natuurazijn is een mooie, milieuvriendelijke optie als schoonmaakmiddel. Hiermee kun je elke spoelbak weer laten glanzen. Ook de kraan kun je hier weer mooi mee krijgen. Voor extra glans kun je de wasbak een beetje nadoen met wat spiritus op een doekje. Spoel dit wel goed af. Citroen is ook een prima natuurlijk middel om je gootsteen mee schoon te maken. Het ruikt ook nog eens lekker fris!

4 verschillende soorten gootstenen schoonmaken

Hieronder volgen nog 4 verschillende gootstenen die je elk op een andere manier schoon kunt maken.

RVS gootsteen schoonmaken

Veel keukens zijn voorzien van een RVS gootsteen. Gebruik geen schuurmiddel of schuursponsje, maar gewoon een zachte doek of spons met was afwasmiddel.

Emaillen gootsteen

Vooral vroeger was een emaillen gootsteen heel gebruikelijk. Hierbij krijg je vaak kringen om het putje, door het water dat afgevoerd wordt. Dit kun je eenvoudig schoonmaken met natuurazijn. Leg er een doekje op dat is doordrenkt met azijn, laat dit even intrekken en wrijf het vervolgens mooi schoon.

Acryl wasbak

Vandaag de dag zie je ook steeds meer acryl gootstenen. Deze kun je ook schoonmaken met azijn. Kalkvlekken en andere vlekken kun je eenvoudig hiermee verwijderen.

Kunststof en stenen gootstenen

Een kunststof of stenen gootsteen is gemakkelijk te onderhouden. Voor extra glans kun je een pH-neutraal schoonmaakmiddel oplossen in warm water. Dit laat je ongeveer een uurtje intrekken en daarna kun je de wasbak mooi schoon wrijven.

Verschillende vormen spoelbakken

Spoelbakken hebben verschillende vormen. Een ronde spoelbak of gootsteen is gemakkelijker schoon te maken dan een vierkante gootsteen. Hier kan in de hoeken nog wel eens wat vuil achterblijven. Zorg ervoor dat je ook dit vuil goed aanpakt en gebruik bijvoorbeeld een oude tandenborstel bij het schoonmaken.

Nog meer keuken schoonmaak klussen?


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide