2528
De vaatwasser schoonmaken, hoe doe jij dat?
Gepubliceerd: 23-01-2021 Laatste update: 16-05-2021

Hoewel de vaatwasser prima je vuile vaat schoonmaakt, vergeet hij zichzelf een beetje. Voor je het weet is het een apparaat waar niet de allerfijnste geur uitkomt. Kortom: hij stinkt. Een luchtverfrisser erin hangen is een tijdelijke oplossing, je kunt beter op jacht gaan naar de oorzaak van de vieze lucht. Wat moet je doen om de vaatwasser echt schoon te maken?

Check het filter

Als je vaatwasser klaar is met het afwassen van je vuile serviesgoed, pannen en bestek, dan blijft er vaak een restantje aan afval in achter. Etensresten, maar ook zeep van je vaatwastabletten. Het vette laagje dat na verloop van tijd op je filter zit, kan stank veroorzaken.Het is daarom slim om regelmatig je filter eruit te halen en deze goed schoon te maken. Dit doe je eenvoudig onder de stromende hete kraan.

Op zijn heetst

Sommige vaatwassers hebben een speciaal automatisch schoonmaakprogramma. Als de jouwe dat niet heeft, is het verstandig om hem eens in de zoveel tijd op het heetste programma te draaien. Door de extra warmte lost vet beter op en spoelt de vaatwasser schoner. De randen van de deur of machine zelf zijn ook om de zoveel tijd aan een schoonmaakbeurt toe. Neem het rubber af met een doek en check de randjes op vuil.

De onderdelen schoonmaken

Je moet misschien even uitzoeken hoe het moet, maar de pomp en de sproeiarmen schoonmaken wil ook helpen. Check vooral de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser. Zijn de sproeiarmen verstopt? Dan kan het zijn dat kalkaanslag de boosdoener is. Met een sopje met citroen of schoonmaakazijn kun je de kalkaanslag te lijf gaan. Gebruik een cocktailprikkertje of tandenstoker als je kleine verstopte gaatjes ziet.

Tips!

Heb je geen zin om steeds al die losse onderdelen te poetsen, dan hebben we een aantal tips!

  • Het is het verstandig om de vuile vaat eerst schoon te spoelen. Wat niet in het filter belandt, hoef je immers ook niet schoon te maken.
  • De vaatwasser altijd een stukje open laten staan zorgt ervoor dat de binnenruimte minder snel gaat stinken.
  • Vul het onthardingszout bij.
  • Laat de vuile vaat niet te lang in de vaatwasser staan.
  • Overweeg een voorspoelprogramma als de vaat wél lang in de vaatwasser staat.
  • Een speciale vaatwasmachinereiniger gebruiken kan geen kwaad. Zorg wel dat de machine leeg is!
  • De vaatwasser reinigen kan ook met een halve citroen!
  • Heb je even weinig tijd? Los het probleem dan toch tijdelijk op met een speciale luchtverfrisser.

Lees ook: Een vaatwasser kopen? Hier moet je op letten.