16428
Oven, magnetron, of een combi: wat moet je kiezen?
Gepubliceerd: 10-07-2021 Laatste update: 15-03-2024

Wil je taarten bakken en groente grillen? Diepgevroren vlees ontdooien en je prakje opwarmen? Eten gaar stomen met extra veel vitamine erin? Bij de aanschaf van een oven of magnetron is het handig om eerst eens over dit soort vragen na te denken. Want er zijn veel apparaten om uit te kiezen: van een solo oven tot een combimagnetron. Wij helpen je op weg!

Magentron: de keuzes

Solo oven

Een oven gebruik je in de eerste plaats om te bakken en te braden. Een standaard oven heeft drie basisfuncties, waarmee je veel lekkere maaltijden kunt bereiden: boven- en onderwarmte, hete lucht en grill.

Solo magnetron

Een magnetron gebruik je in de eerste plaats om voedsel en vloeistoffen op te warmen of te ontdooien. Dat kan natuurlijk ook in een oven, maar in een magnetron gaat dit vele malen sneller. Microgolven brengen de moleculen (meer specifiek: de vochtdeeltjes) in het eten of drinken in beweging en genereren zo warmte.

Combioven

Een combi oven is in de eerste plaats een oven, maar heeft ook een magnetron functie. Je kunt een combi oven prima als basisoven gebruiken, want de focus ligt bij dit apparaat echt op bakken en braden. 

Combi magnetron

De combi magnetron is in de eerste plaats een magnetron, maar heeft ook een ovenfunctie. Deze ovenfunctie is echter niet zo sterk als bij een solo oven of combi oven; het is echt een extraatje. Het voordeel van een combi magnetron is daarentegen de lagere prijsklasse, en de aanwezigheid van een draaiplateau dat ervoor zorgt dat een maaltijd aan alle zijden goed wordt verwarmd.

Ovens: de mogelijkheden

Is bakken, braden en grillen waar jij je helemaal op kunt verheugen? Een oven of combi oven is dan de beste keuze. Maar wat voor verschillen bestaan er tussen ovens en welke functies hebben deze?

Boven- en onderwarmte
Zoek je een oven om vooral mee te bakken? Dan kun je voor een eenvoudige, krachtige oven gaan met alleen boven- en onderwarmte. Deze functie zorgt ervoor dat je eten gaart en verwarmt, maar ook rijst: voor een heerlijk taartje! Ook kun je vaak instellen of je alleen boven of onder wil verwarmen, wanneer je bijvoorbeeld een pizzabodem gaar bakt. Een elektrische oven of gasoven is in dit geval een prima keuze.

Heteluchtoven
Het voordeel van een heteluchtoven is dat een ventilator hete lucht door de oven blaast, waardoor je ook in het midden van de oven je eten gaar kunt bakken. Dit is een handige oven als je graag meerdere gerechten tegelijk in de oven bereidt, of wanneer je grote gerechten bakt. Ook is een heteluchtoven snel voorverwarmt én zijn je maaltijden sneller gaar.

Stoomoven
Voor de liefhebber van éxtra gezond is de stoomoven of combi stoomoven ideaal. De warmte in een stoomoven wordt omgezet tot stoom, dat je gerechten gaart. Stomen zorgt voor behoud van de meeste vitamines en smaak, maar ook de kleur en vorm blijven mooier dan wanneer je eten kookt!

De stoomoven gebruik je dus niet alleen voor bakken en braden; je kunt er ook rijst en groente in gaar stomen. Een oven met een gedeeltelijke stoomfunctie is ideaal als je ook van bakken houdt. De stoomfunctie wordt alleen in het begin van het proces ingezet, waarna je pizza of taart gebakken wordt met warme lucht. Dat zorgt voor een extra knapperig korstje!

Zelfreinigende functie
Tegenwoordig zijn steeds meer ovens voorzien van een zelfreinigende functie: de pyrolyse stand. De oven wordt hierbij tot wel 500 graden verwarmt, waardoor al het vuil verbrandt tot as. Dit kun je met een natte doek verwijderen en scheelt heel wat poetswerk! Wel kost deze zelfreinigende functie veel energie.

Grillfunctie
Met de grillfunctie kun je groente, vlees en ovenschotels een heerlijk knapperig korstje geven. Ook voor bijvoorbeeld crème brûléewordt deze functie ingezet. Vaak gebruik je eerst de gewone ovenfunctie om het gerecht te garen, en zet je de laatste 10 minuten de grillfunctie aan om een lekker knapperig korstje te creëren.

Inbouwoven
Als je een nieuwe keuken in je huis laat zetten, is dat een goed moment om te kiezen voor een inbouwoven. Op deze manier gaat je oven mooi op in het design van de keuken.

Magnetrons: waar moet je op letten?

Misschien ben je op zoek naar een extra magnetron om naast je oven te gebruiken. Of heb je interesse in een combi magnetron zodat je in het vakantiehuisje of de studentenflat vooral veel maaltijden kunt verwarmen, maar ook af en toe een broodje kunt bakken. Hier vind je een aantal zaken waar je op kunt letten bij de aanschaf van een magnetron.

Vermogen
Het vermogen van een magnetron wordt weergegeven in aantal Watt. Soms kun je kiezen voor verschillende niveaus van wattage. Bij een hoger vermogen warmt je maaltijd sneller op, maar dat is niet altijd een voordeel: babyvoeding bijvoorbeeld moet op een lager vermogen worden verwarmd. Andere magnetrons hebben maar één vermogen, en worden dan ingedeeld in categorieën van laag tot hoog (vanaf 1000 Watt).

Functie: verwarmen
Voor de beste bereiding van je maaltijden kies je voor een magnetron met de bereidingskwaliteit “topklasse”. Deze magnetrons verwarmen je maaltijden het meest gelijkmatig en beschikken over verschillende automatische programma’s. Natuurlijk heb je niet altijd het beste van het beste nodig. Let dan wel goed op welke automatische programma’s jij graag zou gebruiken.

Functie: ontdooien
Een eenvoudige magnetron met ontdooifunctie ontdooit alle voedingswaren op hetzelfde niveau; bij een luxere variant kun je instellen wat voor soort voedsel je ontdooit én welk gewicht dit heeft. Dat voorkomt dat je vis al half gegaard is, in plaats van alleen ontdooid!

Formaat
Dit lijkt misschien een logisch aandachtspunt, maar kan toch echt bepalen of je aankoop uiteindelijk bevalt. Een magnetron lijkt soms groot, maar heeft dikke wanden zodat je soms verrast wordt door het beperkte formaat borden of (oven)schalen dat erin past. Zonde!

Draaiplateau
Een draaiplateau maakt dat je gerecht aan alle zijden goed wordt verwarmd, zodat de bereiding soepeler verloopt. Maar soms is een draaiplateau niet handig: bijvoorbeeld wanneer je er een brede ovenschaal in wil zetten. Bij sommige magnetrons is het mogelijk om het draaiplateau uit te schakelen, en dat kan heel handig zijn!

Inbouwen of ophangen
Ook de magnetron kan in je nieuwe keuken worden ingebouwd, voor een mooie design look. Maar je kunt een nieuwe magnetron ook aan de keukenmuur ophangen met speciale haken!

Ben jij er al over uit wat je nodig hebt in jouw keuken? Een solo oven voor heerlijke baksels, en een solo magnetron erbij voor al je kliekjes? Een stoomoven voor extra gezonde maaltijden? Of kies je voor één combi apparaat dat een bescheiden ruimte in de keuken inneemt en toch allerlei mogelijkheden biedt?

Lees ook: 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide