1429
Interieur inspiratie: De Japandi woonstijl
Gepubliceerd: 14-03-2023 Laatste update: 08-06-2023

Een woonstijl waarmee je een oase van rust combineert in de drukke en chaotische wereld van vandaag de dag? Daar is de Japandi woonstijl het antwoord op. Een woonstijl die vrij nieuw is, maar steeds populairder wordt. Het is een combinatie van de al bekende en nog steeds populaire Scandinavische stijl maar dan gecombineerd met invloeden vanuit Japan. Benieuwd hoe jij deze woonstijl in je huis introduceert om nog meer van je rust te kunnen genieten?

Wat is de Japandi woonstijl?

De Japandi woonstijl is de stijl waar binnen rust en ruimte centraal staan. Het is zoals gezegd een combinatie van de Scandinavische woonstijl, maar dan met invloeden vanuit Japan. De vibe van een Japandi interieur is minimalistisch, functioneel, warm en rustgevend. Daarnaast is er binnen de Japandi woonstijl wel ruimte voor een vleugje imperfectie. Dat laatste komt vanuit de zogenaamde wabi-sabi filosofie uit Japan. Wabi-sabi staat voor vergankelijkheid en imperfectie. Verfrissende onvolmaaktheden worden gekoesterd, en perfectie bestaat in deze stroming niet. Door dat te waarderen ontstaat er een passend geheel. Een ruimte waarbinnen ruimte is voor het vinden van jouw Ikigai.

Welke materialen voor de Japandi woonstijl?

Binnen de Japandi woonstijl worden veelal natuurlijke producten gebruikt. Denk aan katoen, bamboe, rotan, linnen, hout maar ook papier en planten. Alles in een overzichtelijk en licht kleurenpalet waarbij less is more strak gehandhaafd wordt. Geen schreeuwende kleuren en aanwezige materialen, maar alles in balans waar ruimte is om het hoofd leeg te maken.

Welke kleuren in de Japandi woonstijl?

Kleur is binnen de Japandi woonstijl een overzichtelijk palet. Dit wil niet zeggen dat er niets te kiezen valt, maar alles binnen bepaalde nuances. Denk aan alle tinten wit, beige en hout. Het groen vanuit de natuur wordt gedoogd, maar donkere en harde kleuren passen niet binnen deze cleane stijl. Dit moet echter niet verward worden met steriel en ongezellig. Door de afwisseling in tinten omarmt de Japandi woonstijl zeker.

Welke elementen vind je terug in de Japandi woonstijl?

Binnen de Japandi woonstijl is less is more het credo. Een grote, comfortabele en functionele bank is een eyecatcher op zichzelf. Het liefst in een zachte stof, gevuld met kussens en groot genoeg voor iedereen. Waar het bij de Scandinavische vorm nog wel ging om geometrische en strakke vormen is dit bij de Japandi stijl anders. Afgeronde vormen en geen harde hoeken bij deze woonstijl. Een organische overgang van het één in het ander zonder dat het perfect en afgelijnd hoeft te zijn.

Kortom, de Japandi woonstijl is er één die je omarmt in zijn eenvoud. Eenvoud qua omvang van producten maar ook eenvoud in het kleurenpalet. Het is een optimistische en cleane look die toch ruimte biedt voor eigen invulling. Zolang het je maar omarmt, je de ruimte geeft en niet hard binnenkomt. Een woonstijl die helpt om jou in balans te brengen en te houden.

Welke verschillende woonstijlen zijn er?

Benieuwd naar welke woonstijlen er nog meer zijn? Lees dan ook deze artikelen eens: 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide