4555
Interieur inspiratie: Klassiek wonen
Gepubliceerd: 13-06-2019 Laatste update: 18-04-2024

Van kroonluchters tot gordijnen met kwastjes, en van ornamentplafonds tot gecapitonneerde banken: de klassieke woonstijl zit boordevol romantiek. Maar klassiek wonen staat ook garant voor stijl, elegantie en luxe. In dit artikel lees je meer over de klassieke woonstijl en hoe je deze zelf kunt toepassen in jouw huis!

Wat is de oorsprong van de klassieke woonstijl?

De klassieke woonstijl vindt haar oorsprong in de Renaissance; een periode na de Middeleeuwen waarin op cultureel vlak een wedergeboorte van de Griekse en Romeinse oudheid plaatsvond. Hoewel de Renaissance niet zo romantisch was als we ons nu vaak voorstellen, zie je in de klassieke woonstijl toch veel romantische elementen terug. Ook heeft klassiek wonen kenmerken van de latere Barok periode: een stijlperiode met een rijk vorm- en materiaalgebruik.

Welke materialen in de klassieke woonstijl?

Bij klassiek wonen horen rijke materialen: marmer, goud(kleur), zilver en brons. Maar ook luxe stoffen, zoals gordijnen van donkerrood velours en sofa’s van kwaliteitsleer. Vloerkleden vormen een belangrijk onderdeel van de klassieke woonstijl, bij voorkeur met sierlijke patronen. Ze liggen vaak op een donkere houten vloer. Ook in de meubels vind je veel hout terug.

Welke kleuren in de klassieke woonstijl?

In lijn met de rijke materialen omvat de klassieke woonstijl veel rijke kleuren: goud, zilver, brons. Al zijn dit vaak slechts details, zoals de poten van een fauteuil of de kwastjes aan je gordijnen. Grofweg zie je in de klassieke woonstijl twee varianten. Een donkere variant met bordeauxrood, diep paars, walnoot, goud en brons. Maar ook een lichte (moderne) variant met veel roomwitte meubels en muren, en kleuren als champagne of rosegoud. 

Hoe realiseer ik een klassieke woonstijl?

Romantische vormen, rijke materialen en veel luxe: de basis is duidelijk. Maar met welke meubels en accessoires creëer je nu eigenlijk gemakkelijk een klassieke woonstijl?

  • Een barok fauteuil of sofa met gecapitonneerde kussens en sierlijke poten
  • Een opvallende kroonluchter met veel glas en rijke materialen zoals zilver of goud
  • Vergulde spiegels
  • Veel ornamenten: op het plafond, de wandkast, het dressoir, de eettafel…
  • Symmetrie is belangrijk in een klassiek interieur: je ziet bijvoorbeeld veel (donkere) visgraatvloeren en Perzische tapijten met een symmetrisch patroon.
  • Luxe ligbedden en fauteuils met zachte, velours kussens
  • Accessoires zoals kandelaren, grote vazen en kunst in sierlijke lijsten maken het plaatje compleet! 

Past Klassiek wonen helemaal bij jou? Of kijk je liever eerst nog even naar de andere woonstijlen, voor je het huis gaat inrichten?

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide