2333
Interieur inspiratie: vintage woonstijl
Gepubliceerd: 16-01-2021 Laatste update: 02-04-2023

Bij de vintage woonstijl speel hergebruik een grote rol. De meubelen zijn vaak gebruikt, maar zijn lang niet altijd tweedehands. Ook nieuw heb je items met een antieke uitstraling die perfect passen in een vintage woonstijl. Van vintage krijg je een nostalgisch gevoel enkomt de geschiedenis tot leven.

Wat is de oorsprong van de vintage woonstijl?

Echte vintage items zijn minimaal dertig jaar oud. Ze zijn lange tijd geleden vervaardigd en weer in oude luister hersteld. Of het zijn nieuwe items waar je je nostalgisch bij voelt, hoewel we dat vaak aanduiden met retro. Neem bijvoorbeeld het nieuwe behangetje met printjes die in de jaren ’70 van de vorige eeuw ook trendy waren. Vintage heeft een verhaal: het is toe aan een tweede of misschien zelfs derde leven.

Welke materialen in de vintage woonstijl?

Teakhout zien we veel in de vintage woonstijl, maar ook massieve andere houtsoorten. Een vintage meubel is gemaakt van stevige materialen die tegen een stootje kunnen. Ze gaan immers al wat jaren mee. De bank of stoelen zijn bekleed met stevig linnen en het bijzettafeltje heeft dunne pootjes. Sommige vintage meubelen hebben een kleine opknapbeurt nodig, maar kunnen er dan weer jaren tegenaan.

Welke kleuren in de vintage woonstijl?

Omdat je bij vintage veel hout ziet, zijn er diverse bruintinten in de meerderheid. Maar ook de kleuren olijfgroen en okergeel doen het goed in de vintage woonstijl. De leren bank in de vintage woonstijl is vaak van een cognackleur. Roestkleur is ook een typische vintagekleur, net als aardetinten. Het bijpassende retrobehang is vaak juist kleurrijk, maar wel met ingetogen kleuren.

Hoe realiseer ik de vintage woonstijl?

Vintage laat zich uitstekend combineren met nieuwe producten. Dit omdat niet alles evengoed bewaard gebleven is. Een vintage stoel past prima bij een hypermoderne tafel. We hebben een aantal creatieve combi-tips voor je:

  • Bij de kringloop struin je naar een aantal koffers die je op elkaar stapelt; een toffe bijzettafel voor het boek of tijdschrift van nu.
  • Een grote cactus past prima in deze woonstijl, net als de vrouwentong of ouderwetse varen.
  • Een nieuwe eettafel combineert mooi met diverse vintage stoelen, deze hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn.
  • Ga op jacht naar accessoires als een typemachine, een tafelradio of een platenspeler, deze geven de sfeer van weleer prima weer.
  • Kijk eens op de zolder van je opa of oma, grote kans dat daar echte vondsten zijn.

Voor de vintage woonstijl hoef je niet per se naar de rommelmarkt, ook hier kun je vintage aanschaffen.

Benieuwd naar welke woonstijlen er nog meer zijn? Lees dan ook deze artikelen eens: 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide