1391
De voor- en nadelen van zonnepanelen huren
Gepubliceerd: 28-03-2022

Wil je zelf stroom opwekken? Dan is het aannemelijk dat je zonnepanelen wilt installeren. Zodra deze panelen er eenmaal liggen, begin je direct met het opwekken van stroom. Nadeel van zonnepanelen is alleen dat ze behoorlijk duur zijn. Hierdoor heb je mogelijk niet voldoende geld om het gewenste aantal zonnepanelen op jouw dak te legen. In dat geval kun je overwegen om zonnepanelen te huren. In deze tekst zetten wij de voor- en nadelen van zonnepanelen huren op een rijtje.

Voordelen van zonnepanelen huren

Naast zonnepanelen kopen is het in Nederland mogelijk om zonnepanelen te huren. Als je hierover nadenkt wil je ongetwijfeld weten wat de voordelen hiervan zijn. Om jou een handje te helpen, zetten we hier de voordelen van zonnepanelen huren op een rijtje.

1. Je betaalt per maand, waardoor je niet in één keer een groot bedrag uit hoeft te geven.
2. De opbrengst van de zonnepanelen is vaak lager dan de huur de je per maand betaalt. Hierdoor bespaar je direct als je voor huren kiest.
3. Onderhoudskosten zijn voor rekening van de verhurende partij.
4. De verhurende partij betaalt ook de kosten voor het vervangen van de omvormer.
5. Na een x-aantal jaar krijg je vaak een aanbod om de zonnepanelen voor een klein bedrag over te nemen.

Wat zijn de nadelen?

Zoals je hierboven kon lezen, zitten er behoorlijk wat voordelen aan zonnepanelen huren. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want zonnepanelen huren brengt ook nadelen met zich mee. Om jou hier bewust van te maken, noemen we hier de grootste nadelen van het huren van zonnepanelen.

- Onderaan de streep vallen de kosten zonnepanelen lager uit bij koop dan bij huur.
- Het rendement ligt lager dan bij zonnepanelen kopen. Een verhuurder brengt het rendement namelijk in mindering met het huurbedrag.
- Voor het huren van zonnepanelen sluit je een huurcontract af. Vaak zit je hier voor langere tijd aan vast.
- De huurprijs kan ieder jaar stijgen als dit contractueel is vastgelegd, zelfs als er een inflatie is.
- De huurovereenkomst mag soms eenzijdig door de verhuurder gewijzigd worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een veranderende wet- en/of regelgeving.

Je verdient een investering in zonnepanelen terug
Wil je zoveel mogelijk verdienen aan zonnepanelen? Dan kun je ze het beste zelf kopen. Laat je hierbij niet afschrikken door de hoge prijs, want zonnepanelen verdien je altijd weer terug. Je betaalt immers minder energie wanneer je zelf stroom opwekt. Hierdoor houd je iedere maand een leuk bedrag over. Daarbij komt dat een energieleverancier je betaalt voor de energie die je niet gebruikt en die je terug levert aan het net. Vandaar dat je zonnepanelen met ongeveer 7,5 al terugverdiend kunt hebben. Kortom: zonnepanelen kopen is financieel gezien een stuk interessanter dan zonnepanelen huren.

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide