1731
Interieur inspiratie: de design woonstijl

Zodra iets is vormgegeven, noemen we het design. Toch is het niet eenvoudig te duiden wat nu precies designmeubelen zijn. De designwoonstijl is daarom voor iedereen anders. De een ziet verfijnd en sobere kleuren als design, de ander functioneel en esthetisch. Neemt niet weg dat we eigenlijk wel weten wat er bedoeld wordt met een woonstijl die we design noemen: unieke meubels met karakter, zonder massaproductie. Een gezichtsbepalend designobject geeft je woonkamer allure.

Oorsprong

Als we kijken naar de allereerste designmeubelen dan gaan we terug naar eind negentiende eeuw, met de Engelse designbeweging Arts &Crafts. Deze beweging was tegen industrialisatie en massaproductie. Toch zijn van een bekende designstoel van Arts &Crafts designer Michael Thonet miljoenen exemplaren verkocht. Design gaat met zijn tijd mee en is aan verandering onderhevig. Maar het is ook tijdloos functioneel. Waar de designwoonstijl vandaan komt, is afhankelijk van waar de ontwerper zich heeft gevestigd. Scandinavisch design komt vanzelfsprekend uit Scandinavië, Duits design uit Duitsland.

Materialen

Voor design wordt gebruikgemaakt van kwalitatief hoogstaande materialen. Een beetje design object kan tientallen jaren mee en is daarom erg duurzaam. Er zijn ook kopieën van designmeubelen die van mindere kwaliteit zijn. Design is deels onderhevig aan trends. Zo is industrieel design met veel metaal en hout iets ander dan retro design met klassiekers van leer. Maar design kan ook klassiek zijn. Wat dacht je van de design meubelstukken die al decennia populair zijn. 

Kleuren

Van felle kleuren tot zwart-wit, design is niet in een hokje te stoppen qua kleur. Zo kan een zwartleren stoel design zijn, maar ook een knalrode oorfauteuil. Bij design gaat het meer om de mate van uniek, kwalitatief en beeldbepalend zijn dan om de kleur.

Aankleding

Soms is maar één uniek object genoeg in de designwoonstijl. Denk bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde oorfauteuil. Zet je deze op een prominente plek, dan tilt dat de look van je hele interieur omhoog. Items waar je verder aan kunt denken:

  • Design eetkamerstoelen in diverse kleuren, een kleurrijk en toch strak geheel.
  • Een designbank van kwalitatief hoog materiaal, deze zit vaak ook erg lekker.
  • Met accessoires kun je veel bereiken, wat dacht je van een exclusieve vaas of een bijzondere fruitschaal?
  • De chesterfield is al jaren een blijver.

Design kan een mix zijn van verschillende woonstijlen, ben je benieuwd naar de andere woonstijlen?

De allermooiste designmeubelen shop je hier.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide