9171
Een vaatwasser kopen? Hier moet je op letten!
Gepubliceerd: 31-08-2020 Laatste update: 17-04-2022

De vaatwasmachine bezitters onder ons weten het wel: de vaatwasser is één van de beste aankopen die je kunt doen voor je woning. Nooit meer die vieze etensresten uit die pan boenen, nooit meer met de handen in het haar na een gezellig etentje met vrienden en nooit meer water uit een mok drinken omdat al je glazen vies zijn… Een afwasmachine is de hemel! Ga jij een (nieuwe) vaatwasser kopen? Wij vertellen je in dit artikel waar je op moet letten bij de aankoop van je nieuwe beste vriend voor in je woning.

Meten is weten!

Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een vaatwasser, is of deze wel in jouw keuken past. De vaatwasmachine kan er nog wel zo mooi uitzien in de winkel en zo veel features hebben waar je blij van wordt: het is ontzettend balen als hij nét dat beetje te groot blijkt te zijn, en de machine weer retour afzender moet. Meet van tevoren dus goed de nismaten in je keuken op, om zeker te weten dat je vaatwasmachine gaat passen in je keuken. Of kies voor een vrijstaande vaatwasser: deze plaats je niet in het keukenblok zelf, dus dan hoef je alleen te kijken of deze onder je keukenblad past. Of heb je een andere plek in je hoofd? Hoe dan ook, in het geval van een vaatwasser is meten écht weten.

Zet je wensen op een rijtje

Als je een vaatwasser wilt kopen, kun je overweldigd worden van de verschillende eigenschappen van verschillende apparaten. Kijk daarom wat jij belangrijk vindt in een vaatwasser. Wil je dat deze zo min mogelijk geluid maakt? Als je duurzaamheid (en natuurlijk je eigen portemonnee…) hoog in het vaandel hebt staan, let je op het energielabel, maar ook op de gemiddelde levensduur van de machine. De inhoud van de vaatwasser is natuurlijk ook belangrijk: welke indeling vind je het fijnste? Maak een lijstje met je eisen en de perfecte vaatwasmachine is binnen handbereik. In de volgende alinea´s lees je meer over de verschillende soorten vaatwassers en bijbehorende functies van tegenwoordig, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Voor ieder wat wils: de functies bij vaatwassers

Jij wilt dat je vaat zo schoon mogelijk wordt in je vaatwasmachine. Bij de aanschaf is het daarom goed om te kijken naar de waskwaliteit van de machine. Daar zijn verschillende specificaties voor: de sproeiarmen, bijvoorbeeld. Hoe meer sproeiarmen in de machine, hoe schoner je vaat zal worden. Ook zorgt de functie van een automatische dosering van het vaatwasmiddel voor een blinkend schone vaat en bestaat er zelfs een functie, de intensieve zone, die de meest aangekoekte vaat weer als nieuw krijgt.

Energiezuinige apparaten

Als je het belangrijk vindt dat je gloednieuwe vaatwasmachine wel energiezuinig is, zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. Natuurlijk kijk je naar het energielabel: als je de letter A op het label ziet staan, heb je al een zuinig apparaat. Hier geldt; hoe meer plusjes, hoe zuiniger de vaatwasmachine is. Een vaatwasser met het energielabel A+++ is op dit moment de meest zuinige afwasmachine. Goed om te weten! Daarbij is het slim om te kijken hoe het eco programma van je machine werkt. Het duurt even flink wat langer dan het normale programma - soms wel drie tot vier uur - maar door het eco programma te gebruiken bespaar je flink wat stroom en water. Daarbij zijn functies als een beladingssensor (waarbij de hoeveelheid water wordt aangepast aan de hoeveelheid vaat) ook een goede manier om milieubewuster je vaat te laten doen door de machine.

Lekker stil

Veel lawaai kan zorgen voor irritatie. Let daarom van tevoren ook op het geluid wat je vaatwasmachine produceert. Het is natuurlijk lastig om dit in de winkel of offline vast te stellen: kijk daarom naar het aantal decibel. Dit staat aangegeven op het label van de machine. Als hier meer dan 47 decibel op staat, maakt de machine aardig veel geluid. Wil je graag een stille vaatwasser? Met een vaatwasser die ongeveer 43 decibel of minder aan geluid produceert, zit je zeker goed.

Ook belangrijk: vaatwastabletten

Heb je de vaatwasser van je dromen aangeschaft? Yes, nooit meer afwassen! Nu je deze aankoop hebt gedaan, wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de machine zorgen. Kijk daarom ook eens goed naar de vaatwastabletten die je gebruikt. Je hoeft echt niet het duurste van het duurste te kopen, maar let goed op welke tabletten bij je machine passen. Onze tip: ga voor een all-in-one tablet, dan hoef je niet zelf aan de slag met glansspoelmiddel en onthardingsmiddelen. Zo blijft je machine het goed doen. Geniet ervan!

Abonnement op je vaatwasser

Wil of kan je niet in 1x een groot bedrag uitgeven aan een vaatwasser dan heeft Coolblue voor jou de oplossing. Een abonnement op een vaatwasser. Je ontvangt een energiezuinige vaatwasser en betaalt hier maandelijks een klein bedrag voor. Na 1 jaar kan je het abonnement maandelijks stopzetten. Gaat er een keertje iets stuk? Binnen 48 uur krijg je een nieuwe geleverd.