2595
Je frituurpan schoonmaken; de perfecte hack voor een schone snack
Gepubliceerd: 19-01-2021 Laatste update: 07-04-2022

Schoonmaken, soms ruimt het lekker je hoofd op maar soms is het ook een kriem. De frituurpan schoonmaken is er wel eentje in de laatste categorie. De vettigheid en het hardnekkige vuil zijn lastig te verwijderen. Snacken staat er niet om bekend dat het supergezond is, wanneer je dit in oud vet doet maak je het nog wel een stuk ongezonder. Iedereen heeft echter wel eens zin om heerlijk te snacken, hier geven we je dan ook graag de tips om dit varkentje te wassen.

Verwijder het vet

Laat het vet uit de pan lopen in een fles of emmer. Kun je het nog gebruiken? Zorg dan dat dit een schone emmer is. Maar ook hier geldt, bij twijfel niet doen en ververs dan meteen de olie. Gooi de olie niet door de gootsteen of het toilet, de emulsie kan ervoor zorgen dat er verstoppingen ontstaan en milieuvriendelijk is het ook niet. In elke gemeente zijn hier inleverpunten voor, Google is hierbij je beste vriend. Haal na het legen met keukenrol de restanten vet weg zodat niet meteen alles straks onder de vettigheid zit.

Welk type betreft het

Wellicht heb je bij de aanschaf er niet op gelet, maar het verschilt per type nogal hoe je deze klus aan gaat pakken;

Bestaat de pan uit allerlei losse voorwerpen?

Dan is het eenvoudig, haal deze los en plaats ze in de vaatwasser. Zet deze op een zeer heet programma, hier kunnen de artikelen prima tegen en hiermee verwijder je daadwerkelijk alle restjes.

Heb je minder geluk en zitten de verschillende voorwerpen vast?

Dan ga je lekker frituren maar dan zonder snacks erin. Plaats in de frituurpan water met een vaatwastablet, citroensap of bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Zet het op 90 graden tien minuutjes aan en laat het vervolgens afkoelen. Ga met je arm en een sponsje langs de zijkanten en maak alles schoon wat je tegenkomt. Tenslotte verwijder je het water en reinig je alles nog met een doekje.

De buitenkant

De buitenkant is bij beide soorten toch echt handwerk, maak hiervoor gewoon een sopje met allesreiniger of ander schoonmaakmiddel. Over middeltjes gesproken, er zijn ook speciale frituurpanreinigers. Deze werken vaak ook goed, maar zijn al snel vrij duur. Een optie is om dergelijke zaken in te zetten wanneer bovenstaande niet werkt.

Klaar!

Neem na elke vorm van reiniging wel de boel goed af met water en plaats daarna pas het (nieuw) frituurvet in de pan.

Zet de frituur terug in kast en geniet de volgende keer wanneer je zin hebt in een vette bek, van een schone snack. Succes!

Lees ook: