678
Interieur inspiratie: De eclectische woonstijl
Gepubliceerd: 14-03-2023 Laatste update: 15-09-2023

Een woonstijl die tijdloos is? Het bestaat! De zogenoemde eclectische woonstijl is niet heel bekend, maar is er wel één die veel mensen onbewust in huis halen. De eclectische woonstijl omarmt namelijk al het moois van de stijlen en jaren ervoor. Het is een samenraapsel aan stijlen zonder dat het een allegaartje wordt. Klinkt nog wat cryptisch? Lees snel verder en ook jij zal verkocht zijn!

Wat is de eclectische woonstijl?

De eclectische woonstijl is een explosie aan verschillende stijlen en trends van de afgelopen decennia. Het is echter niet een willekeurig samenraapsel waarbij een interieur meer op een studentenkamer of kringloopwinkel lijkt. Juist niet! De hele eclectische stijl draait om het subtiel combineren van moderne en oude meubelstukken met kenmerkende stijlelementen en een uniek verhaal. Denk aan een prachtige barokspiegel, klassieke kast of een vintage stoel die opnieuw gestoffeerd is.

Welke materialen voor de eclectische woonstijl?

Bij een eclectisch interieur komt wel een gezonde dosis smaak én lef kijken. Het gaat er namelijk om dat je verschillende materialen durft te combineren. Eigenlijk kan en mag alles binnen de eclectische stijl, als het maar een geheel blijft. Qua materialen is klassiek hout en natuurlijk leer mogelijk, maar ook gouden kandelaars mogen er zeker zijn. Binnen een eclectisch interieur is ook volop ruimte voor kunst en eyecatchers, het liefst met een persoonlijk verhaal. Maar niet alles hoeft oud, er is ook ruimte voor nieuw. Eigenlijk kent de eclectische woonstijl qua materialen geen grenzen.

inspiratiebrochures1.png

Welke kleuren in de eclectische woonstijl?

Omdat een eclectische woonstijl zeer breed is qua kleuren en materialen is het wel belangrijk om een rustige basiskleur te kiezen. Denk aan een witte basis waarop je als een leeg schildersdoek je kunstwerk kunt maken. Wanneer je de basis rustig houdt, zal het niet snel als een kakofonie ogen. In de eclectische stijl zien wij qua kleuren verder vaak de rustigere tinten van alle kleuren uit het pallet. Dus mosgroen en geen fluorescerende groen tinten. Wél veel natuurlijk hout en taupe kleuren en beige. Maar nogmaals, een goed gestylde én opvallende eyecatcher mag binnen deze woonstijl zeker.

Welke elementen vind je terug in de eclectische woonstijl?

De eclectische woonstijl is gevuld met persoonlijke elementen, klassiekers en nieuwe klassiekers in wording. Het is een woonstijl waarbij het samenstellen van een eigen plek en stijl centraal staat. Een woonstijl die je niet snel in winkels één op één kunt kopen, het is een organisch proces waar gevonden schatten van verre reizen een prominent plekje krijgen in het interieur. Er is dan ook veel ruimte voor kunst en vintage. Ook foto’s in prachtige lijstjes en beeldjes uit verre oorden passen binnen de stijl.

Kortom, de eclectische woonstijl is een woonstijl die we steeds meer terugzien nu mensen het interieur steeds belangrijker gaan vinden. Een huis mag echt een thuis worden en geen showroom. Dat is wat we terugzien in deze woonstijl. Het omarmt je en staat garant voor verhalen. Een huis vol verhalen met respect voor historie, dát is de eclectische woonstijl.

Welke verschillende woonstijlen zijn er?

Benieuwd naar welke woonstijlen er nog meer zijn? Lees dan ook deze artikelen eens: 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide