2704
Zonne-energie opwekken in Nederland: dit zijn je opties
Gepubliceerd: 23-10-2018 Laatste update: 07-05-2022

In enkele jaren tijd is zonne-energie razend populair geworden. Niet zo gek, want door zelf energie op te wekken bespaar je heel wat geld op de energie rekening. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu en gebruiken we minder fossiele brandstoffen. Wil jij zonne-energie gaan opwekken? Dit zijn je opties.

1. Zelf zonnepanelen kopen

Je kunt zelf zonnepanelen kopen. Dit is eigenlijk met name interessant als je een eigen koopwoning hebt. Woon je in een huurwoning, dan kun je soms met de huurbaas afspraken maken over de financiering van de zonnepanelen. Met zonnepanelen kun je zelf zonne-energie opwekken, waardoor je minder betaalt op de stroomrekening. Je verdient zonnepanelen in Nederland binnen een periode van 7-10 jaar terug, waarna je er alleen nog winst op maakt.

2. Zonnepanelen huren / leasen

Heb je niet genoeg geld om in een keer een aantal zonnepanelen te kopen? Tegenwoordig kun je ze ook huren of leasen. Dat is een gemakkelijke manier om aan zonnepanelen te komen als je een wat kleiner budget hebt. Je betaalt een maandbedrag, maar uiteindelijk bespaar je er vrijwel altijd geld mee op de langere termijn. In Nederland zijn de mogelijkheden tot het huren of leasen van zonnepanelen behoorlijk goed. Vaak betaal je een heel klein maandelijks bedrag en levert het je best wat op.

inspiratiebrochures1.png

3. Gebruikmaken van een park

Er komen in Nederland steeds meer zonneparken. Dit zijn grote gebieden met een enorm aantal zonnepanelen. Bedrijven en particulieren kunnen meedoen door een of meerdere zonnepanelen te ‘adopteren’. Je investeert mee in het zonnepark en zo kun je zonne-energie opwekken zonder dat je de ruimte of gelegenheid hebt om ze thuis te installeren. Deze zonne-energie uit Nederland wordt ook gebruikt als groene stroom. Je kunt dus ook in plaats van een zonnepaneel in een park ‘adopteren’ ook kiezen voor groene stroom. Je aanbieder zorgt dan voor het opwekken en jij kunt zonder zorgen de stroom gebruiken.

4. Zonne-energie gebruiken in een zonneboiler

Een zonneboiler lijkt wel wat op een zonnepaneel. Alleen zijn deze panelen voorzien van buisjes waar water doorheen stroomt. Dit water wordt opgewarmd door de zon. Zo kan het water in huis verwarmd worden. Je hoeft niet meteen te denken dat de zon het water aan de kook brengt: zelfs een paar graden stijging in temperatuur scheelt al flink wat in je stookkosten! Je kunt er wel de helft van je stookkosten op besparen, waardoor je ook veel minder gas nodig hebt. Een zonneboiler wordt meestal gecombineerd met een warmtepomp of Hr-ketel.

Er zijn verschillende manieren om zelf zonne-energie op te wekken. Je kunt het zelf doen met eigen panelen, maar er zijn ook verscheidene andere methoden. Je kunt het dus ook doen als jouw woning eigenlijk helemaal niet goed staat voor zonnepanelen of als je geen ruimte hebt. En zelfs als je een woning tijdelijk huurt is dat geen reden om geen gebruik te maken van zonne-energie. Met het opwekken van zonne-energie kun je flink besparen op je vaste lasten, zodat je elke maand meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide