1512
Wat zijn de daadwerkelijke kosten van het plaatsen van zonnepanelen?
Gepubliceerd: 15-10-2019 Laatste update: 25-07-2021

In Nederland liggen ondertussen al meer dan 12 miljoen zonnepanelen op daken van huizen, winkels en andere gebouwen. Je komt zulke panelen die energie op wekken ook tegen in weilanden. De verwachting is dat het aantal zonnepanelen in ons land nog wel even zal stijgen. Dit is eigenlijk ook niet vreemd. Zonnepanelen zijn nou eenmaal erg voordelig voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu.

 

Hoeveel moet je betalen voor het plaatsen van zonnepanelen?

inspiratiebrochures1.png

Alhoewel er al veel zonnepanelen zijn geplaatst in Nederland, heerst er nog wat onduidelijkheid onder de inwoners. Voornamelijk de prijzen van zonnepanelen zijn voor veel Nederlanders lastig te begrijpen. Dit komt onder meer doordat er veel aanbieders van zulke panelen zijn die stuk voor stuk andere prijzen gebruiken. Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je in je hoofd houden dat de prijsopbouw bestaat uit twee delen. Allereerst de prijs van de panelen, wat ongeveer 75 procent van het totale plaatje is. De overige 25 procent zijn de kosten van het installeren.

Hoeveel moet je betalen voor zonnepanelen?

Er zijn een paar keuzes die de kostprijs van zonnepanelen beïnvloeden. Je moet onder meer kiezen wat voor type zonnepanelen jij wilt kopen. Er zijn drie types, waarvan dunne film de goedkoopste optie is. Hiervoor betaal je 400 euro per paneel. Het duurste type is de monokristallijn, wat 670 euro per paneel kost. Zulke panelen hebben een zeer hoog rendement en zijn uitstekend voor kleine daken. Je kunt tevens kiezen voor de polykristallijn, hiervoor betaal je 600 euro per paneel. Ze hebben een goed rendement en een goede prijs/kwaliteit verhouding, waardoor ze uitstekend zijn grote daken.

Je moet bovendien kiezen tussen een plat of een hellend dak, wat voornamelijk het geval is bij nieuwbouw. Als jouw huis al af is dan valt er normaalgesproken niet zoveel meer te kiezen. Als je dus een nieuw huis bouwt en zonnepanelen wilt dan is het verstandig om na te denken over het dak. In Nederland kun je het hoogste rendement bereiken als de panelen geplaatst worden op een hellingsgraad van 30 tot 40 graden. Helaas hebben de meeste daken een helling van 45 graden in Nederland, waardoor ze minder geschikt zijn voor zonnepanelen. Als je kiest voor een plat dak dan moet je de installateur meer materialen gebruiken, hierdoor wordt de kostprijs hoger. De meerprijs per paneel zal dan liggen tussen de 10 en 50 euro.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide