1414
Hortensia snoeien: een praktisch stappenplan
Gepubliceerd: 17-10-2023 Laatste update: 14-03-2024

Een van de meest geliefde en populaire bloeiende struiken in tuinen over de hele wereld is de hortensia. Met hun weelderige bloemen en weergaloze schoonheid voegen hortensia's kleur en elegantie toe aan elke buitenruimte. Om ervoor te zorgen dat je hortensia's jaar na jaar gezond en mooi blijven bloeien, is het essentieel om ze op de juiste manier te snoeien. In dit artikel zullen we ingaan op wanneer je een hortensia moet snoeien, verschillende soorten hortensia's snoeien, een stappenplan voor het snoeien van hortensia's, de voordelen van het snoeien van hortensia's, de benodigdheden en tot slot tips voor de beste verzorging van je hortensia's. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wanneer een hortensia snoeien?

Het juiste moment om een hortensia te snoeien hangt af van het type hortensia dat je hebt. Over het algemeen kunnen hortensia's in het voorjaar of het najaar worden gesnoeid. Sommige soorten hortensia's, zoals de Hydrangea macrophylla, kunnen het beste worden gesnoeid na de bloei in het vroege voorjaar. Andere soorten, zoals de Hydrangea paniculata, kunnen het beste in het late najaar of de vroege winter worden gesnoeid. Het is belangrijk om te weten welke soort hortensia je hebt, zodat je het juiste moment kunt bepalen om te snoeien.

inspiratiebrochures1.png

Verschillende soorten hortensia's snoeien

Er zijn verschillende soorten hortensia's die elk een iets andere snoeiwijze vereisen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten en hoe je ze moet snoeien:

 • Hydrangea macrophylla: Deze hortensia's bloeien op oud hout. Snoei ze na de bloei in het voorjaar door de dode bloemen tot net boven de nieuwe knoppen te knippen. Wees voorzichtig, want het snoeien van oud hout kan het volgende jaar de bloei verminderen.

 • Hydrangea paniculata: Deze hortensia's bloeien op nieuw hout. Snoei ze in het late najaar of de vroege winter door de lange takken met ongeveer een derde in te korten. Dit stimuleert nieuwe groei en zorgt voorstevigere bloemen.

 • Hydrangea arborescens: Deze hortensia's bloeien op nieuw hout. Snoei ze in het vroege voorjaar tot ongeveer 15-30 cm boven de grond. Dit bevordert een gezonde groei en bloei.

Stappenplan voor het snoeien van een hortensia

Nu we weten wanneer we een hortensia moeten snoeien en hoe verschillende soorten hortensia's moeten worden gesnoeid, kunnen we een stappenplan volgen om het snoeiproces te vergemakkelijken:

Stap 1: Identificeer het type hortensia dat je hebt.

Stap 2: Bepaal het juiste moment om te snoeien op basis van het specifieke type hortensia.

Stap 3: Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt, zoals snoeischaren, handschoenen en desinfectiemiddel.

Stap 4: Verwijder dode, beschadigde en zwakke takken als eerste.

Stap 5: Volg de juiste snoeiwijze voor het specifieke type hortensia (bijv. snoeien op oud hout of nieuw hout).

Stap 6: Verwijder niet meer dan een derde van de taklengte om de gezondheid van de hortensia te behouden.

Stap 7: Verzamel en verwijder alle snoeiafval om ziektes en plagen te voorkomen.

Stap 8: Geef de hortensia na het snoeien voldoende water en voeding om de groei te bevorderen.

Voordelen van het snoeien van een hortensia

Het regelmatig snoeien van je hortensia's biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Verbeterde bloei: Door dode bloemen en zwakke takken te verwijderen, stimuleer je de groei van nieuwe bloemen en bevorder je een gezonde bloei.

 • Gezonde groei: Het snoeien van hortensia's helpt de struiken luchtig en open te houden, waardoor de licht- en luchtstroom wordt verbeterd. Dit voorkomt schimmelziekten en bevordert een gezonde groei.

 • Vormbeheersing: Met snoeien kun je de vorm en grootte van de hortensia beheersen, waardoor je de struiken kunt aanpassen aan de ruimte in je tuin.

Wat heb je nodig om een hortensia te snoeien?

hortensia-snoeien-2.jpg

Om een hortensia te snoeien, heb je enkele essentiële gereedschappen nodig, waaronder:

 • Snoeischaren: Gebruik scherpe, schone snoeischaren om takken op de juiste manier te snoeien zonder schade aan te richten.

 • Handschoenen: Draag stevige tuinhandschoenen om je handen te beschermen tegen stekels en eventuele huidirritaties.

 • Desinfectiemiddel: Desinfecteer je snoeigereedschap na elk gebruik om de verspreiding van ziekten tussen planten te voorkomen.

Hoe ver moet je een hortensia snoeien?

Bij het snoeien van een hortensia is het belangrijk om niet te veel weg te knippen. Over het algemeen moet je niet meer dan een derde van de taklengte verwijderen. Dit helpt de hortensia gezond te blijven en voorkomt dat de bloei wordt belemmerd.

Wat gebeurt er als je een hortensia niet snoeit?

Als je ervoor kiest om je hortensia niet te snoeien, kan dit enkele negatieve gevolgen hebben. De struik kan overvol worden, wat kan leiden tot verminderde bloei en gezondheidsproblemen. Dode takken en zwakke groei kunnen zich ophopen, waardoor de licht- en luchtstroom wordt belemmerd en ziektes kunnen toeslaan. Door regelmatig te snoeien, kun je de gezondheid en schoonheid van je hortensia's behouden.

Verzorgingstips voor hortensia's

Naast het snoeien is goede verzorging essentieel voor gezonde en bloeiende hortensia's. Hier zijn enkele tips:

 • Water geven: Hortensia's hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft.

 • Bemesten: Gebruik een gebalanceerde meststof voor hortensia's om de groei en bloei te bevorderen. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

 • Bescherming tegen vorst: Bedek hortensia's tijdens vorstperiodes met een laag mulch of tuinvlies om ze te beschermen tegen koude temperaturen.

 • Zonlicht: De meeste hortensia's gedijen goed in halfschaduw of gefilterd zonlicht. Zorg ervoor dat ze voldoende licht krijgen, maar vermijd felle middagzon.

 • Verwijdering van uitgebloeide bloemen: Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant er netjes uit te laten zien en om de energie naar nieuwe bloei te sturen.

hortensias-snoeien.jpg

 

5 leuke weetjes over hortensia's

 1. Bloemkleurverandering: Hortensia's hebben het vermogen om van kleur te veranderen op basis van de pH-waarde van de bodem. In zure grond worden ze meestal blauw, terwijl ze in alkalische grond roze of zelfs paars worden. Dit komt door het gehalte aan aluminiumionen in de bodem, dat de beschikbaarheid van pigmenten in de bloemblaadjes beïnvloedt.

 2. Oorsprong van de naam: Het woord "hortensia" is afgeleid van het Griekse woord "hortos", wat "tuin" betekent, en "hydrangea", wat "waterdrinker" betekent. Deze naam weerspiegelt het feit dat hortensia's veel water nodig hebben om te gedijen.

 3. Symboliek: Hortensia's hebben verschillende symbolische betekenissen. Ze worden vaak geassocieerd met dankbaarheid, gratie en schoonheid. In sommige culturen symboliseren ze ook overvloed en welvaart.

 4. Variatie in grootte: Hortensia's zijn er in verschillende maten, van kleine struiken tot grote heesters. Sommige soorten kunnen slechts een paar voet hoog worden, terwijl andere wel 6 voet of meer kunnen bereiken.

 5. Lange levensduur: Goed verzorgde hortensia's kunnen tientallen jaren meegaan. Met de juiste snoei, bemesting en bescherming tegen extreme weersomstandigheden kunnen ze een duurzame aanvulling vormen op je tuinlandschap.

Het snoeien van hortensia's is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze prachtige bloeiende struiken. Door te weten wanneer en hoe je verschillende soorten hortensia's moet snoeien, kun je een gezonde groei en weelderige bloei bevorderen. Volg het stappenplan, gebruik de juiste gereedschappen en houd de snoeidiepte in de gaten om de beste resultaten te behalen, combineer het snoeien met goede verzorgingspraktijken voor optimale resultaten.  Met deze kennis kun je jouw hortensia's met vertrouwen snoeien en genieten van een prachtige tuin vol bloemen.

Lees ook


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide