22222
Magnetron weetjes - alles over de magnetron!
Gepubliceerd: 23-06-2023 Laatste update: 15-03-2024

De magnetron is een onmisbaar apparaat geworden in moderne keukens. Het biedt gemak en efficiëntie bij het opwarmen en koken van voedsel. In dit artikel zullen we een diepgaande kijk nemen op verschillende soorten magnetrons, hun eigenschappen, waar je op moet letten bij het kopen van een magnetron, de functies die ze bieden, het verschil tussen een oven en een magnetron, het verschil tussen een stoomoven en een magnetron, voedsel dat niet in de magnetron mag en waarom, en we zullen afsluiten met enkele leuke magnetronweetjes.

Inhoudsopgave

Welke soorten magnetrons zijn er?

Wist je dat er verschillende soorten magnetrons zijn die specifiek zijn ontworpen om aan verschillende behoeften te voldoen? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Solo magnetrons
Laten we beginnen met de meest voorkomende en basisvorm van magnetrons: de solo magnetron. Deze magnetrons zijn perfect voor dagelijkse basisbehoeften, zoals het opwarmen van voedsel en het bereiden van eenvoudige gerechten. Solo magnetrons zijn betaalbaar, compact en gemakkelijk te gebruiken. Ze hebben meestal een magnetronfunctie, een timer en enkele vooraf ingestelde kookprogramma's. Hoewel ze minder geavanceerd zijn dan andere soorten magnetrons, zijn ze ideaal voor individuen en kleine gezinnen.

Grill magnetrons
Voor degenen die hun voedsel een heerlijke knapperige textuur en bruine korst willen geven, is een grill magnetron een uitstekende keuze. Deze magnetrons hebben naast de standaard magnetronfunctie ook een grillfunctie. Met een ingebouwd verwarmingselement aan de bovenkant kunnen ze voedsel grillen, roosteren en bakken. Grill magnetrons zijn geweldig voor het bereiden van gerechten zoals pizza's, gegrilde sandwiches en ovenschotels. Ze bieden meer veelzijdigheid dan solo magnetrons en zijn geschikt voor mensen die graag experimenteren in de keuken.

Combi magnetrons
Als je op zoek bent naar het beste van beide werelden, overweeg dan een combi magnetron. Zoals de naam al aangeeft, combineren deze magnetrons verschillende kooktechnologieën, waaronder magnetron, grill en heteluchtoven. Met een combi magnetron kun je niet alleen voedsel opwarmen en grillen, maar ook bakken, braden en zelfs gerechten met een knapperige korst bereiden. Ze zijn perfect voor mensen met beperkte ruimte in de keuken, omdat ze de functies van meerdere apparaten combineren in één compacte unit.

Inbouw magnetrons
Als je een naadloze en geïntegreerde uitstraling wilt voor je keuken, dan is een inbouw magnetron de juiste keuze. Deze magnetrons zijn speciaal ontworpen om in de keukenkasten of wanden te worden ingebouwd, waardoor ze perfect passen bij de rest van je keukenapparatuur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, zodat je kunt kiezen welke het beste past bij jouw keukeninrichting. Inbouw magnetrons zijn meestal solo, grill of combi magnetrons, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.

Waar moet je op letten als je een magnetron koopt?

magnetron-04.jpg

Als je een magnetron gaat kopen, zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.

Capaciteit en grootte
Bij het kiezen van een magnetron is de capaciteit een belangrijke factor om te overwegen. De grootte van de magnetron moet passen bij jouw behoeften en beschikbare ruimte in de keuken. Als je regelmatig grote maaltijden bereidt of grotere schalen wilt opwarmen, is een magnetron met een grotere capaciteit ideaal. Let ook op de afmetingen van de magnetron om ervoor te zorgen dat deze in je keuken past.

Vermogen
Het vermogen van de magnetron bepaalt hoe snel je voedsel wordt verwarmd. Een hoger vermogen betekent doorgaans snellere kook- en opwarmtijden. De meeste magnetrons hebben een vermogen tussen 600 en 1200 watt. Voor dagelijks gebruik is een magnetron met een vermogen van ongeveer 800 watt meestal voldoende. Houd er echter rekening mee dat hoger vermogen ook gepaard kan gaan met hogere energiekosten.

Functies en instellingen
Moderne magnetrons bieden een breed scala aan functies en instellingen om het koken gemakkelijker en veelzijdiger te maken. Enkele populaire functies zijn automatische kookprogramma's, ontdooifuncties op gewicht of tijd, grillfuncties en heteluchtfuncties. Overweeg welke functies voor jou belangrijk zijn en of ze passen bij je kookgewoonten.

Design en gebruiksgemak
Naast functionaliteit speelt het design van de magnetron ook een rol. Kies een magnetron met een stijl die bij je keuken past en gemakkelijk te reinigen is. Een overzichtelijk bedieningspaneel en een intuïtieve gebruikersinterface maken het gebruik van de magnetron eenvoudiger.

Functies op een magnetron

magnetron-03.jpg

Moderne magnetrons bieden een breed scala aan handige functies. Naast de basisfuncties zoals verwarmen en ontdooien, hebben veel magnetrons automatische kookprogramma's voor verschillende voedingsmiddelen, zoals popcorn, aardappelen, groenten en meer. Sommige magnetrons hebben ook een stoomkookfunctie, een grillfunctie en zelfs een heteluchtfunctie, vergelijkbaar met een conventionele oven.

Wat is het verschil tussen een oven en een magnetron?

Het belangrijkste verschil tussen een oven en een magnetron is de manier waarop ze voedsel verwarmen. Een oven verwarmt voedsel door middel van convectie, waarbij hete lucht circuleert en geleidelijk warmte afgeeft aan het voedsel. Aan de andere kant maakt een magnetron gebruik van microgolven om de watermoleculen in voedsel in beweging te brengen, waardoor wrijving ontstaat en warmte wordt gegenereerd. Hierdoor is een magnetron over het algemeen sneller dan een oven als het gaat om het verwarmen van voedsel.

Wat is het verschil tussen een stoomoven en een magnetron?

Een stoomoven en een magnetron verschillen in de manier waarop ze voedsel bereiden. Een stoomoven gebruikt stoom om voedsel te koken, wat resulteert in behoud van voedingsstoffen, sappigheid en smaak. Aan de andere kant maakt een magnetron gebruik van microgolven om voedsel te verwarmen. Terwijl een stoomoven ideaal is voor het bereiden van gezonde gerechten met behoud van voedingswaarde, biedt een magnetron snelheid en gemak bij het opwarmen en ontdooien van voedsel.

Wat zijn de trends op het gebied van de magnetron?

De technologie rond magnetrons blijft evolueren en er zijn enkele opvallende trends op dit gebied. Enkele van de huidige magnetron trends zijn:

Slimme magnetrons
Magnetrons met wifi-connectiviteit en spraakbesturing zijn in opkomst. Ze kunnen worden bediend met behulp van spraakassistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa, waardoor het nog gemakkelijker wordt om ze te gebruiken.

Gezondheidsgerichte functies
Sommige magnetrons zijn uitgerust met functies die gericht zijn op gezond koken, zoals stoomkoken en speciale programma's voor het bereiden van gezonde maaltijden.

Combimagnetrons
Deze veelzijdige apparaten combineren de functies van een magnetron, grill en heteluchtoven in één apparaat. Ze bieden meer kookmogelijkheden en besparen ruimte in de keuken.

Energie-efficiëntie
Er is een groeiende vraag naar energiezuinige magnetrons. Fabrikanten richten zich op het verminderen van het energieverbruik van magnetrons, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook helpt om energiekosten te verlagen.

Praktische tips voor het gebruik van de magnetron

  • Bijna alle gerechten moeten bij het bereiden afgedekt worden om uitdroging te voorkomen. Dit kan met magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden.
  • Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden. Bij het gebruik van de ovenfunctie moeten altijd ovenvaste schalen gebruikt worden.
  • Hoewel magnetrons handig zijn bij het bereiden van veel voedingsmiddelen, zijn er enkele zaken en voedingsmiddelen die je beter niet in de magnetron kunt plaatsen. Metalen voorwerpen, zoals aluminiumfolie en metalen containers, mogen nooit in de magnetron worden gebruikt, omdat ze vonken en brandgevaar kunnen veroorzaken. Daarnaast moeten voedingsmiddelen met een harde buitenkant, zoals eieren met schaal en druiven, worden vermeden, omdat ze kunnen exploderen door de opbouw van stoom binnenin.
  • Kroepoek en papadums kunnen in plaats van in frituurvet ook heel goed knapperig worden in de magnetron. Verpak ze in wit keukenpapier en laat ze in ongeveer 30 seconden (circa 600 Watt) gaar worden.
  • Producten die een velletje hebben (zoals aardappelen in de schil of een eidooier), moeten voor de bereiding enkele malen ingeprikt worden met bijvoorbeeld een sateprikker. Dit om de stoom te kunnen laten ontsnappen. 

magnetron-02.jpg

Leuke magnetron weetjes

  • De magnetron werd per ongeluk ontdekt door Percy Spencer toen hij merkte dat de chocoladereep in zijn zak smolt naast een actieve radarinstallatie.
  • Het eerste commerciële magnetronmodel werd in 1947 geïntroduceerd en woog ongeveer 340 kilogram.
  • De magnetron is vernoemd naar de microgolven die het gebruikt om voedsel te verwarmen.
  • Magnetrons kunnen ook worden gebruikt om niet-eetbare voorwerpen te drogen, zoals bloemen en kruiden.
  • Er zijn magnetrons met ingebouwde sensoren die het vochtgehalte in voedsel meten en automatisch de kooktijd aanpassen. 

Kortom
De magnetron is een veelzijdig keukenapparaat dat ons helpt bij het bereiden en opwarmen van voedsel op een snelle en efficiënte manier. Met verschillende soorten magnetrons, functies en eigenschappen om te overwegen, is het belangrijk om bewust te zijn van wat je nodig hebt bij het kopen van een magnetron. Houd rekening met de verschillen tussen een oven, een stoomoven en een magnetron, en wees voorzichtig met voedingsmiddelen die niet geschikt zijn voor de magnetron. Met deze kennis ben je goed uitgerust om het maximale uit je magnetron te halen en veilig te genieten van heerlijke maaltijden.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide