5818
Je woonlasten verlagen: 3 keer vaste lasten verlagen
Gepubliceerd: 01-08-2018

Hoewel je blij bent dat je een dak boven je hoofd hebt, zou je toch willen besparen op de woonlasten. Je woonlasten verlagen kan gelukkig op verschillende manieren. Zo houd je meer geld over voor de leuke dingen. Waar valt er allemaal op te besparen?

 

 1. Je hypotheek
 2. Je verzekeringen
 3. Je energiekosten

1. Hypotheeklasten verlagen

Heb je een huis gekocht, dan is je hypotheek één van de grootste kostenposten. Besparen op je hypotheek kan door de hypotheekrente af te trekken, je hypotheek over te sluiten en door je hypotheekrente te verlagen.

Hypotheekrente aftrekken

De hypotheekrente zijn aftrekbaar van de belasting. Met de belastingaangifte wordt de waarde van je woning opgeteld bij je belastbaar inkomen. De hypotheekrente wordt daarvan afgetrokken. Op die manier betaal je minder belasting.

Hypotheek oversluiten

Je zit een lange tijd aan een hypotheek vast. Gedurende die tijd verandert er een hoop, waaronder rente en voorwaarden. Heb je al een langere tijd een hypotheek, dan is het interessant eens te kijken of je die kan oversluiten naar een goedkopere hypotheek. Je maandlasten worden er aanzienlijk kleiner door.

Hypotheekrente verlagen

Heb je je woning verbouwd waardoor de woningwaarde is gestegen? Dan kom je misschien in aanmerking voor renteverlaging als je renteopslag hebt. Dit kan niet bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie, want die hebben geen renteopslag.

2. Vaste lasten verzekeringen verlagen

Je verzekeringen kunnen je onbewust duur komen te staan. De meeste mensen sluiten bijvoorbeeld een woonverzekering af, om er daarna niet meer naar om te kijken. Het bespaart je een hoop geld om eens per jaar je verzekeringen onder de loep te nemen. Je hebt hiervoor handige sites, zoals vergelijkingssite Geld.nl. Je hoeft enkel wat informatie in te vullen en krijgt een overzicht met de goedkoopste verzekeringen voor jouw situatie.

3. Besparen op energie

Als laatste kun je nog op energie besparen met zowel kleine als grote maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld overstappen van energieleverancier, zuiniger zijn met energie in huis of zonnepanelen aanschaffen.

Aanbieders vergelijken

Net als met verzekeringen, wordt er ook niet vaak genoeg omgekeken naar de energieleverancier. Prijzen veranderen continu. Als je toch bezig bent je verzekeringen te vergelijken, kun je dat ook gelijk doen voor je energiecontract.

Minder verbruiken

Kleine maatregelen nemen om energie te besparen lijken misschien niets te doen, toch bespaart het je een hoop geld.

 • Zet je wasmachine en vaatwasser op de eco stand
 • Sluit de deuren goed als je de verwarming aan hebt staan
 • Douche een minuutje korter
 • Koop apparaten met een A+++ energielabel
 • Draai alleen was met een volle trommel
 • Zet lichten uit als je niet in de kamer bent
 • Laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze volledig uit
 • Schaf tochtstrips aan

Energie besparen in huis

Je kunt ook grotere maatregelen ondernemen om energie te besparen. Je huis goed isoleren en zonnepanelen en/of warmtepompen of zonneboilers aanschaffen kost je misschien eerst wat geld, maar dit verdient zichzelf terug. Je woonlasten verlagen is dus zeker niet onmogelijk. Het meeste is zelfs eenvoudig te doen vanaf je computer. Het verschil zul je snel genoeg merken op je bankrekening!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide