1656
Olijfboom snoeien; de ultieme gids en leuke weetjes
Gepubliceerd: 01-07-2023 Laatste update: 09-05-2024

Olijfbomen zijn prachtige en veelzijdige bomen die niet alleen een decoratieve toevoeging aan je tuin zijn, maar ook heerlijke olijven kunnen produceren. Om ervoor te zorgen dat je olijfboom gezond en productief blijft, is het belangrijk om regelmatig je olijfboom te snoeien.

Inhoudsopgave

 1. Wanneer moet je een olijfboom snoeien?
 2. Verschillende soorten olijfbomen snoeien
 3. Stappenplan voor het snoeien van een olijfboom
 4. Voordelen van het snoeien van een olijfboom
 5. Benodighdheden voor het snoeien van een olijfboom
 6. Hoe ver moet je een olijfboom snoeien?
 7. Wat gebeurd er als je een olijfboom niet snoeit?
 8. Verzorging van een olijfboom
 9. 5 leuke weetjes over olijfbomen

In dit artikel ontdek je wanneer je een olijfboom moet snoeien, hoe je verschillende soorten olijfbomen kunt snoeien, een handig stappenplan voor het olijfboom snoeien, de voordelen van het snoeien van een olijfboom, benodigdheden, de juiste snoeimethode en hoe je je olijfboom het beste kunt verzorgen. En alsof dat nog niet genoeg is, sluiten we af met enkele leuke weetjes over olijfbomen.

inspiratiebrochures1.png

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Het beste moment om een olijfboom te snoeien is in het late voorjaar of vroege zomer, wanneer de boom actief groeit. Vermijd snoeien in de winter, omdat dit de groei kan vertragen en de boom gevoeliger kan maken voor vorstschade. Een goede vuistregel is om te snoeien wanneer er geen kans meer is op vorst en de kans op nieuwe groei het grootst is. In dit artikel gaan we er dieper op in wanneer je een olijfboom moet snoeien.

Verschillende soorten olijfbomen snoeien

Er zijn verschillende soorten olijfbomen, waaronder de klassieke Europese olijfboom, dwergolijfbomen en mediterrane olijfbomen. Elk type olijfboom heeft zijn eigen kenmerken en vereist specifieke snoei-aanpak. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van jouw olijfboom te begrijpen voordat je begint met snoeien. Raadpleeg indien mogelijk een tuinexpert om de juiste snoeimethode voor jouw specifieke soort olijfboom te bepalen.

Stappenplan voor het snoeien van een olijfboom

 • Stap 1: Verwijder dode, beschadigde en zieke takken
 • Stap 2: Verwijder takken die in elkaar verstrengeld zijn of die elkaar kruisen
 • Stap 3: Dun de binnenste takken uit om luchtcirculatie en zonlichttoegang te bevorderen
 • Stap 4: Snoei de langste takken om de vorm en hoogte van de boom te behouden
 • Stap 5: Trim de nieuwe groei om een evenwichtige en compacte vorm te behouden

Voordelen van het snoeien van een olijfboom

 1. Bevordert een gezonde groei: Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de olijfboom om gezonde nieuwe takken en bladeren te produceren, wat de algehele groei en vitaliteit van de boom bevordert.

 2. Verhoogt de opbrengst van olijven: Snoeien helpt bij het vormen van de boom en bevordert de productie van olijven. Door het verwijderen van overtollige takken en het uitdunnen van de binnenste takken, krijgen de overgebleven olijven meer ruimte en zonlicht, wat resulteert in een betere oogst.

 3. Behoudt een mooie vorm: Olijfbomen kunnen snel uitgroeien en hun vorm verliezen. Snoeien helpt bij het behouden van een evenwichtige en esthetisch aantrekkelijke vorm, waardoor de boom een prachtige aanvulling op je tuin blijft.

Benodigdheden voor het snoeien van een olijfboom

 • Scherpe snoeischaar
 • Handzaag (voor dikkere takken)
 • Tuinhandschoenen
 • Desinfecterende spray (om gereedschap te reinigen)
 • Ladder (indien nodig)

Hoe ver moet je een olijfboom snoeien?

olijfboom-snoeien-2.jpg

Bij het snoeien van een olijfboom is het belangrijk om niet te veel takken tegelijk te verwijderen, aangezien dit stress kan veroorzaken. Verwijder alleen dode, beschadigde, zieke of overmatig kruisende takken. Trim de langere takken om de gewenste vorm en hoogte te behouden, maar zorg ervoor dat je niet meer dan een derde van de totale taklengte verwijdert.

Wat gebeurt er als je een olijfboom niet snoeit?

Als je een olijfboom niet snoeit, kan deze overwoekerd raken en een slordige, ongecontroleerde vorm aannemen. Het gebrek aan snoei kan ook leiden tot een verminderde opbrengst van olijven, omdat de takken overvol raken en niet genoeg zonlicht en luchtcirculatie krijgen. Daarnaast kunnen dode of zieke takken onbehandeld blijven, waardoor de gezondheid van de boom in gevaar komt.

Verzorging van een olijfboom

Naast snoeien zijn er nog enkele belangrijke verzorgingspraktijken om je olijfboom gezond te houden:

 1. Water geven: Olijfbomen hebben niet veel water nodig, maar ze moeten wel regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

 2. Bemesting: Geef je olijfboom eenmaal per jaar een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor fruitbomen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

 3. Zonlicht: Zorg ervoor dat je olijfboom voldoende zonlicht krijgt. Plaats de boom op een zonnige locatie in je tuin.

In dit artikel gaan we dieper in op het verzorgen van je olijfboom.

5 leuke weetjes over olijfbomen

 1. Olijfbomen kunnen eeuwen oud worden. Sommige olijfbomen in de Middellandse Zee-regio zijn meer dan duizend jaar oud!

 2. Olijfbomen worden beschouwd als een symbool van vrede, wijsheid, kracht en vruchtbaarheid.

 3. Olijfbomen produceren niet alleen heerlijke olijven, maar ze kunnen ook worden gebruikt als sierbomen vanwege hun prachtige zilverachtige bladeren.

 4. Olijfolie, geproduceerd uit olijven, is een belangrijk ingrediënt in de mediterrane keuken en staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen.

 5. Olijfbomen zijn winterhard en kunnen goed gedijen in droge en hete klimaten.

Het snoeien van een olijfboom is een belangrijke stap in het behoud van zijn gezondheid, productiviteit en schoonheid. Door het volgen van de juiste snoeimethoden, het begrijpen van de behoeften van je specifieke olijfboom en het verzorgen ervan, kun je genieten van een prachtige boom die niet alleen je tuin siert, maar ook heerlijke olijven produceert. Vergeet niet om regelmatig te snoeien, de boom goed te verzorgen en te genieten van alle voordelen die een olijfboom te bieden heeft.

Lees ook

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide