2812
Je koffiezetapparaat schoonmaken of ontkalken, handige tips
Gepubliceerd: 28-04-2021 Laatste update: 07-05-2022

Je koffiezetapparaat schoonmaken is misschien geen leuk klusje, maar het is wel nodig. Wist je dat de smaak van koffie beter is wanneer het koffiezetapparaat goed schoon is? Alleen daarom zou je het koffiezetapparaat al regelmatig moeten ontkalken.

Hoe vaak moet je een koffiezetapparaat schoonmaken?

Hoe vaak is het eigenlijk nodig om je koffiezetapparaat schoon te maken? Dat hangt natuurlijk een beetje af van het gebruik. Gebruik je het koffiezetapparaat heel frequent, dan maak je deze vaker schoon dan wanneer je het apparaat maar een aantal keer per maand gebruikt. Over het algemeen is het echter nodig om je koffiezetapparaat eens per maand schoon te maken. Heb je nog geen koffiezetapparaat? Dan kun je eenvoudig online een koffiezetapparaat kopen.

Hoe kun je het koffiezetapparaat schoonmaken?

Hoewel het een klusje is wat we vaak uitstellen, is het helemaal niet zoveel werk om het koffiezetapparaat schoon te maken. Het belangrijkste onderdeel van het schoonmaken van je koffiezetapparaat is het ontkalken, maar er zijn nog meer dingen om aan te denken. Zo moet je het lekbakje legen en schoonmaken. Ook is het belangrijk om af en toe de knoppen schoon te maken en te ontsmetten. Verder verwijder je uiteraard vlekken aan de buitenzijde van het koffiezetapparaat. Hoe je het koffiezetapparaat moet ontkalken, lees je hieronder.

Koffiezetapparaat ontkalken, hoe doe je dat?

Je kunt het koffiezetapparaat eenvoudig ontkalken door deze door te laten lopen met schoonmaakazijn en water. Natuurazijn kun je hier ook voor gebruiken. Gebruik ongeveer een derde azijn en twee derde water. Giet dit in het reservoir en laat het koffiezetapparaat doorlopen. Zo spoelen meteen de leidingen schoon. Laat het een uurtje intrekken en herhaal indien nodig het proces. Laat het koffiezetapparaat vervolgens nog eens doorlopen met uitsluitend water. Dit is nodig om de smaak van de azijn volledig weg te krijgen. Waarschijnlijk moet je het apparaat nog zo’n 2 keer door laten lopen met schoon water. Proef het water wanneer je denkt dat de smaak van de azijn helemaal weg is. Zo weet je zeker dat je koffie straks niet toch een bijsmaakje heeft.

Waarmee een koffiezetapparaat ontkalken?

Een koffiezetapparaat ontkalken kan dus gewoon met azijn. Vaak wordt schoonmaakazijn hiervoor aanbevolen, maar ook natuurazijn is een optie. Een ontkalker kun je uiteraard ook gebruiken, maar dit is veel agressiever en niet bepaald milieuvriendelijk. Ook citroensap is een uitstekend ontkalkingsmiddel.

Een espressoapparaat ontkalken

Een espressoapparaat maakt zelf een melding wanneer deze ontkalkt moet worden. Het is belangrijk om deze melding op te volgen. Sommige espressoapparaten functioneren zelfs niet eens meer nadat ze deze melding hebben gegeven. Vaak moet je hierbij wel de voorgeschreven ontkalkingsmiddelen gebruiken. Raadpleeg altijd de handleiding van je espressoapparaat.

Lees ook