511
Olijfboom snoeien? Wanneer is hiervoor de beste tijd van het jaar?
Gepubliceerd: 12-09-2023

Ben je de trotse eigenaar van een prachtige olijfboom in je tuin? Dan weet je vast hoe belangrijk het is om deze groene schoonheid goed te verzorgen. Een van de meest cruciale aspecten van olijfboomverzorging is het snoeien ervan. Maar wanneer moet je nu precies je olijfboom snoeien? In dit artikel duiken we dieper in op deze vraag en delen we handige tips om jouw olijfboom in topconditie te houden.

Waarom je olijfboom snoeien?

Laten we beginnen met de reden waarom je jouw olijfboom zou moeten snoeien. Het snoeien van een olijfboom is van essentieel belang om de gezondheid en groei van de boom te bevorderen. Door regelmatig te snoeien, kun je de vorm van de boom behouden en voorkomen dat deze te groot wordt. Bovendien helpt snoeien om de opbrengst van olijven te vergroten. Het is dus niet alleen goed voor de boom zelf, maar ook voor de oogst.

Je olijfboom snoeien in het voorjaar

Het voorjaar is een uitstekende tijd om je olijfboom te snoeien. Dit is meestal in maart of april, wanneer de boom nog in rust verkeert en nog niet begint te groeien. Het snoeien van je olijfboom in het voorjaar heeft verschillende voordelen:

inspiratiebrochures1.png

 1. Stimuleert nieuwe groei: Het snoeien in het voorjaar stimuleert de groei van nieuwe takken en bladeren, waardoor de boom er gezond en weelderig uit zal zien.

 2. Voorkomt ziekten: Door dode of beschadigde takken te verwijderen, voorkom je dat ziekten zich verspreiden en de boom aantasten.

 3. Verbeterde luchtcirculatie: Het verwijderen van overtollige takken verbetert de luchtcirculatie rond de boom, wat de gezondheid van de boom bevordert.

 4. Optimale tijd voor vormgeving: Als je de vorm van je olijfboom wilt aanpassen, is het voorjaar de beste tijd om dit te doen, omdat de boom nog in rust is.

Hoe je olijfboom snoeien in het voorjaar

Nu je weet waarom het voorjaar een geschikte tijd is om je olijfboom te snoeien, laten we eens kijken naar de stappen die je moet volgen:

 1. Verwijder dode takken: Begin met het verwijderen van alle dode of beschadigde takken. Deze takken kunnen een broedplaats zijn voor ziekten en plagen, dus het is belangrijk om ze te verwijderen.

 2. Snoei terug tot het bladkussen: Snoei takken terug tot net boven het bladkussen, dat is het gebied waar bladeren aan de tak vastzitten. Dit bevordert nieuwe groei.

 3. Dun de boom uit: Als je olijfboom te dicht begint te groeien, kun je ervoor kiezen om wat van de takken in het midden van de boom te verwijderen om de luchtcirculatie te verbeteren.

 4. Behoud de vorm: Als je de vorm van je olijfboom wilt behouden of aanpassen, snoei dan voorzichtig om de gewenste vorm te bereiken.

 5. Gebruik schoon snoeigereedschap: Zorg ervoor dat je scherp snoeigereedschap gebruikt om schone sneden te maken en de boom niet te beschadigen.

Zomersnoei voor olijfbomen

Naast het snoeien in het voorjaar, kun je ook overwegen om je olijfboom in de zomer lichtjes te snoeien. Dit wordt meestal gedaan in juni of juli, en het doel is om de groei van de boom te beheren en de olijfoogst te optimaliseren.

Tijdens de zomersnoei kun je:

 • Lange scheuten inkorten: Als je merkt dat sommige takken te lang worden, kun je ze in de zomer inkorten om de groei te beperken.

 • Overtollige takken verwijderen: Verwijder eventuele overtollige takken die uit de vorm van de boom steken of de luchtcirculatie belemmeren.

 • Dode bladeren en kleine takken opruimen: Verwijder dode bladeren en kleine takken die de boom er rommelig uit laten zien.

Najaar en winter: niet snoeien

Het najaar en de winter zijn over het algemeen geen geschikte tijden om je olijfboom te snoeien. Tijdens deze seizoenen bevindt de boom zich in rust en is de groei minimaal. Het snoeien kan de boom verzwakken en vatbaarder maken voor koude temperaturen. Daarom is het het beste om te wachten tot het voorjaar om weer te snoeien.

Conclusie
Het snoeien van een olijfboom kan een lonende ervaring zijn, omdat het de gezondheid van de boom bevordert en de oogst verbetert. Onthoud dat het voorjaar de beste tijd is om je olijfboom te snoeien, terwijl het najaar en de winter moeten worden vermeden. Met de juiste snoeitechnieken kun je je olijfboom beter laten groeien en gedijen, en zo een prachtige toevoeging aan je tuin behouden. Dus ga naar buiten en geef je olijfboom de verzorging die hij verdient, en laat je tuin bloeien met de schoonheid van deze mediterrane parel.

Lees ook:

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide