2851
Een vieze kookplaat? Met deze tips snel een blinkend resultaat.
Gepubliceerd: 23-01-2021 Laatste update: 25-07-2021

Heb jij thuis ook de deal dat wie kookt niet hoeft af te wassen? Tegenwoordig heeft bijna iedere keuken een vaatwasser, dus zo’n grote tegenprestatie is dat niet meer. Maar wij weten nog wel zo’n leuk klusje; Wat dacht je van het fornuis schoonmaken? Ook op dat gebied heeft de technologie niet stilgestaan, want naast het welbekende (en lastig schoon te maken) gasfornuis zijn er inmiddels allerlei andere systemen waarbij dit eenvoudiger is. Wij leggen graag uit hoe dit vieze varkentje weer blinkend schoon wordt. 

Elektrisch of gas erop?

Zoals we al zeiden, waar vroeger gasfornuizen de norm waren is dit inmiddels achterhaald. Energie- en milieutechnisch zijn er sprongen voorwaarts gemaakt en alternatieven op de markt gekomen. Welke bij jouw keuken en stijl van koken past hebben we eerder in een blog al eens toegelicht, twijfel je hier nog over? Dan raden we je dit artikel aan.

In grote lijnen kun je de oppervlaktes van kookplatenverdelen in twee soorten; De egale platte platen en de lastigere gasfornuizen. We geven je hieronder per categorie aan hoe je deze beide soorten in een handomdraai weer blinkend schoon maakt.

lookbook2025.png

Platte platen

Of het nou om een inductie, keramische of traditionele elektrische kookplaat gaat, ze zijn alledrie voorzien van een kwetsbare bovenlaag. Deze is vaak gemaakt van glas, zodat de hitte goed geleid richting de pan. Dit zorgt er wel direct voor dat je voorzichtig moet zijn met het reinigen van dit oppervlak. Het gebruik van schuursponsjes en schuurmiddel raden we sterk af. Daarnaast is het niet verstandig om grote hoeveelheden water te gebruiken, inwrijven met een natte doek is prima maar gooi er geen halve emmers water op.

Over dat inwrijven gesproken, hier kun je een sopje met allesreiniger of gewoon afwasmiddel en een doek voor gebruiken. Even inwrijven, laten inweken en vervolgens met een schone doek weer afnemen. De duur van dat weken hangt samen met de mate van viezigheid. Mocht dit niet voldoende zijn, dan is ze daar weer; Oma weet raad met haar welbekende middeltjes. Wrijf de plaat in met een mengsel van water en azijn en strooi er vervolgens baking soda op. Vervolgens even laten inwerken en afnemen met een vochtige, schone doek. Je zal zien, het vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Gasfornuizen

Sommige mensen geven de voorkeur om te koken op ‘echt vuur’ of vinden zo’n Boretti retro fornuis in de keuken prachtig (snappen we maar al te goed!). Deze keuze brengt wel íets meer schoonmaakwerk met zich mee. Een gasfornuis bestaat uit veel meer onderdelen, hoekjes en gaatjes. Ook hier geldt, gebruik bij het schoonmaken niet te veel water want dit kan ook in die gaatjes gaan lopen en je wilt ook geen kortsluiting veroorzaken bij ontstekingsmechanisme. Maak het jezelf niet lastiger dan nodig, en haal zoveel mogelijk onderdeeltjes los. Deze plaats je op het heetste programma in de vaatwasser, scheelt alweer een hoop werk. Vervolgens hangt het af van de mate en soort van vuiligheid, bij weinig etensresten volstaat de gewone groene zeep of allesreiniger met water. Iets te lang geleden dat je dit klusje uitvoerde? Dan zal er zwaarder geschut aan te pas moeten komen.

Een schuursponsje en –middel bieden dan uitkomst, maar gebruik het wel met mate. Te hard schuren kan ook hier zijn sporen nalaten. En ook hier geldt, even laten inweken voorkomt dat jij morgen spierpijn van het boenen hebt. Zorg er altijd voor dat je na het gebruik van dergelijke schoonmaakmiddelen de boel goed nareinigt met water. En dan nog een laatste tip; Staat er een stoofschotel of soep op het menu die uren staat te pruttelen en dus gaat spatten? Op de bodem van het gasfornuis aluminium folie leggen kan dan veel werk schelen.

Kortom, leuk gaat het waarschijnlijk niet worden maar het regelmatig schoonmaken van je fornuis zorgt er wel voor dat hij langer meegaat, je keuken veel frisser oogt én hij in de toekomst eenvoudiger schoon te houden is. En vergeet niet onze tip; Ben jij de keukenprins(es) in huis? Dan is dit dé perfecte tegenprestatie van de mee-eters, succes!

Lees ook:


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide