4756
Interieur inspiratie: retro wonen
Gepubliceerd: 13-06-2019 Laatste update: 12-03-2023

Met een retro woonstijl maak je een reis terug in de tijd. De ronde vormen van de jaren ´50, grafische prints uit de sixties en seventies; een retro woonruimte is zacht en vrolijk. Voel jij je ook helemaal thuis in deze woonstijl? In dit artikel leer je meer over retro wonen en hoe je dit in je eigen huis toepast.

Wat is de oorsprong van de retro woonstijl?

Het retro wonen dat je nu in veel huizen terugziet is gebaseerd op de interieurs van de jaren ’50 tot en met ’80. Hoewel de termen “retro” en “vintage” vaak door elkaar heen worden gebruikt, is er een duidelijk verschil. Vintage meubels zijn namelijk écht oud, en retro meubels zijn nieuw maar hebben een jaren ’50 –’80 design. Het leukste is natuurlijk om in je retro interieur een paar vintage meubels te verwerken!

Welke materialen in de retro woonstijl?

Hout vormt voor veel retro meubels de basis, en dan vooral warme houtsoorten die met mooie rondingen zijn afgewerkt. Maar ook stoffen spelen een belangrijke rol in de retro woonstijl. Ribstof, fluweel, velvet en stofjes met grafische prints doen erg jaren seventies en fifties aan. In retro woonruimtes vind je bovendien vaak een laagje vrolijk behang op de muren. Andere materialen in deze woonstijl zijn kunststof, rotan, leer en keramiek.

inspiratiebrochures1.png

Welke kleuren in de retro woonstijl

Kleur is belangrijk in een retro woonstijl. Je hebt gelukkig volop keuze! Waarschijnlijk denk je bij retro wonen meteen aan oranje, geel en bruin. Maar je kunt ook kiezen voor een fifties look met rood, wit en zwart! Oud roze is een goede sfeermaker. Of ga voor petrol blauw met messing accenten. Als je kijkt naar de verschillende woonstijlen die er bestaan is het retro wonen één van de meest vrolijke; dat heeft voor een groot deel te maken met het kleurgebruik en de grafische prints.

Hoe realiseer ik de retro woonstijl?

Wat is nu typisch retro?
Met welke elementen, meubels en woonaccessoires creëer je eenvoudig een retro interieur? Voor inspiratie vind je hieronder een paar leuke tips:

  • Retro kasten en stoelen hebben vaak speelse pootjes met een ronde afwerking en taps aflopend design.
  • Typisch retro design: de vlinderstoel, het sledeframe en de bolvormige lamp.
  • Kies voor een vrolijk gekleurd vloerkleed met een opvallend motief
  • Een eikenvloer in visgraad motief doet erg retro aan, maar tapijt kan ook
  • Vintage accessoires zoals een echte platenspeler, oude filmposters en theeservies uit de jaren ‘80
  • Meubels gemaakt van oude vespa’s en auto’s maken een geweldig retro bankje of kast!

 Past retro wonen helemaal bij jou? Of kijk je liever eerst nog even naar de andere woonstijlen, voor je het huis gaat inrichten?

 Hier shop je mooie meubels en woonaccessoires voor een retro interieur!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide