3156
De wastafel schoonmaken: 5 handige tips
Gepubliceerd: 27-04-2021 Laatste update: 07-05-2022

De wastafel schoonmaken is een klusje wat zeer regelmatig terugkomt. Je gebruikt de wastafel vaak en elke keer dat je deze gebruikt, blijft er onherroepelijk ook wat vuil achter. Ook kunnen er door het water bijvoorbeeld kalkvlekken ontstaan. Hoe kun je je wastafel het beste schoonmaken? Hieronder volgen 5 handige tips.

1. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Inmiddels weet je bijna niet meer welk schoonmaakmiddel je moet kiezen, zoveel zijn er op de markt. Maar wist je dat natuurlijke schoonmaakmiddelen ook prima werken? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor natuurazijn of citroensap. Deze middeltjes zorgen er beiden voor dat je wastafel er straks weer glanzend uitziet. Je kunt deze schoonmaakmiddelen op elk materiaal gebruiken.

2. Maak ook de hoeken goed schoon

Pas je schoonmaakritueel aan de vorm van de wastafel aan. Een vierkante wasbak heeft diverse hoeken waar zich vaak vuil zal verzamelen. Maak ook de hoeken goed schoon en geef bacteriën en schimmels geen kans. Op de wastafel zal ook vaak stof terechtkomen, wat zich dan in de hoeken verzamelt. Een oude tandenborstel is ideaal om dit soort hoekjes schoon te maken.

3. Denk ook aan de kraan

Bij het schoonmaken van de wastafel wordt de kraan nog wel eens vergeten. De kraan moet je regelmatig goed schoonmaken, zodat er geen kalkvlekken of andere vlekken op ontstaan. Je kunt de kraan omwikkelen met een doek die is gedrenkt in natuurazijn. Laat dit even intrekken en je zal merken dat je het vuil er binnen de kortste keren afwrijft.

4. Houd rekening met het materiaal

De ene wastafel is gemaakt van keramiek, terwijl de andere van RVS gemaakt is en een bepaalde coating heeft. Houd rekening met het materiaal voor je aan de schoonmaak gaat met schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen. Sommige kleurencoatings kunnen daar bijvoorbeeld helemaal niet tegen. Ga dus goed voorbereid aan de slag. Om risico’s te voorkomen kun je natuurlijk ook voor een zachte doek met natuurlijke schoonmaakmiddelen gaan die niet agressief zijn. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld microvezeldoeken gebruiken. Vaak wordt de tip gegeven om met keukenpapier aan de slag te gaan, maar dit is uiteraard niet zo milieuvriendelijk. Wanneer je de microvezeldoeken wast in je wasmachine, mag daar best nog wat natuurazijn in zitten. Je wasmachine zal daar alleen maar blij mee zijn!

5. Een tip voor extra glans

Wil je de wastafel extra laten glanzen? Natuurazijn is al perfect voor de kraan en ook je wasbak zal er stralend uit gaan zien, maar als je de wastafel nog extra glans wilt geven, dan kun je deze inwrijven met autowax. Je wastafel gaat meteen glanzen en bovendien zorg je voor een soort beschermlaagje, waardoor je schimmels en bacteriën minder kans geeft.

 

Meer badkamer schoonmaaktips? Lees ook:


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide