1886
Wees verrast, met deze tips eenvoudig een schone koelkast!
Gepubliceerd: 19-01-2021 Laatste update: 08-05-2022

In elke keuken vind je hem, de koelkast. Sta je op het punt om hem weer te gaan vullen met allerlei lekkers? Wacht dan nog even en pak eerst dit klusje op. Hier wordt uitgelegd hoe je dit grondig, snel en effectief doet. In een koelkast is alles, hoe verassend, koel. Dit neemt echter niet weg dat het een broeinest voor bacteriën kan zijn. Voorkom dus bedorven producten of nog erger een buikloop en haal er op tijd een doekje door.

Opruimen

Die half aangebroken pot saus achterin de koelkast heeft zijn houdbaarheid inmiddels wel bereikt, het schoonmaken van een koelkast is dan ook niet alleen hygiënisch maar ook een mooi moment om de boel grondig op te ruimen. Gooi aangebroken producten die er al enige tijd staan of producten die de houdbaarheid hebben bereikt meteen weg. Plaats de restanten in een doos en zet deze tijdelijk bij koud weer even buiten. Wel goed afsluiten want je hebt geen zin in knabbelende muizen aan je kaas.

Denk om de vakjes

Koelkasten, groot of klein, hebben altijd kleine deelvoorwerpen. Deze bevinden zich in de deur, de lades of voor specifieke artikelen zoals eieren. Verzamel deze voordat je begint en stop ze (voor zover past natuurlijk) in de vaatwasser. Scheelt weer gedoe met sopjes en spetters en ze komen er blinkend én droog uit.

Start het soppen

Maak met lauwwarm water een sopje, hier kun je gewoon allesreiniger voor gebruiken. Ook middeltjes als baking soda, schoonmaakazijn of citroensap werken prima. Ga lekker tekeer en neem de hele koelkast goed af. Waarschijnlijk is de buitenkant minder vies dan de binnenkant, start dan ook met de buitenkant zodat je de bacteriën van binnen zich niet verder verspreiden.

Nu je toch lekker bezig bent, controleer dan meteen het waterputje. Hier zit vaak wat vuil in,dit zorgt ervoor dat er sneller ijs en condens ontstaat in de koelkast en dat willen we dan juist weer niet. Mocht er in het putje nou ijs zijn ontstaan, gooi er dan wat warm water door en hij loopt meteen weer soepel door.

Details, details.

Bacteriën kruipen in de kleinste hoekjes en gaatjes, vergeet dus ook vooral niet de rubberen randjes en het lampje. Mocht je er met je vingers niet bij kunnen, dan is een tandenborstel zeer geschikt. Voor de vlekjes die achterblijven kun je op een doekje of schuursponsje wat olijfolie doen. De vettigheid zorgt er op het rubber voor dat de vlekken verdwijnen of in ieder geval afnemen.

Inruimen

Het grote werk zit erop, nu kan alles weer terug geplaatst worden. Begin met de verschillende onderdelen en ga dan over naar de verswaren. Denk hier goed over na en voorkom dat je in de toekomst onnodig eten moet weggooien.  Kwam je er tijdens het schoonmaken achter dat je koelkast een defect heeft? Wacht niet te lang om een nieuwe te kopen, dit komt zowel je portemonnee als je eten ten goede. Een slecht werkende koelkast kan namelijk een enorme energieslurper zijn.

Voila, je zult zien dat je elke keer wanneer je nu de deur opentrekt weer blij bent met het resultaat. En die chocola die je onder in de lade vond? Die heb je nu zeker verdiend!

Lees ook: ONMISBAAR IN JE WONING: DE KOELKAST


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide